Van bennem egy érzés, valami olyan, mint amikor lezár valamit az ember és aztán elkezd valami újat. Nem én zárok le valamit, hanem mi, emberek – hogy ne használjak nagyobb szavakat. Jelenleg úgy néz ki, hogy sikerrel vettük fel a harcot avírussal, és most nekiállunk, hogy számba vegyük a károkat, és újjáépítsük azt, amit elvesztettünk, legalábbis amit ebből lehetséges.
Valamikor bő egy évvel ezelőtt, amikor az egész kezdődött, azt írtam a Techmonitor hasábjain, hogy „légy ütésálló”, válaszul arra a felvetésre, hogy hogyan éljük túl a következő bizonytalan hosszúságú és kimenetelű időszakot.


Jelen helyzetben azonban teljesen más skillekre lesz szükség. Azoknak, akiknek az elmúlt időszak szűkösséget hozott, most eljöhet a bőség. Akinek pedig az elmúlt időszak is bőségben telt (azért szerencsére vannak ilyenek), a most következő időszakban jó eséllyel még több jut majd.Az elmúlt időszak tapasztalatai sok termelő vállalatot változásra fognak ösztönözni. Rég halogatott beruházások indulnak el, és az újraindításhoz a piacra öntött, soha nem látott mennyiségű pénzt is el kell majd költeni valamire. Üzemek fognak épülni, korszerűsödni, és ezeknek a beruházásoknak a megvalósításában ránk, mérnökökre is óriási szerep hárul majd.De hogyan? – kérdezhetnéd. Úgy, hogy a cégeknek tudni kell kezelni a pályázatok miatti szoros határidőt, a megszakadt termelési láncok miatt kialakult ellátási nehézségeket, az áruhiány okozta áremelkedéseket, az újra felpörgő gazdaság miatt újra kialakuló szakemberhiányt, az emelkedő béreket stb. A sor persze tele van ellentmondással. Legyél majd gyors, miközben nincs beépítendő komponens, legyél olcsó, miközben minden drágul, gyárts jó minőséget, tegnapra. Ismerős, nem?


Az elmúlt másfél évben közösen szerzett tapasztalatok megváltoztatják az eddigi szokásokat, amik helyett újakat, jobbakat kell majd kialakítani. Új hozzáállásra, az eddigiektől eltérő nézőpontokra lesz, vagyis van szükség. A TechMonitorban újra összegyűjtöttünk neked számos olvasnivalót, hogy jobban felvértezhesd magad. Az nem változik ugyanis, hogy a tudás hatalom. És az sem, hogy közösen, egymással összefogva könnyebb!


Nem versenytársak vagyunk, hanem harcostársak. És gyere el a Gépész Szalonba!


Várunk a Gépész Szalonba, még lehet regisztrálni 2021.06.25-ig: https://www.gepedvanhozza.hu/gepesz-szalon/


https://www.gepedvanhozza.hu/gepesz-szalon/