Az innovatív tervező- és gépészmérnökök korát éljük: kigondolod, hogy mire van szükséged, keresel egy profi tervezőmérnököt, aki papírra tudja vetni a legvadabb álmaidat is, és megépíti a gépet. Még szerencsésebb a helyzet, ha van egy hajtástechnikai szakértő társa, aki ismeri az igényeidhez passzoló kulcstechnológiákat. Ha így van, akkor már majdnem biztos a siker!

Tudod mit szeretnél? Már csak szakértő kell!

Fiatal mérnök korom óta ügyfelem Dipl.-Ing. Árpád G. Mészáros, aki 2016-ban eldöntötte, hogy Magyarországról fogja az Európa dísznövény- és palántatermelőit új, modern technikával ellátni - ahogy mondta, „megérett az idő egy olyan újdonságra, amelyre már régóta varnak a kerteszek”. Sok gépet gondoztunk már közösen, most is engem kért fel szakértőnek a projektjéhez.


Amikor tervezői oldalról elkészült a gép, a hajtástechnika területén hozzátettem azt a műszaki tartalmat, amitől az olyan lett, amilyennek Mészáros úr megálmodta. Az új gép számítógépe több aszinkronmotort és két szervomeghajtást vezérel és hoz finom összhangba, így éri el a 2 500-12 000 cserép/óra teljesítményt.


Kis kitérő nem kertészmérnököknek:
Milyen gépekről is van szó? Mire jó a cseréptöltő- és palántázógép? Nyugat-Európában, a kertészetek magas szinten automatizáltak. Egy évi 5-10 millió palántát és növényt feldolgozó kertészet inkább egy modern bio-technológiai üzemhez hasonlít, mint egy hagyományos, csendes üvegházhoz. A palántákat több lépésben átültetik és 3-6 vagy 12 hónap múlva kiszállítják a nagy üzletláncokhoz. A cserepes növényeket aztán az áruházban mi is megvásárolhatjuk. Ezeknek a cserepeknek a töltését végzik magas termelékenységgel a cseréptöltő gépek.A sok fejlesztés ellenére a mai napig még jellemzően egy egyszerű, de igen megbízható technológia áll a kertészetek rendelkezésére. Mivel az elektronika és a digitalizálás, a komputertechnika rohamosan fejlődik, Mészáros úr újragondolta ezt a munkafolyamatot, és az új gépébe olyan mechanikát álmodott meg, amely ezt a gépet jövőkompatibilissá teszi.

Újragondolt munkafolyamatok, jövőkompatilibis megoldások!

Úgy képzeld el ezt az egészet, hogy van egy lineáris pálya, ami mozgatja a cserepet, egy garat, ami adagolja a földet és egy fúró, amely a betöltött földet kissé tömörítve megfúrja. Kell egy kezelő, aki figyeli a töltést, és manuálisan pótolja a kifogyóban lévő földet, vagy cserepeket. A legtöbb gondot és időt a cserépméret váltása okozza, ami a régi gépeken, szerszámokkal, egy félnapos szerelést és állítgatást igényel. Ezt a szaktudást a legtöbb helyen nem áll rendelkezésre magas szinten. De nem is ez a kertész dolga, hanem az hogy jól nőjön a muskátli.


A mostani gép intelligens és kifinomult. A beállítások 80% -át a vezérlés lelkét jelentő számítógép végzi el. Pontosan mér, ezáltal cserépméretenként jól kalkulálható az előre betöltendő föld mennyisége, ami többek között azt is lehetővé teszi, hogy elsődleges paraméterként pl. a termelési célt adjuk meg. Amennyiben a gép eléri a beállított célszámot, pl. a 100.000 db cserép megtöltését, akkor ezt jelzi a kezelőjének. Figyeli a föld és a cserépkészlet mennyiségét, és jelzi az esetleges pótlásra vonatkozó információkat. A cserépméret-paraméterek 8-24 cm-ig egy érintőképernyőn egyetlen érintéssel megadhatók.


Hatékony és komfortos gép, tökéletes meghajtással!

A kétszintes programstuktúrával rendelkezö vezérlő ipari PC-t érintőképernyővel tettek a tervezök még komfortosabbá. Az egyik programszinten a kezelő egyetlen érintéssel adhatja meg a termelés paramétereit, a másikban a tulajdonos és a szerviz állitja be a teljesitményt valamint módosíthatja a beállításokat.


A célt teljesítettük, a meghajtásaink jól vizsgáztak. A tervező csapat kiküszöbölte a régi gépek hátrányát, a hosszadalmas és bonyolult, nagy figyelmet igénylő átállítási procedúrát. Az új gép alaptípusán alig kell paramétert mechanikusan állítani, és ez egyedi igények szerint továbbfejleszthető. Az összes folyamat ellenőrizhető, mérhető és befolyásolható, és a statisztika visszamenőleg is elérhető.


Világpremier!

A gép világpremier. Ilyen elvű és működésű gép ebben az ágazatban még nincsen, éppen ezért a Németországi Szabadalmi Hivataltól jogvédelmet kapott. Öröm volt egy ilyen innováción dolgozni. Hajtástechnikai oldalról biztosítottuk a gépet, rászámoltam, ahol kellett, túlméreteztem, hogy hosszú távon megbízható munkatárs legyen belőle. És akkor drukkolunk, Mészáros úr! Örülünk hogy mi is hozzájárulhattunk ahhoz, hogy nyíljanak a virágok! Jöhet a tavasz!


Mészáros Úr saját elképzeléset kollégáival megtervezte és kivitelezte a prototipust, maga mellé állított engem is, és mondhatom, hogy minden tudásomat bevetve, teljes erőbedobással álltam bele a feladatba, hogy ez a gép verhetetlen legyen.


Biztatlak, hogy légy kreativ, innovativ és agilis, majd ne habozz vágj bele, kövesd Mészáros úr példáját!


Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot!
Olvasd el a teljes cikket erről a szenzációs innovációról!


A hajtástechnikai szakértői sorozat korábbi részei

Kattints a címre!

Merj nagyot álmodni - 2.rész

Merj nagyot álomdni - 1. rész

Megspórolok neked egy telefont. Ja, nem! Egy villanymotort!

Lesz belőle masina?... Avagy hogyan ne trollkodjunk szét egy ipartörténeti remeket

Vezérelj vezeték nélkül!