Ez a nyári hőség a gyártósorokra, üzemi berendezésekre is komoly hatással lehet. Sok esetben robbanásig feszülhet a helyzet. Hogyan, mi alapján döntsük el, hogy milyen hajtómű, milyen villanymotor vagy milyen egyéb alkalmazás való a termelői környezetünkbe? Olvasson tovább az útmutatásért!  


A robbanásbiztos munkakörnyezet

A munkakörnyezet adottságai, a külső tényezőkkel együtt létrehoznak olyan helyzeteket, amikor már csak robbanásbiztos készülék jelenthet biztos megoldást az ön számára.


Elektromos motor vásárlás előtt a munkakörnyezet tanulmányozása

A veszélyességi zóna ismerete elengedhetetlen. Nagyon fontos, hogy ha hajtóműves villanymotor, vagy csupán elektromos motor , esetleg fogaskerekes erőátviteli eszköz megvásárlására készül, már az ajánlatkérést megelőzően tájékozódjon a telepítendő készülék helyszínének zóna-besorolásáról.

A különböző zónák eltérő védettségű készülékeket igényelnek! Az iparban általánosan Zóna 1 (veszélyes anyag jelenléte üzemszerűen valószínű) ill. Zóna 2 (veszélyes anyag jelenléte esetileg előfordulhat) besorolás a jellemző. A környezetben gáz vagy por jelenléte okoz veszélyt? Ennek ismerete fontos a további védelmi csoportok specifikációjának meghatározásakor.


Elektromos motor, hajtástechnikai eszközök minősítése

A beépítendő hajtóműves motor, vagy annak bármelyik alkotójának minősítése, jelölése kiemelten fontos! Ahhoz, hogy a fogaskerekes erőátviteli berendezése és a kapcsolódó elektromos motor a hatóságok ellenőrzései során is mindenben megfeleljenek, a beépített erőátviteli eszközök adattábláján feltüntetésre kell kerülnie a minősítési adatoknak is. Zóna 1 előírásnak a 2GD, Zóna 2 besorolásnak a 3GD jellel ellátott egységek felelnek meg.


Mi a helyzet a fordulatszám-szabályzás területén?

Tudta, hogy a frekvenciaváltón keresztül táplált elektromos motorokat RB-s zónába helyezve kötelező ellátni motor hővédelemmel? Ez praktikusan fogalmazva 3xPTC tekercsfejeknél elhelyezett hőérzékelést jelent.