Az évet ezeken a hasábokon legtöbbször egy buzdítással, egy cselekvésre hívással zárom. Azért motivállak, mert azt szeretném, hogy a következő éved erősebb legyen, és azért, mert szeretek elégedett és vidám emberekkel dolgozni.


Írtam már arról, hogy hogyan summázd a múló évet, arról is, hogy hogyan tűzz ki célokat, vagy mi a prak­tikus módja az üzleti év megtervezésének.

Mostani év végi üzenet

A mostani év végi üzenetemet a következő esetnek köszön­hetem: Hazafelé tartottam egy ügyfelemtől, amikor utolért a család, hogy szükség lenne néhány dologra a vacsorához. A szerzett javakkal az autóm felé tartottam, amikor egy asszony száz forintot kért tőlem a parkolóban. Elmondta, hogy szegény sorsú, erre még befogadott két macskát, amiket etetni kell. Az összes aprómat odaadtam neki. Hálából szóval tartott, amíg pakoltam.


Mi a baj a mostani családokkal?

Azzal kezdte, hogy tudom-e, mi a baj a mostani családokkal. A kérdése inkább költői volt, mert egyáltalán nem várt választ, hanem ugyan­azzal a levegővel folytatta. Régen, amikor ő még gyerek volt, szépen terített asztal mellett étkeztek. Ilyenkor beszél­gettek: az édesapjuk emberségre és helytállásra tanította a gyerekeket. Azt mondta nekik, hogy a világon két fontos dolog van: az őszinteség és a tisztelet. Történt egyszer, hogy hazudott, és amikor kide­rült, komoly büntetést kapott: tehát keményen be is vasalták rajta a leckét.Ez hiányzik ma: az értő figyelem

Szóval, szerinte ez hiányzik ma: az értő figye­lem, a határok kijelölése és a tisztelet. Ennél a pontnál végeztem a pakolással, és felaján­lottam neki a kocsiban lévő százast is, és ezzel rövidre zártam a beszélgetést. A szerzeményét vidáman eltolva búcsúzóul még utánam kiáltott: „Legyen gyönyörű min­den napod!”


Nyomasztó és ellentmondásos volt a kép: a kéregető asszony, aki a családi idillről beszél. Közben azon jártak a gondolataim, hogy neki vajon hová lett a terített asz­tala, mire megy a bölcsességével és az igazságaival, és hol volt a banánhéj, amire nem számított, ami miatt ide jutott. Valószínűleg egyetlen stabil pont maradt neki az életben: az édesapja emléke.

Itt állj meg egy pillanatra

Itt állj meg egy pillanatra, és arra kérlek, gondold át te is: vajon elég időt adunk a nagy hajtás mellett a családunk­nak, a gyerekeinknek?


Vagy észre sem vesszük, és őket is besodorja ez a felgyorsult és digitális világ? Vajon mi megtaláljuk a módját a minőségi időnek? Én akkor ijed­tem meg először, amikor üzenetet kellett küldenem, hogy mindenkit összegyűjtsek a vacsorához… Ekkor döntöttem el, hogy ebből elég, és hatékonyan változtattunk ezen. Fontos, hogy értsük meg a történetből, amit meg kell értenünk: nem kellenek nagy dolgok ahhoz, hogy hatás­sal legyünk a környezetünkre. Vidd magaddal a történet legértékesebb üzenetét, és őrizd a terített asztal hagyomá­nyát! Az asztalét, ahol beszélgethetünk, ahol megmutat­juk a határokat, és ahol elvárjuk, hogy azokat tiszteletben is tartsák.


Az asszony szavaival én is gyönyörű napokat, őszinteséget, tiszteletet, boldogságot és sok időt kívánok neked!


És azt mondom, hogy legyél érzékeny, állj meg, és adj bő kézzel, ha teheted! Adj a szegénynek, aki eléd kerül, vagy adj céltudatosan, állj be egy ügy mellé! Meglátod, hogy felemelő érzés lesz!


Olvasd el a teljes cikket, ami a Techmonitor 2019 decemberi számában jelent meg!A hajtástechnikai szakértői sorozat korábbi részei

Kattints a címre!

Egy teljesen más hang

Talán nem gondoltál rá, de minden ilyen esetven lopsz!

Vigyázz, mert bekavarok!

Bezzegelek egy kicsit! Kockás füzeted van legalább?

Ha fordítva ülsz a lovon az ág sem csaphat pofán! Avagy hogyan lehetsz etikus beszállító

Tudod mi a menő? Ha célgépépítő vagy és nem húzol szerelőnadrágot!

Építs pöpecül működő gépeket és formáld az ipart!

Te élvezed, amit csinálsz?

Ahhoz, hogy az álmodból gép legyen - kell egy szaki!

Merj nagyot álmodni - 2.rész

Merj nagyot álmodni - 1. rész

Mit tenne, ha látná, hogy billeg az autója a szerviz emelőjén?

Úgy kell az AC-fék a villanymotornak, mint az agyunknak egy jó ásítás

Hol van elemében igazán a csigahajtómű?