Tudjuk, mégsem csináljuk. Naponta szembejönnek velünk olyan gondolatok, cikkek, tanácsok, amik jobbá tehetnék az életünket, talán éppen ezért válunk érzéketlenné irántuk. Ha mégis megérintenek, mindent a bűvös holnap fogasára akasztunk, noha az bőven tele van már elhalasztott feladatokkal.Ezekben a vírus sújtotta időkben mindannyiunknak különösen nehéz tervezni, hiszen a bizonytalanságok homályossá teszik a hosszú távú perspektívát. Tudjuk, hogy vannak fontos dolgok, foglalkozni mégis „majd csak máskor” akarunk velük.


Kifogás akad bőven

Kifogás is akad bőven: nem tudom, hogy hogyan foghatnék hozzá, nincs elég időm, most nyakig benne vagyok valamiben, úgyis itt az év vége, majd jövőre. Az a kegyetlen és szúrós valóság, hogy a kifogások legtöbbje nem igaz.Nézzük az egészséges életmód vagy a sport fontosságát! Mit tudunk az egészséges életmódról, a testmozgás előnyeiről? Sokat. Hogy főleg vitaminban gazdag, alacsony feldolgozottságú, zöldségben és rostokban bővelkedő, természetes élelmet kell fogyasztanunk. Naponta mozognunk kellene, elsősorban szabad levegőn. Aztán mégis mit rendelünk a menzán, és mi lett a reggeli futásunkkal?


Élethosszig tartó tanulás

Még nehezebb téma az élethosszig tartó tanulás. Bólogatunk, beszélünk róla, jónak tartjuk, majd mi is akarjuk csinálni, mégis – tedd a szívedre a kezed – az utolsók között van a napirendünkben. Nem kellene hozzá sok erőfeszítés: sokat autózunk, hát válasszuk meg tudatosan azt, amit hallgatunk. Havonta egyszer olvasd el a szakmád sajtóját. Mindkettő tanulás, és kezdésnek remek.Csak a szándékunk hiánya szab határt

A műszaki területek nagy része szerencsére gyorsan fejlődik. Ez azzal jár, hogy a frissen felszedett tudásunk akár egy évtized alatt válik használhatatlanná. A hazai műszaki oktatási intézmények és a szakmát összefogó kamarák az elmúlt években igyekeztek támogatók lenni, ugyanakkor a munka nagy részét most is mindenkinek magának kell elvégezni. Csak a szándékunk hiánya szab korlátot.„you can learn anything you want for free”

Elon Musknak igaza van: „you can learn anything you want for free”. Ha bármilyen tudás megszerzésébe energiát teszünk, szinte bármit megtanulhatunk. Felnőtt fejjel tudunk okosan szelektálni, és csak azokra a témákra fókuszálni, amelyekre tényleg szükségünk van. Kitartó munkával szinte mindenben szakértővé válhatunk, és az eszközök is elérhetők hozzá.

A TechMonitor (és a blogunk) most is, mint mindig, megtette ehhez a magáét: a lapszám tele van korszerű és friss tartalommal. Mi megadjuk a fejlődésedhez a lépcsőfokot, tedd hát meg a lépést!


Sipos Sándor

Jövőtervező mérnök


Cikkemmel nyomtatott formában a Techmonitor vezerécikkeként találkozhatsz: