Lineáris mozgás

Orsós emelő

Az orsós emelők a gépészet egyik alapvető egyenes vonalú mozgást végző berendezései, amelyek az elektromotor forgómozgását lineáris mozgássá alakítják. Ez a mozgás lehet vertikális vagy horizontális, toló- vagy húzómozgás egyaránt.

Orsós emelők

Golyósorsós emelő

Golyósorsós emelőket magas ciklusszámú, és/vagy nagy haladási sebességű alkalmazásoknál használunk. Sok esetben a precíz pozicionálás is alapvető követelmény. A golyósorsós emelők specialitása, az edzett acélból gyártott anya és az orsó között mozgó kéregedzett csapágygolyók, melyek nagyon alacsony súrlódást, ezzel a teher nagy hatásfokú mozgatását biztosítják.

Golyósorsós emelők

Elektromos munkahenger

Az elektromos munkahenger (más néven lineáris aktuátor vagy tolómotor) valós alternatívája a pneumatikus vagy hidraulikus rendszereknek, amellyel az egyenes vonalú mozgást igénylő feladatok -az egyszerűektől egészen a komplex rendszerekig- könnyen megvalósíthatóak. Ezek a tolómotorok képesek lassú vagy gyors haladási sebességre, könnyű vagy nehéz tömegek mozgatására, alacsony vagy magas ciklusidőkre és precíz pozicionálásra.

Elektromos munkahengerek

Trapézmenetes orsó

Trapézmenetes orsók segítségével a forgómozgás (akár elektromos motorból, vagy kézi erőből származó) egyenes vonalú mozgássá alakítható, ezért a trapézmenetes orsók, vagy trapézmenetes szárak haladó anyával, az egyik leggazdaságosabb és legegyszerűbb megoldást kínálják a lineáris mozgatási feladatokra.

Trapézmenetes orsók

Golyósorsó

A Chemplex speciális csapágygolyós orsói jellemzően magas ciklusszámú, vagy nagy haladási sebességű, illetve különösen precíz pozicionálást igénylő lineáris mozgatási feladatok esetében alkalmazandók. A golyósorsó komplett hajtástechnikai megoldások részeként, vagy önmagában is megtalálható kínálatunkban (golyósorsós emelő – link H2.1).

Golyósorsók