Háromévente -az éves terveink előkészületeinél,- mindig megfogadjuk, hogy „na majd az idén!” ellátogatunk a vegyipari, élelmiszeripari és gyógyszeripari készülékek és technológiák legnagyobb európai kiállítására Frankfurtba, az Achema-ra. Ebben a tekintetben a legnagyobb újdonság az, hogy az idén végre sikerült is. :)


Sőt –ahogy arról már egy előző bejegyzésben is hírt adtunk az idén eljutottunk és tudósítottunk a hajtástechnika világszintű csúcstalálkozójáról Hannover Messe-ről is.

Az Achema hivatalos honlapján közzétett utólagos adatokból látszik, hogy ebben az évben is szép számú látogatóval (166 ezer fő) és 3813 kiállítóval büszkélkedhettek a szervezők. A rendezvény fókuszában a biotechnológiák, az ipari vízkezelés és a folyamatfelügyelő és folyamatanalizáló (PAT) technológiák álltak.

A nagyszabású németországi kiállításokról köztudott, hogy a világ minden pontjáról igen sok embert vonzanak, ezzel sok német nagyvárosnak biztosítanak jelentős bevételt. A volumenek össze sem hasonlíthatóak a hazai méretekkel, mivel ez ott egy kiemelt iparág és az ezzel járó üzleti turizmusból egyszerre profitálnak a szállodák, az éttermek, a közlekedési társaságok, szállítmányozó cégek és számos egyéb szolgáltató ágazat. Ezek a folyamatok láthatóan jól erősítik egymást, és a sok bevonzott szakembernek köszönhetően a bemutatott iparágak is rengeteget prosperálnak.


A mi figyelmünket természetesen elsősorban a folyadékos és poros technológiák, valamint az ezeket kiszolgáló és körülvevő kiegészítő technológiai elemek kötötték le. Ahogy arra már számítottunk, a látvány lenyűgöző volt. Igényes, szép kivitelezésű gépeket és megkapó technikai fejlesztéseket láttunk. A legegyszerűbb eszköztől a komplex technológiai folyamatokat ellátó műremekekig: többek között remekbe szabott függőleges tengelyű keverőket, mágneses keverőket, komplett keverős tartályokat, mini keverőt, számos porkeverőt, felhordó rendszereket, különböző porszállító rendszereket nézhettünk meg és mind-mind nagyon szép kivitelezéssel készült. (Facebook oldalunkon ezek közül sokat meg is mutattunk.)


A kiállítók legtöbb esetben kedvesek és nyitottak voltak. Készséggel válaszoltak a kérdéseinkre, örültek a berendezéseiket dicsérő szavainknak. Sokszor voltunk részesei izgalmas szakmai párbeszédeknek és jó volt látni, hogy a nagyon sok - még feltehetően a tanulmányait folytató- fiatal részvételét, akiknek a szakemberek mosolyogva segítettek; hiszen ők a következő generáció, a tudást és a tapasztalatot nekik kell átadni.

Külön figyelmet szenteltünk azoknak a feladatoknak, amelyekkel partnereink bíztak meg bennünket. Kiváló megbízásokat kaptunk: kerestünk alternatív csúszógyűrű beszállítót, elzáró szerelvényeket - speciális igényekre, tárolóedényt stb. Igyekeztünk minden kérést figyelembe venni és hatalmas paksaméta prospektussal érkeztünk haza, javarészt megrendelésre.


A napjaink természetesen nem értek véget a kiállítással… :). Esténként a finom német sörök kíséretében értékeltük ki a látottakat. Tehettük ezt annál is inkább, mert szállásunk közelében egy agg mester olyan remek búzasört készített, amilyet még nem ittunk azelőtt. Hívhatjuk kézműves sörnek, ha úgy tetszik! :)).

Pénteken pedig a kiállítás zárása után, szétnéztünk Frankfurtban. Vagy ránéztünk Frankfurtra? ☺ Ugyanis a banki negyed felhőkarcolói közül felmentünk a 200 méter magas Main Tower-re, a Commerzbank székházára, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílt a városra. Jól látható volt a város szövete, láttuk a repteret, mely Európa egyik legforgalmasabb reptere és a vasútállomást, amely Németország legnagyobb vasútállomása. (Frankfurt nevezetességei, amiket nem érdemes kihagyni).

Köszönjük a partneri kéréseket, megbízásokat –amelyek által sok érdekességet mutathattunk meg, mi is láttunk és tanultunk olyan dolgokat, amelyek mellett ezek nélkül lehet, hogy elsétáltunk volna. És ami fontos: nagy lelkesedéssel teljesítettük azokat!


Ha kíváncsi a kiállítás hangulatára, érdemes benézni facebook oldalunkra, ahová jópár fotót feltöltöttünk, és ha kedvet kap az oldal hangulatához, ne felejtsen el lájkolni minket! www.facebook.com/chemplexkft