Mindkét nagyapám kétkezi ember volt. Olyan emberek, akiknek nem kellett túl sok minden ahhoz, hogy szinte bármit meg tudjanak csinálni – ahogy gyerekként láttam.


Főleg kéziszerszámokkal ellátott műhelyeikben, egy satupadon, néhány egyszerű elektromos szerszámmal gyártottak gépeket a környékbelieknek. Fejből. Tőkéjük leginkább az volt, hogy tisztességesen elvégezték a rájuk bízott munkát, marketingjük pedig a szájról szájra terjedés.


Minden változik

Hisszük vagy nem, jelenleg a világ szerencsésebb felén élünk: az emberek számára jellemzően elérhetők az élethez nélkülözhetetlen dolgok, sokaknak a szükségesnél is jóval több.


Hajlamosak vagyunk azzal áltatni magunkat, hogy azért, mert így volt pár évtizedig, örökre így marad. Vegyük azonban figyelembe az elmúlt néhány év változásait, amelyeknek még nem igazán látjuk a következményeit.Nézzük meg, mitől hangos napjaink gazdasági sajtója!

Nézzük meg, mitől hangos napjaink gazdasági sajtója! Alapanyaghiány miatt leállhatnak az autógyárak. Egekbe szöknek az energiahordozók árai. Számos iparágban vannak termelési nehézségek a covid okán széttöredezett ellátási láncok miatt.


Elszabadulófélben van az infláció és még sorolhatnánk. Szigorúan ragaszkodva a számomra kötelező optimista megközelítéshez, azt gondolom, hogy sokszor még hónapokra is nehéz előre látni. Ki tudná megmondani, hogy milyen lesz közvetlen környezetünk 10 év múlva? Miközben több évtizedre, sőt leginkább egy életre tervezünk.Nem károgásból írom ezeket. Úgy vélem, kötelező a jövőn elmélkedni. Reméld a legjobbat, de készülj fel a legrosszabbra.


Mert mi marad, ha elveszíted mindened?

Mi marad, ha megszűnik a munkád, úgy, hogy nem a céged, hanem az iparág megy tönkre, amiben dolgozol? A tudásod. A tapasztalatod. A két kezed.


És még egy nagyon fontos tulajdonod: a szakmai hiteled. Ami abból áll, hogy amit mondasz, azt meg tudod csinálni, és amit ígérsz, azt betartod. Ezeket nem veheti el tőled senki.Ha ezek megvannak, baj esetén mehetsz a munkaadóidhoz, partnereidhez, beszállítóidhoz, ismerőseidhez, és biztosan lesz valaki, akinek szüksége van egy olyan segítségre, akiben megbízhat.


Ez tehát a tőkéd, amiből mindig tudsz majd jövőt építeni. Ezt kell óvnod és töretlenül fejlesztened. Ezt tesszük mi is.Sipos Sándor


Jövőtervező mérnök


Írásommal még a Techmonitor verzércikkeként találkozhatsz: