Automatizált gyártósora van? Hogyan lehet pontosabb, hatékonyabb a gyártása?

(egy valódi történet szolgálhat tanúlságul…)

Az automatizált gyártósorokon, a szakaszos mozgatást, irányváltást és azzal párhuzamos üzemi részfeladatok kiszolgálását speciális léptetőművek, más néven osztóművek végzik. A megbízható üzemeltetés miatt a léptetőműveket elsősorban profi gépgyártók alkalmazzák, ugyanis készülékeink mára a XXI. század ipari automatizálásának elengedhetetlen kellékei lettek.

Egyik partnerünk nemrég panaszolta, hogy gyártóüzemükben túl sok selejt képződik!

Ahogy látták, a forgatóasztallal volt a gond, mert nem állt meg a kívánt pozícióban, így keletkezett a sok selejt, aminek korrigálása rengeteg időveszteséget jelentett. A terveik szerint egy standard villanymotor és csigahajtómű meghajtás „kényszeríti” gépüket pontos működésre, és éppen ez jelentette a problémát.

Szakértő kollégánk tájékoztatta a partnert, hogy egy villanymotor - csigahajtómű meghajtás remek megoldás lehet a szállítószalagjai meghajtásánál, azonban ezt a feladatot léptetőmű segítségével tudja ellátni, amelyek közül a Bettinelli kínálja a piac éllovasait: prémium kategóriás megoldásokat. Szállítottuk számára a gyártósornak megfelelő léptetőmű terméket és azóta elégedettséggel látogat le termelőüzemébe.


Maguk mögé szorítják „versenytársukat”

Az aszinkron motorokkal kombinált hajtások nem tudják teljes mértékben kiváltani a léptetőmű feledatait, hiszen a léptetést sokszor teljesen egyedi, bonyolult vezérpályás mechanizmusokkal tudják megvalósítani. Kreatív szakemberek hosszadalmas tervezőmunka során jutnak el a kényszermegoldáshoz rendszerint standard hajtómű, villanymotor és frekvenciaváltó felhasználásával; ezzel szemben elmondható, hogy a Chemplex által kínált léptetőművek hosszú távú megbízhatóságot, kis műszaki kockázatot, kevesebb munkaerő- és üzemeltetési költség paramétereket kap a gyártósor. A Chemplex léptetőmű élettartama átlagosan 2-3 szorosa az egyedi megoldásokénak.


Hogy miért?

Mert az egyedi gyártástechnológiának köszönhetően a belső vezérpályák mindig fixek, ugyanabban a helyzetben állítják meg a gépet, ahogyan azt a termelés igényli. A selejt gyártása így minimálisra csökkenthető, kezelőszemélyzetet sem igényel a kidobandó, sérült termékek eltávolítása.

LéptetőműA léptetőműléptetőmű egységeknek műszaki hátránya tulajdonképp nincsen, hacsak a kiválasztásnál nem méretezik alul őket – ez okozhat meghibásodást. Az aszinkron motoros hajtásokkal szemben magasabb az áruk (érdemes ugyanakkor azzal is számolni, hogy a gépeket vezérlő elektronikán (pl. frekvenciaváltó) tudunk megtakarítani), azonban a német és amerikai gyártmányokhoz képest a Chemplex osztómű berendezéseinek ár-érték aránya kifejezetten kedvező. A karbantartásuk házmérettől függő, de általában élettartam-kenésűek, azaz nem igényelnek kenőanyag cserét.


Ha léptetőmű, akkor Bettinelli

A Chemplex a CDS Bettinelli– a kifejezetten osztóművek gyártására szakosodott cég - termékeivel elsősorban a hazai gépépítőknek ad fontos támogatást, akik a megfelelően kiválasztott és méretezett berendezésekkel a XXI. század műszaki elvárásainak megfelelő, hatékony termelő gépeket tudnak építeni, kiemelt minőségben és versenyképes áron.

A léptetőművek egyik legnagyobb előnye rendkívüli pontosságuk: átlagosan 0,02-0,05 mm határon belüli megállásra képesek.

A Chemplex – hazánkban egyedülállóan rövid idő alatt - 7-10 munkanapos szállítással tudja teljesíteni az ITP és TRP léptetőmű sorozatokra leadott megrendeléseket.

Legjellemzőbb léptetőmű alkalmazási területek:
csomagoló- és címkéző gépek, flakonfúvás gépei, pohár- és palacktöltő sorok, palettázó- és rakatképző egységek, izzógyártás, gyógyszeripari készülékek, autóipari gyártósorok, hegesztő robotok, orvosi-/gyógyászati segédeszköz gyártás


Tájékozódjon a léptetőművekről a Chemplex weboldalán, vagy keresse munkatársainkat, hogy hathatós műszaki támogatást adhassunk választásának!
A Bettinelli léptetőművekről itt olvashat bővebben és egy szemléletes videót is megtekinthet. Speciális léptetőmű videóval

Ha olyan feladata van, aminek megoldásához nem léptetőmű, hanem standard hajtómű, elektromos motor, frekvenciaváltó szükséges, látogasson el erre az oldalunkra: Hajtómű katalógus
Speciális fogaskerekes hajtástechnikai megoldásokról itt tájékozódhat: Speciális hajtások árai
Egyenesvonalú mozgásokkal kapcsolatban ezen az oldalunkon találhat nagyon sok szakmai információt:Lineáris mozgás termékek
Ha gyorsan, (már másnap!!) meg szeretné kapni a megrendelt villanymotor, hajtómű, frekvenciaváltó berendezéseket rendeljen az ország első prémium webshopjából:


További tájékoztatásért böngéssze át új honlapunkat vagy tegye fel kérdéseit munkatársunknak!

A honlapon – az ország első hajtóműves webshopjában – nem csak több száz féle hajtóművet és motort találhat meg, hanem sok-sok hasznos információt, piaci híreket, műszaki leírásokat, új fejlesztéseket!