"A jellem olyan, mint a fa, a hírnév pedig, mint az árnyéka. Az árnyékra gondolunk, pedig a fa a lényeg." /Abraham Lincoln/Mért ne lenne elég?

“Miért ne lenne elég?”- gondolod most, és végül is jogos: ha valaki kiválóan ért a szakmájához, jó úton van afelé, hogy kivívja kollégái, megrendelői elismerését és onnantól válogathat majd a legjobb, legizgalmasabb projektek közül.


Ha könnyedén egyetértesz a fentiekkel, akkor nem dolgoztál még olyan szakival, aki kegyet gyakorolt már azzal is, ha rád nézett, és akinek kérdést biztosan nem tudtál úgy feltenni, hogy ne te lettél volna “a világ hülyéje”. Vagy olyannal, aki bár elismerten a legnagyobbak egyike volt, határidőt soha nem tartott, vissza nem hívott, és ha fel is vette a telefont az csak azért volt mert éppen ráült…

Szélesebb eszköztárra van szükség!

Szerintem nem, egyáltalán nem elég a sikerhez pusztán a szaktudás. Ahhoz, hogy hosszú távon is sikeres szakember legyen valaki, szélesebb eszköztárra van szüksége.


De mi kellhet ahhoz, hogy elboldoguljunk, ismertségre, sőt elismertségre tegyünk szert?

Egyrészt értékesíteni kell tudnod magad. Azaz kívánatos portéka kell, hogy legyél te magad is, mint szakember. “Értékesítsenek az értékesítők!” - hallom is, ahogy felszisszensz. De rádobok még egy lapáttal! Ahhoz hogy megfelelően tudd magad értékesíteni, megfelelő mennyiségű árudnak kell lennie. Ez lehet valamilyen unikum kompetencia vagy magas termelékenység. Ellenkező esetben nem lesz alku pozíciód és könnyen helyettesíthető leszel. Egy a sok közül.

Jellem - bizony, ez is kell!

Másrészt, van még valami; mégpedig egy nagyon fontos dolog. Ez pedig a jellem. Nagyon egyszerű dolgokra gondolj: légy kiegyensúlyozott, megbízható, érdeklődő, barátságos. Amennyire alap-jellemvonások, olyannyira annyira nehéz a mindennapok kihívásaiban gyakorolni őket! Hiszen bárkivel megeshet az, hogy megígért valamit aztán nem tartja be, hogy közbejön valami. Vagy hogy kicsit behisztizik, mert éppen bal lábbal kelt fel. Vagy rádcsapja az ajtót - ki tudja miért? Vagy pikkel rád. Igen, ezek létező jelenségek.

Ha veled sosem fordulhatna elő ilyesmi, mindig ura vagy önmagadnak, akkor nyert ügyed van: rendelkezel azzal a jellemmel, ami a sikerhez vezethet. És ha a szaktudás a birtokodban van, akkor már csak a megfelelő unikum kompetenciára és termelékenységre van szükséged. Ennyire egyszerű ez az egész! :)


Sipos Sándor


Jövőtervező mérnök


Olvasd el a teljes vezércikket a Techmonitor 2019 márciusi számából!