Te vagy az, aki pontosan meg tudod határozni, hogy mennyit ér a mun­kaidőd. Én is ismerem az értékét, és meggyőződésem, hogy érdemes az új álmomra fordítani belőle, mert álmo­kat megvalósítani remek dolog.


Ha került már eléd sürgető műszaki dilemma, de nem volt, akinek a taná­csát kikérhetted volna, valószínűleg addig görcsöltél a feladat fölött, amíg kutatással és a számításokkal találtál valamilyen alkal­masnak tűnő megoldást.


Már körbesöpört a takarítónő, a munkaidőd régen letelt, ám ennél sokkal durvább, hogy a szabadidődet töltötted bent. (Bízom abban, hogy te sem munkával kapcsolódsz ki, ha mégis, akkor ne olvass tovább, menj csak vissza számolgatni, és bocs, hogy meg­zavartalak!) Ha átélted már a fenti helyzetet, durva mon­danivalóm van a számodra. Talán sosem gondoltál rá, de barátkozz csak a kifejezéssel: minden ilyen esetben lopsz! Időt. Magadtól és a szeretteidtől.


Örülök, ha le akarsz számolni ezzel a kellemetlen szokással!


Vezető beosztású, döntéshozó ügyfeleim szakmai dilem­máit gyakran oldjuk meg telefonon. Nem kísérletezgetnek, hanem azonnal alkalmazható szakmai tanácsért nyúlnak, mert tudják, mekkora a felelősségük, és mennyibe kerül egyetlen munkaórájuk. Ők már nem csapják be magukat.


Tény, hogy ezt a tempót nem tudom neked garantálni, de ha azt érzed, hogy fontos kérdésekben jó lenne meg­spórolni pár kört, akkor itt az idő, hogy kilépj a feladattal magára hagyott alkotó szerepéből, és szabadulj meg a gépépítői rémektől. Vajon hány átvirrasztott éjszakától és túlórától menthet meg egyetlen, jó helyen feltett kér­dés? Már ha tudod, hogy hol tedd fel…


Lágytojásba rejtett kőkemény stratégia

Nem vagyok motivációs tréner, de néha nekem is van­nak flasheim. Olyanok, mint a csapatba tartozni hasznos és túlélő (nem kell bizonygatni, mert ősidők óta tudjuk), vagy hogy kell egy közösség, egy apropó, ahol gépter­vező és gépgyártó mérnökök tapasztalatot cserélnek és támogatják egymást.


Egészen biztos vagyok abban, hogy rád is nagyon ins­pirálóan hatna egy kompetens, etikus mérnöki közös­ség, ha gépépítői kihívásokkal küzdesz, ha nagy dönté­seket kell meghoznod, és ezt a terhet le akarod dobni a válladról, de még akkor is, ha magányosan tervezel, és megkímélnéd magad a feltalálók nehéz kenyerétől.


Ha tele vagy tapasztalattal, és szeretsz fiatalabb kollégákat, pályatársakat támogatni, akkor te magad vagy az inspiráció. Pláne ott a helyed! Ismered azt a mondást, hogy „annak az 5 embernek az átlaga vagy, akikkel körülveszed magad”? Jim Rohn szavai elég súlyosak, de a jó hír, hogy fordítva is működik a dolog: ha szakmailag emelkedni szeretnél, vedd körül magad olyan emberekkel, akik felfelé húznak.Azt már tudod rólam – ha követed a rovatot –, hogy nem beszélek a leve­gőbe, és azt is, hogy kőkemény célki­tűzéssel kezdem az évet. Az egyik ütős célom az volt, hogy 2019-ben leteszem az alapjait egy eti­kus gépépítő mérnöki közösségnek. Nos, szeptemberben megrendeztem az első hajtástechnikai üzleti reggelit, ahol az ízletes reggelin túl sok projektet vizsgáltunk meg alapo­san, és akik jelen voltunk, mind hozzátettük a tudásunkat.


Volt, akinek a feladatával közösen foglalkoztunk és volt, akivel félrevonultan, a rajzait kiteregetve kerestük a megoldást. A legjobb, hogy kibontakozóban van egy régóta húzódó projekt kapcsán egy partneri együttműködés is.


A résztvevők egybehangzó véleménye az, hogy minden hasonló kezdeményezés, minden ilyen jellegű összefo­gás hasznos és üdvözlendő Magyarországon, úgyhogy készen állnak arra, hogy velük együtt, közösen tegyünk hozzá a szakma sikeréhez, csináljuk, és legyen folytatás!


Csak akkor gyere el, ha mersz kézzel csipegetni!


Mert ez nem az a karótnyelt, szigorú rendezvény, hanem az, ahol baráti hangulatban egy kicsit elcsevegünk faj­súlyosabb témákról. A következő alkalommal te is fel­teheted a mindent eldöntő gépépítői kérdésedet. Hozd a rajzod, és nézzük meg! A helyek száma korlátozott, mert nem az a cél, hogy sokan legyünk, hanem az, hogy ütős csapat jöjjön össze. Várlak, ha égető gépépítői kérdésed van, ha a döntésedtől függ a termelés, a vállalat sorsa, de akkor is, ha nagy tapasztalattal rendelkező tervező­mérnök kolléga vagy, és a legfontosabb: ha nem jössz zavarba, ha fingerfooddal várunk.


Érdekelnek a további részletek? Kattints ide!
Olvasd el a teljes cikket a Techmonitor októberi számában!A hajtástechnikai szakértői sorozat korábbi részei

Kattints a címre!

Vigyázz, mert bekavarok!

Bezzegelek egy kicsit! Kockás füzeted van legalább?

Ha fordítva ülsz a lovon az ág sem csaphat pofán! Avagy hogyan lehetsz etikus beszállító

Tudod mi a menő? Ha célgépépítő vagy és nem húzol szerelőnadrágot!

Építs pöpecül működő gépeket és formáld az ipart!

Te élvezed, amit csinálsz?

Ahhoz, hogy az álmodból gép legyen - kell egy szaki!

Merj nagyot álmodni - 2.rész

Merj nagyot álmodni - 1. rész

Mit tenne, ha látná, hogy billeg az autója a szerviz emelőjén?

Úgy kell az AC-fék a villanymotornak, mint az agyunknak egy jó ásítás

Hol van elemében igazán a csigahajtómű?