Ipari elektromos munkahenger

ATL ipari elektromos munkahenger sorozat

Az ATL sorozat általános ipari felhasználású, széles méret és teljesítmény kínálattal rendelkező munkahengereket takar, nagy választékkal mind a terhelhetőség, mind a haladási sebesség tekintetében. A rendelkezésre álló rendszerhez alkalmazkodva az ATL sorozatot motor nélkül (kizárólag behajtó tengelycsonkkal) is tudjuk szállítani. Ez a megoldás lehetővé teszi több munkahenger összekötését, amellyel garantáltan szinkronizált működés érhető el. A robusztus kialakításnak és a kiegészítők nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően az ATL sorozat elektromos munkahengere a legkritikusabb ipari alkalmazásokhoz is kiváló.

Az ATL ipari elektromos munkahenger sorozat jellemzői:

– AC egy- és háromfázisú, valamint DC motoros meghajtással is rendelhető, mindhárom típus esetében akár fékes kivitelű motorral, rugalmas vagy fix tengelykapcsolóval, vagy akár motor nélkül – egy- vagy kétoldali behajtó tengellyel.
– A megengedett ciklusidő legfeljebb 30%, tehát pl. 10 perc tiszta üzemidőből maximum három percig üzemelhet folyamatosan az elektromos munkahenger. Ennél magasabb terhelés esetére hasonló kialakítású golyósorsós munkahenger alkalmazása javasolt.
– Terhelhetősége eléri a 350 kN-t, egyes áttételek egyenes vonalú haladási sebessége 140 mm/s is lehet.
– Mikrokapcsolós, és reed szenzoros végállás érzékelők mellett -ennél a sorozatnál már- induktív érzékelők alkalmazása is lehetséges.
– Az üzemi környezethez illeszkedő megfelelő kiegészítőkkel, kifejezetten nehéz, nagy terhelésű ipari alkalmazásokhoz javasolt.

CLA elektromos munkahenger ipari sorozat

A CLA elektromos munkahenger ideális megoldás kültéri, vagy környezeti hatások tekintetében enyhén terhelt (pl. enyhén poros vagy párás) egyenes vonalú mozgatási feladatokhoz. Meghajtáshoz IP 65, de akár speciális IP 67 besorolású elektromos motorok alkalmazására is van lehetőség. A kültéri alkalmazást további speciális eszközök támogatják, mint a végállás- és pozícióérzékelés. A CLA sorozathoz tartozó munkahengerek is elérhetőek különböző elektromos motorokkal, rugalmas tengelykapcsolóval, vagy behajtótengelyes változatban is.

A CLA ipari elektromos munkahenger sorozat jellemzői:
– AC egy- és háromfázisú, valamint DC motoros meghajtással is rendelhető, fékes vagy fék nélküli motorral, vagy akár motor nélkül, csak behajtó tengellyel.
– A végállás- és pozícióérzékelő berendezések egy tömített házban kerültek elhelyezésre a hajtásház tetején, így ez a sorozat különösen ajánlott kültéri használatra, vagy környezeti hatásokkal enyhén terhelt (párás vagy poros) alkalmazásokhoz.
– Terhelhetősége eléri a 25 kN-t, egyes áttételek egyenes vonalú haladási sebessége pedig 56 mm/s is lehet.
– Mikrokapcsolós végállás érzékelők mellett a CLA sorozathoz analóg (potenciométeres) pozícióérzékelést is tudunk biztosítani.

UAL sorozatú ipari elektromos munkahenger

Az UAL jelzés egy kifejezetten magas lineáris haladási sebességekre tervezett és optimalizált elektromos munkahenger családot takar. A magas haladási sebességekhez szükséges nyomatékot bordásszíj hajtás viszi át; az elektromos motor tengelye párhuzamos marad a trapézorsóval, ennek köszönhetően ezek az elektromos munkahengerek a magas haladási sebességet kompakt méretben képesek biztosítani. Ennek a sorozatnak a munkahengerei kiválóan alkalmasak gyors, egyenes vonalú mozgást igénylő ipari feladatok ellátására: gyors pozicionálásra, útváltók, vagy térfogatáram-szabályzó egységek, reteszek, csapóajtók stb. mozgatására.

Az UAL ipari elektromos munkahenger jellemzői:
– AC egy- és háromfázisú, valamint DC motoros meghajtással is rendelhető, mindhárom típus esetében akár fékes kivitelű motorral. Jellemzően – a magas haladási sebesség miatt – ezen szerkezetek nem önzáróak, így különösen javasolt fékes motor alkalmazása.
– A megengedett ciklusidő legfeljebb 30%, tehát pl. 10 perc. Ennél magasabb terhelés esetében hasonló kialakítású golyósorsós munkahenger alkalmazása javasolt.
– Terhelhetősége nem kifejezetten magas (10 kN), azonban egyes áttételek egyenes vonalú haladási sebessége eléri az 530 mm/s sebességet, ami egy trapézmenetes szerkezet esetében több mint figyelemre méltó érték.
– Ennél a sorozatnál reed szenzoros- és induktív végállás érzékelők alkalmazása lehetséges. Ez utóbbiak pozíciója fix, kizárólag új furatok készítésével módosítható.
– Az UAL sorozathoz is elérhetőek mindazon kiegészítők, amelyekkel a munkahengereket akár kültéri, vagy egyéb külső környezeti hatások által terhelt üzemi körülmények között is alkalmazhatjuk.

TMA sorozatú ipari elektromos munkahenger

A TMA elektromos munkahenger sorozatot kifejezetten napelemtáblák mozgatásához, pozicionálásához javasoljuk. A hajtásrendszer robusztus kialakítása, a ferde hatásvonalú hengergörgős csapágyazás és túlméretezett bronz vezetőhüvelyek, mind azt a célt szolgálják, hogy a mozgatórendszer a legmostohább körülmények között is megbízhatóan üzemeljen. Ennek a sorozatnak az áttételezése úgy került kialakításra, hogy a nap mozgását lassú és igen precíz mozgással tudja lekövetni. Több munkahenger is összeköthető kardántengelyek segítségével, így a napelemtáblák mozgatása, nem csak pontosan és hatékonyan, de ráadásul gazdaságos módon kivitelezhető, hiszen egy motorral, akár több elektromos munkahengert is tudunk mozgatni.

A TMA sorozatú elektromos munkahenger jellemzői
– AC egy- és háromfázisú, valamint DC motoros meghajtással is rendelhető. Fékes motor alkalmazására a nagy áttételek miatt jellemzően nincsen szükség.
– Ezen alkalmazásnál a ciklusidő nehezen értelmezhető. Napelemtáblák mozgatása mellett, alacsony haladási sebességű, viszonylag nagy precizitású pozicionálásokra is alkalmas lehet ez a sorozat.
– Terhelhetősége az alkalmazásnak megfelelően kifejezetten magas (akár 200 kN), így mostoha körülmények között is képes a napelem táblákat biztonságos pozícióban tartani.
– Ennél a sorozatnál mikrokapcsolós és induktív végállás érzékelők alkalmazása lehetséges. Az utóbbiak pozíciója fix, kizárólag új furatok készítésével módosítható.
– Az UAL sorozathoz is elérhetőek mindazon kiegészítők, amelyekkel a munkahengerek hatékonyan állnak ellen az időjárás által támasztott kihívásoknak.

Golyósorsós ipari munkahengerek

A TMA sorozat kivételével minden ipari elektromos munkahenger családnak van golyósorsós változata:
– az ATL sorozat golyósorsós megfelelője a BSA sorozat
– a CLA sorozat megfelelője a CLB sorozat
– az UAL sorozat megfelelője az UBA sorozat

A golyósorsós modellek külső megjelenésükben teljes mértékben megegyeznek a trapézmenetes változatokkal, azonban esetükben akár 100%-os ciklus is megengedett, ellentétben a trapézmenetesek átlagos maximális ciklusidejével (általában 30%). A golyósorsós tengelyek élettartama elég pontosan meghatározható, így a munkahengerek cseréjét évekre előre meg tudjuk tervezni, amellyel rengeteg időt és pénzt spórolhatunk meg.

A golyósorsós ipari munkahengerek jellemzői:
– AC egy- és háromfázisú, valamint DC motoros meghajtással is elérhetőek, mindhárom típus esetében fékes kivitelű motorral is. Rugalmas, vagy fix tengelykapcsolóval, de akár motor nélkül csak a szükséges egy- vagy kétoldali behajtó tengellyel.
– Az alacsonyabb súrlódási viszonyoknak köszönhetően adott terhelés mellett akár a trapézmenetes lineáris elektromos munkahenger esetében szükséges motorteljesítmény fele is elég lehet.
– Az egyes sorozatokon belül nem csak magasabb (akár 100%-os) ciklus megengedett, de egyes modellek esetében (pl. UBA) a legmagasabb egyenes vonalú haladási sebesség is magasabb: UBA 5 – 875 mm/s!
– A trapézmenetes változatokhoz hasonlóan egy sor kiegészítő áll rendelkezésünkre, hogy a munkahengereket a munkafeladat kihívásainak megfeleltessük.

ILA ipari elektromos munkahenger sorozat

Az ILA a kínálatunkban jelenleg a legnagyobb család, amely számos hajtásrendszerrel elérhető trapézmenetes vagy golyósorsós kivitelben. Ez az aktuátor család képes kiváltani a legrobusztusabb és leghosszabb lökettel rendelkező hidraulikus munkahengereket. Bosszantó olajszivárgás, pozíciótartási problémák nem jellemzik és nincsenek bonyolult, költséges hidraulika-alkatrészek. Az elektromos munkahenger vezérlése épp oly könnyen és egyszerűen megoldható, mint a kisebb elektromos munkahengerek esetében: végállás-érzékelők, illetve enkóder alkalmazásával akár az egyszerű mozgatási feladatok, akár a komplex, precíz pozicionálás is könnyedén elvégezhetők.

Az ILA sorozatú munkahengerek rögzítése forgócsappal történik, amelyekhez billenő peremek kaphatóak. A hajtásrendszer egy standard kialakítású illesztőperemmel és egy reteszpályával ellátott csőtengellyel illeszkedik az elektromos munkahenger kihajtó tengelyéhez. A feladat elvárásai szerint alkalmazhatók kúpkerekes hajtóművel, laposhajtással, homlokkerekes hajtóművel, vagy bolygóműves hajtással a behajtó oldalon.

Az ILA sorozat jellemzői:
– AC egy- és háromfázisú, valamint DC motoros meghajtással is rendelhető, különböző hajtóművekkel, fékes vagy fék nélküli elektromos motorral.
– Trapézmenetes modellek esetében 30% a javasolt maximális ciklus, golyósorsós tengellyel azonban akár a 100%-os ciklus is megvalósítható.
– Terhelhetősége kifejezetten magas (akár 200 kN), emellett akár több méteres löketeket is elérhet.
– Ennél a sorozatnál kizárólag induktív végállás érzékelők alkalmazása lehetséges, amelyek pozíciója fix, csak új furatok készítésével módosíthatóak.
– Az ILA sorozathoz is elérhetőek mindazon kiegészítők, melyekkel a munkahengerek hatékonyan állnak ellen az alkalmazás által támasztott kihívásoknak: porvédő harmonikák, biztonsági anyák és tengelyirányú elfordulás elleni védelem stb.

Csatlakozó elemek ipari munkahengerhez

Itt elsősorban a dugattyúrúd végződésekre kell gondolnunk, emellett a munkahenger motor oldalán is lehetőség van egy elforduló csappal csatlakozó támasztóperem (SP) beszerelésére. Az ILA sorozat esetében kizárólag a forgócsapos megoldás elérhető, a csapokhoz csatlakozó billenő peremek, a munkahenger héjazatának két oldalán elhelyezkedő csapokhoz illeszkednek.

Az ipari elektromos munkahenger esetében minden típushoz csatlakoztathatóak az alábbi dugattyúvégződések:
– keresztfuratos (bronzperselyezett) dugattyúvég (ROE)
– villás dugattyúvég (FO)
– gömbcsuklós dugattyúvég (TS)
– peremes dugattyúvég (FL)
– végül egyedi kialakítások is rendelhetőek

Végállás érzékelők

Minden elektromos munkahengerhez készülnek kompatibilis végállás érzékelők, amelyek használata abban az esetben is ajánlatos, amikor az egyes véghelyzetek elérését valamilyen külső érzékelővel vagy kapcsolóval jelzi az adott rendszer.

A rendelkezésre álló megoldások típusonként változnak, lehetőségek az alábbiak:
– FC mikrokapcsolós végállás érzékelő: a CLA és CLB munkahengerekhez, a munkahossz (hasznos löket) függvényében akár köztes érzékelő is alkalmazható.
– FCM reed relés érzékelő: pozícióját a külső héjazatra erősített bilincs oldása után könnyedén tudjuk állítani. A működést az érzékelőbe szerelt led fénye jelzi vissza. Ez a megoldás az ATL, BSA, UAL és UBA sorozatok esetében használható.
– FCE mikrokapcsolós végállás érzékelő: az ATL és a BSA munkahengerekhez. Működési elvét tekintve nagyon hasonlatos az FC típushoz, azonban az ATL és BSA sorozat elektromos munkahenger készülékei esetében a kapcsolót működtető gyűrű pozícióját egy rúdon mozgatva tudjuk beállítani a rögzítőcsavar segítségével.
– FCP induktív érzékelő: minden család nagyobb modelljeihez elérhető, egyes sorozatok nagyobb modelljeit kizárólag induktív végállás-érzékelővel tudjuk szállítani.

Pozícióérzékelők

A folyamatos dugattyúrúd pozícióérzékelés kapcsán a legfontosabb kérdés, hogy analóg vagy digitális jelet tud-e az adott rendszer könnyebben feldolgozni, illetve milyen pontossággal kell a dugattyúvég pozícióját meghatározni.

– enkóder/jeladó (többféle felbontásban kapható): az EH 53 típus 100, vagy 500 impulzus/behajtó fordulat felbontással elérhető. Az egyenes vonalú elmozdulásra vetített impulzusok száma függ ugyan az áttételtől, mégis kijelenthető, hogy ezzel a technológiával egyes esetekben századmilliméteres pontosság is elérhető.
– potenciométeres analóg érzékelő: a CLA és CLB sorozatú munkahengerekhez. Egy megfelelő áttétel segítségével a potenciométer épp 340 fokot fordul a teljes löket megtétele alatt. Ezen rendszerek pontossága nem éri el a digitális rendszerekkel megvalósítható szintet, mérlegelni kell, hogy pl. egy 800 mm-es löket esetében van-e szükség milliméteres felbontásra az adott alkalmazásnál.

Ipari elektromos munkahengerek további opciói

Az üzemi sajátosságok, extremitások, igények feltérképezése során, a termelési/üzemi célok elérése érdekében további alkalmazásokat tudunk ajánlani, amelyek segíthetik a munkavégzést. Opcionálisan alkalmazható eszközök néhány példája, amelyek mellett még számos egyedi megoldás kivitelezhető:

– fékes motor – AC és DC motorok esetében is
– motorral ellentétes oldali kihajtó tengely – kézi üzemhez, beállításhoz
– dugattyúrúd elfordulás ellen biztosított anya
– porvédő harmonika
– túlterhelés ellen biztosító mechanikus tengelykapcsoló
– biztonsági anya, trapézmenetes vagy golyósorsós munkahengerekhez

Letölthető dokumentumok

Árajánlat a Chemplextől

Nézd meg ezeket a videókat, mielőtt ajánlatot kérsz tőlünk!
Pár percet vesz igénybe és segít abban, hogy tisztán lásd, hogy mire számíthatsz az együttműködésünk során.

Ajánlatkérés

Azonnal megveszem, irány a webshop!
Egyedi ajánlatot kérek!
Kérdésed van?

Hívj bizalommal az alábbi telefonszámon:
+36 1 347 0682
+36 70 625 2363