Sokan úgy tekintenek a versenytársra (még leírni is rossz), mint az ellenségre. Gyanakodva követik a tevékenységét, véletlenül sem járnak vele egy kocsmába, de ha mégis úgy hozza a helyzet, messze elkerülik a szakmai témákat.


Más a helyzet, amikor a „piac” is velünk iszik; amikor belép a harmadik fél a köreinkbe, ekkor megkezdődik a versengés: ki az okosabb, a tapasztaltabb és a gyorsabb – ez történik a szakmai kiállításokon, ahol valóban éles a verseny.

Te szoktál kocsmázni a konkurenciáddal?

Kooperálj és közelebb kerülsz a célodhoz

Van azonban egy másik nézőpont: gondolj bele abba, hogy beugrasz edzeni a terembe, látod, hogy vannak eszméletlen kigyúrt, tökéletes testű fickók, vannak, akik most kezdik, és ott vagy te, akin már szépen alakulnak a szálkák. Vélhetően nem kelsz versenyre az idoloddal, hanem kooperálsz vele, hogy te is közelebb kerülj a célodhoz.


Kiss László hajtástechnikai szakértő


Pontosan ez a helyzet a piacon is, és itt a nézőpontváltás: tekintsünk úgy a másik cégre, mint a lehetséges partnerünkre, mint a szövetségesünkre, tényleg a szó nemes értelmében, mint versenytársra.


A szó nemes értelmében versenytárs

Arra, aki jobb teljesítményre sarkall, aki, ha jó kondícióban van, húz téged magával, és akivel bár osztoztok a piacon, mégis közösen véditek azt a többi kihívótól. És természetesen gondolj rá úgy is, mint az emberre, hiszen könnyen lehet, hogy ha megnyílunk egymás irányába, ő lehet a forrás egy olyan dologban, amiben elakadtunk – csak épp a jó kocsmába kell menni ezért a lehetőségért.


ChREM szakmai reggeli

ChREM - Szakmai reggeli mérnököknek

Egy éve szervezek szakmai reggeliket, ahol mérnökök, gépgyártók és géptervezők, termelő vállalatok tulajdonosai és vezetői cserélnek tapasztalatot. Sokadszor kapom azt a visszajelzést, hogy ez a fórum más, mint az ismert bizniszreggelik, mert itt egy szakma képviselői vannak jelen (gépgyártók és a gépekkel termelő vállalatok), a résztvevők félszavakból is értik egymást, és azonnal előkerülnek azok a témák, amelyekben a másik szakember segítsége, tanácsa aranyat érhet.


Kóczián Péter coach előadása a ChREM reggelin


Egészen változatos a repertoár: hallunk sikerekről és kihívásokról, ismerjük pont azt az embert, akire a másiknak szüksége van, de nem éri el sehol, vagy tudunk olyan cégről, amelyik éppen az ő szolgáltatását keresi, és összekötjük őket. Valahogy összeadódik a tudás, a tapasztalat és senki nem azt méregeti, hogy mekkora konkurencia számára a másik.


Kiss László hajtástechnikai szakértő a ChREM szakmai reggelin


Gál Jánossal, a Köröspack Kft. ügyvezetőjével (aki régi ügyfelem és barátom) beszélgettünk az egyik ilyen reggelin a konkurencia kérdéséről. János azt mondta:


„Ha az ügyfeled elégedett, nem fog váltani senki kedvéért, már ha etikus üzletmenetről beszélünk, mert a beszállító és az ügyfél viszonya, különösen, ha kiemelt ügyfélről van szó, nagyon bizalmi, intim dolog – egy kis kedvezményért a jó ügyfeled nem megy máshoz. Ezért egy pillanatig sem tekintettünk egymásra a többi gépgyártóval konkurenciaként a ChREM reggelin, sőt inkább kooperáltunk, hogy hogyan lehetünk egymás segítségére.”

ChREM szakmai reggeli


A Köröspack elkötelezett tehát a beszállítói felé, és nem félti az ügyfeleit a versenytársaktól, mert pontosan tudja, hogy az érték, amit kap, vagy éppen, amit beszállítóként ad, elég nyomós érv az elköteleződéshez.


Íme egy másik példa! Wiesner Szilárd a WIESNER Csomagolástechnikai és Kereskedelmi Kft. cégvezetőjeként vett részt az eseményen, az mondta: „Az igazi felismerés az, hogy bár jelen van másik csomagolástechnikával foglalkozó cég szakembere, nem vagyunk konkurenciái egymásnak.”


Az egyedi hozzáadott értékünk különböztet meg egymástól

„Valójában csak a szakmánk elnevezésében lehetünk egymás versenytársai, hiszen bennünket, gépgyártókat az egyedi hozzáadott értékünk különböztet meg egymástól, és ha így értelmezzük, máris egész más a termékünk, a szolgáltatásunk és jóllehet, a piacunk is.” – erősítette meg Gál János.


És mennyire igaz ez! Hiszen nem tudhat mindenki mindent. Van, amit te tudsz jobban, és van, amit a konkurenciád. Lehettek akár partnerek, összefoghattok, kiegészíthetitek vagy támogathatjátok egymást. Manapság, amikor már a világ bármely pontjáról lehet olcsóbban rendelni gépet, a hazai versenytárssal összefogva hatékonyan védhetitek a közös piacot.


Nagy szenvedéllyel tartom ezeket a találkozókat. Idén még kettő lesz október és november utolsó csütörtökjén. Azt is gondolhatod, hogy én lettem a gépgyártók és az ipari vállalkozások csaposa… és valóban így van: én adom a fórumot, te pedig gyere el, és találkozz a versenytárssal, és könnyen kiderülhet, hogy remek ember, és nemcsak versenyezni, hanem kooperálni is jó vele.


ChREM üzleti reggeli


Gyere el a ChREM-re, tartozz a „krémhez”, és tapasztald meg az etikus mérnökök társaságának előnyeit, mert tisztán látszik, hogy azok a nyertesek, akik nyitnak a versenytárs felé, és képesek leülni vele beszélgetni. Az infókat és a jelentkezési lehetőséget itt találod:

mindengepmukodjon.hu


Ui.: Amúgy nem járok kocsmába, de ha hívsz, és jó a téma, megyek.


ChREM Chemplex Reggeli Etikus Mérnököknek


Cikkemmel nyomtatott formában a Techmonitor magazinban találkozhatsz.


A hajtástechnikai szakértői sorozat korábbi részei

Kattints a címre!

Vigyázz! Grillzombik a kert alatt!

Nem tudom, te hogy vagy vele, de én ritkán műtöm meg a vakbelemet

Covid tanulságok neked

Hibernálva - és a te ski-fid címe mi lenne?

Útvonalterv ezeröcsivel Moszkvába - és vissza

A hazai gépipar aknái - Gépipari problémakutatás

Egy teljesen más hang

Kívántasd magad!

Talán nem gondoltál rá, de minden ilyen esetven lopsz!

Vigyázz, mert bekavarok!

Bezzegelek egy kicsit! Kockás füzeted van legalább?

Ha fordítva ülsz a lovon az ág sem csaphat pofán! Avagy hogyan lehetsz etikus beszállító

Tudod mi a menő? Ha célgépépítő vagy és nem húzol szerelőnadrágot!

Építs pöpecül működő gépeket és formáld az ipart!

Te élvezed, amit csinálsz?

Ahhoz, hogy az álmodból gép legyen - kell egy szaki!

Merj nagyot álmodni - 2.rész

Merj nagyot álmodni - 1. rész

Mit tenne, ha látná, hogy billeg az autója a szerviz emelőjén?

Úgy kell az AC-fék a villanymotornak, mint az agyunknak egy jó ásítás

Hol van elemében igazán a csigahajtómű?