Ha még soha nem töprengtél el azon, hogy az időnk mennyire értékes, akkor most figyelj és majd a végén döntesz, hogy mellém állsz, vagy a másik érvelést erősíted.


Először is: dönts, hogy hová tartozol!

Nem tartom túlélő viselkedésnek, sem gazdaságos dolognak az idő fecsérlését. Sőt, kifejezetten idegesít, amikor egy lazább valaki az időm kontójára játszik. Még akkor is, ha távol áll tőle a szándék. Gondolj csak a legegyszerűbb dologra: késik egy találkozóról. Mindegy, hogy szándékos vagy nem; az, amit a teljesen haszontalan várakozással töltesz el, visszahozhatatlan.


Most mondhatnád, hogy lazítsak és használjam ki pl. e-mailek olvasására és fogjam fel úgy, hogy találtam néhány percet... És ez rendben is lenne, de az e-mailjeim értő figyelmet kívánnak és pont amikor belemerülnék, akkor toppanna be az időrablóm… szóval nem jó.


Inkább azt tartom jó útnak, ha tiszteletben tartjuk egymás idejét és jól tervezünk, mert egyikünk sem rendelkezik belőle végtelen mennyiséggel. Szeretek olyan emberekkel dolgozni, akik ezt értik és érzik. Az időd értékesebb annál, minthogy értelmetlen dolgokra vesztegesd!

Ha jól jön egy profi időgazdálkodói minta

Geda Bélával beszélgettem a napokban, a BEKO Engineering Kft. kompetenciaközpont vezetőjével. Régi, hűséges ügyfelem, támogattam már őket nagy vasakkal, többféle hajtástechnikai berendezéssel: hajtóműves villanymotorokkal, léptetőművekkel, amelyekkel kiváló gépeket építettek.


Most indexált mozgatás volt a fő feladat, ehhez választottunk ki két léptetőművet. Béláék gyorsan döntöttek, elfogadták a javaslataimat. Nem neki kellett számításokat végezni, árajánlatokat gyűjtögetni és keresgélni a megfelelő forrást, hatékonyan használták a tapasztalataikat az idejük javára. Azt is jól tudták, hogy az új berendezések műszaki adatait és a 3D modelleket és magukat a termékeket is gyorsan elérik.


Egymást érik a projektek - a határidőkkel jól kell tervezni

A BEKO-nál célgépépítőként pneumatikus és mechanikus berendezéseket, befogó készülékeket és robotos alkalmazásokat valósítanak meg. Nagyon fontos, hogy a határidőkkel jól tudjanak tervezni, hiszen egymást érik a projektek, a megrendelők várják a gépeik birtokba vételét.


Egy új megrendelésnél a még ismeretlen feladatra több lehetséges tervet készít a tervezőiroda. Amikor elkészülnek a műszaki koncepciók, kiválasztják a legjobbat, és annak mentén mennek tovább: a kiválasztott megoldás műszaki berendezéseire bekérik a beszállítói ajánlatokat, majd a beérkezési idő, az ár, a minőség és a szakmai felkészültség alapján meghozzák a döntést. Ez egy hosszabb procedúra, amit most le tudtunk egyszerűsíteni. Szakértői szemmel azonnal nyilvánvaló, hogy mi a megfelelő megoldás és nem kell többféle koncepciót tervezni, lehet egy tervvel haladni tovább. (Mi ez, ha nem időnyerés?)

Komplex gépet is lehet hatékonyan tervezni

Az új gép fénycső-szerelvényeket fog gyártani, egészen a minőségellenőrző fázisig mechanikus indexált mozgatást kellett hozzá tervezni. A kétkoszorús gépnek 24 és 12 pozícióváltást kell végeznie, ezért a két léptetőművet egy nagy asztalba illesztik. Ezek mozgatják majd a szereléshez szükséges befogóeszközöket. Körülöttük helyezik el a manipuláló egységeket; az adagolás, a hajlítás, a vágás, a hegesztés fázisait, végül a termék optikai érzékeléssel vezérelt minőségellenőrzésen esik át. A folyamat eredménye a minőségében kifogástalan késztermék, azaz a szerelvény, amelyet majd speciális fénycsövekhez használnak fel. A gép üzembe helyezésével ügyfelük selejt termékek gyártása nélkül akar nagyobb termelést elérni, úgy, hogy a létszámot nem növeli.Formáljuk, alakítsuk - és adjunk az iparnak lehetőségeket!

Szakmai segítséggel a hajtástechnikai berendezés specifikálására szánt időd egészen lerövidül, amit arra használtsz inkább, amihez igazán értesz. A stabil, jó ritmusban tervező, kiszámítható célgépépítő, aki tudja tartani a határidőket és jól működő gépeket szállt, nagyban meghatározza a termelés, az ipar fejlődését.


Bánj jól az időddel, mert neked is időt kell adnod!

Mert mit is akar a megrendelőd? Ugyanannyi rendelkezésre álló idő alatt többet termelni, hiszen adott munkaórából kell kihoznia a legtöbb profitot. Automatizálást, úgy, hogy javuljon a minősége és kevesebb legyen a selejt terméke. De mindenekelőtt azt, hogy a mai kor kihívásának megfelelő támogatást kapjon az automatizálásban, pontosan úgy, ahogy Geda Béla csapata nyújtja.


Köszönöm Béla a tanítást! Frappáns volt!


Hajtástechnikai kérdésed van? Keress bátran!Olvasd el a teljes cikket, ami a Techmonitor áprilisi számában jelent meg!


A hajtástechnikai szakértői sorozat korábbi részei

Kattints a címre!

Te élvezed, amit csinálsz?

Ahhoz, hogy az álmodból gép legyen - kell egy szaki!

Merj nagyot álmodni - 2.rész

Merj nagyot álmodni - 1. rész

Mit tenne, ha látná, hogy billeg az autója a szerviz emelőjén?

Úgy kell az AC-fék a villanymotornak, mint az agyunknak egy jó ásítás

Hol van elemében igazán a csigahajtómű?