Lehet alapanyagod a legjobb forrásból, ha a szakácsod képtelen finomat főzni belőle. Meg kell tanítanod neki azt, hogy mit vár el a vendég, és hogyan legyen az az étel kifogás­talan, mert az a cél, hogy vágyjanak a főztjére és visszatérjenek az éttermedbe. Ez nagyjá­ból minden pályára igaz. Így van a gépgyár­tásban is. Ha nem fejleszted magad profivá, egy leszel a sok közül, olyan „semmi különös”, noha inkább az lenne a fontos, hogy az ügy­feleid kívánják a szakértelmedet. Talán azon tűnődsz most, hogy mi lehet a hasznod ebből a cikkből, de ezt nem lövöm le előre. Egyelőre morfondírozz azon, hogy mit kezdhetsz egy Z generációs kollégával.


Bence azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy legyek a men­tora. A diplomamunkáját készíti elő, olyan hajtásokkal fog­lalkozna, amilyenekkel én is dolgozom. Szerinte a büty­kös mechanizmusban benne van a szakma sava-borsa, ezt kutatná, így talált rám. Elmondta, hogy indexhajtást szeretne tervezni, feszegetni akarja a határait, fejlődni és tanulni minden egyes feladattal és kihívással.


Győztes helyzet mindkettőnk számára: frissítem a tudá­som, ébren tartom az elmém, és gondoskodom arról, hogy egy megfontolt, kezdő, de éles eszű kollégát állítsak úgy a pályájára, hogy magabiztosan szálljon majd ringbe.


Te tudod, hogyan működnek a Z generációs tervezőjelöltek?

Miért szed ízekre egy indexhajtást, amikor az már készen van, és elérhető a piac számára? Azért, mert tudni és érteni akarja: vizsgálni a súrlódást, a konstrukciós kialakítást, hogy hogyan csapágyazzuk, hogyan tömítsük. Izgalmas megfi­gyelés, hogy hogyan gondolkodik most egy leendő gépész­mérnök. Bence teljes értékű szakemberként akar bevetésre menni, és nem szeretne kísérletezni, dilemmákkal, akadá­lyokkal kínlódni a munkája során.


És ha eddig bármit is hallottál arról, ami a Z generáció szü­lötteit jellemzi, engedd el! Persze, lehet azt mondani, hogy impulzusfüggők, hogy csak azzal hajlandóak foglalkozni, ami érdekli őket, ha nem tetszik nekik valami, akkor továbbállnak. Azt gondolom erről, hogy fontos, hogy mi, „nem Zék” is állítsunk a fókuszunkon: ha nem találja az értéket, vagy nem kötöd le megfelelően hasznos feladatokkal, akkor megy tovább. Persze hogy így tesz, mert pontosan tudja, hogy a cél­jaiért kell hajtania, minden más csak töltelék, lufiborotválás.


A cél maga az út

Bence számára a motiváció maga a tanulási folyamat, amin végigmegy, és egyáltalán nem a dolog könnyű végét akarja megfogni: kéri a tennivalót és a kontrollt. Én pedig törekszem arra, hogy a legjobb mentori attitűddel legyek felé: feladatokat adok neki, elvezetem az információkhoz, rávilágítok a hibákra, és arra terelem, hogy ezeket kihí­vásként élje meg, mert ezzel megmarad a lendülete, épül az önbizalma, a tudása.


És mi legyen velünk, nem Z generációs gépészmérnökökkel?

Én nem vagyok féltékeny a tudásomra, szívesen adom annak, akinek kell. Ügyfeleknél, kezdő kollégáknál, ha bizonytalanságot érzek, szívesen támogatom őket, de más­képpen is dolgozom azon, hogy a hazai gépipar biztos szak­emberekkel legyen egyre erősebb. (Ha Bence kiváló okleve­let kap, az remek visszajelzés lesz arra, hogy az út jó.)


Ha a hozzáállásomban magadra ismersz, és érzel elhiva­tottságot arra, hogy mentorként részt vehess kevésbé tapasztalt kollégák szakmai döntéseiben, most helyzetbe tudlak hozni téged is azzal, hogy meghívlak egy támogatói közösségbe: a ChREM [krém] negyedik találkozóját tartjuk februárban.


Lássuk, hogy te a „krémhez” tartozol-e!

A ChREM-mel kialakulóban van egy közösség, ahol sze­mélyes találkozó keretében gépészmérnökökkel, gépgyártókkal, gépfelhasználókkal beszélünk a gépeinkkel kapcsolatos kihívásokról, tervezési elakadásokról, azaz egy reggeli mellett segítjük egymást gépekkel kapcsola­tos kérdésekben, kihívásokban. Tudom, hogy azok, akik rendszeresen részt vesznek ebben, jobb szakemberekké lesznek. Nem gondolom, hogy mindenkinek ez az útja, de most nyitva van a kapu, a döntést rád bízom, hogy belépsz-e rajta!


Írj a hajtomuszakerto@chemplex.hu címre, és küldöm a részleteket. Az összejövetelek a fővárosban kerülnek megrendezésre, és a részvétel ingyenes – csak annyi, hogy legyen motivációd! És még valami: kis létszámmal szeret­nénk dolgozni, hogy hatékonyak legyünk, ezért a résztve­vők száma limitált.


Kinek kell a ChREM?

Tapasztalt gépészmérnököknek – Számítok rád és várlak a ChREM-ben, ha tapasztalt gépészmérnök vagy, és szívesen adnál szakmai tanácsokat gépek tervezéséhez, építéséhez és üzemeltetéséhez.

Gépeikkel termelő vállalatoknak – Várlak, ha gyártói oldalon dolgozol, és a gépparkodat kellene a termeléshez optimalizálni. A kényelmetlen igaz­ság az, hogy ennél jobb szakmai tanácsadókat nem érsz el máshol. Itt kiváló szakemberek segítenek a feladatodban, személyes üzleti érdek nélkül.

Pályakezdő gépészmérnököknek – Tudod jól: annak az 5 embernek az átlaga vagy, akikkel körülveszed magad! Gondoskodj arról, hogy jó társaságban légy!


Magadra ismertél? Jegyezd fel a naptáradban február, március, április utolsó csütörtökjét! Várunk a krémben!


A hajtástechnikai szakértői sorozat korábbi részei

Kattints a címre!

Talán nem gondoltál rá, de minden ilyen esetven lopsz!

Vigyázz, mert bekavarok!

Bezzegelek egy kicsit! Kockás füzeted van legalább?

Ha fordítva ülsz a lovon az ág sem csaphat pofán! Avagy hogyan lehetsz etikus beszállító

Tudod mi a menő? Ha célgépépítő vagy és nem húzol szerelőnadrágot!

Építs pöpecül működő gépeket és formáld az ipart!

Te élvezed, amit csinálsz?

Ahhoz, hogy az álmodból gép legyen - kell egy szaki!

Merj nagyot álmodni - 2.rész

Merj nagyot álmodni - 1. rész

Mit tenne, ha látná, hogy billeg az autója a szerviz emelőjén?

Úgy kell az AC-fék a villanymotornak, mint az agyunknak egy jó ásítás

Hol van elemében igazán a csigahajtómű?