Több kérdés fel szokott merülni az egyfázisú frekvenciaváltók bekötésével kapcsolatban. Ebben a cikkben Nagy Miklóssal összeszedtünk minden tudnivalót, hogy az eszközöd kiválóan működjön.

Egyfázisú frekvenciaváltó bekötése

Hogy kezdj bele? Ellenőrizd az adattáblát! Hihetetlen, de a legtöbb probléma ebből fakad.


Az első, amit meg kell nézni, hogy a villanymotor alkalmas-e 3x230 V-os üzemre és át is kell kötni erre.


Egyfázisú frekvenciaváltóink nem alkalmasak egyfázisú villanymotorok meghajtására, csak 230/400 V-os tekercselésű háromfázisú villanymotorokéra. Az egyfázisú frekvenciaváltónál a bemenet 1x230 V, a kimenet 3x230 V.


Még egy dolog van, reméljük mindenki alapnak veszi: villanyszerelési munkákat csak feszültségmentes állapotban végzünk a frekiváltón.


1. Nézzük meg a frekvenciaváltó bekötését a gyakorlatban:

Mi kell hozzá? Egy földelt vezeték és egy csavarhúzó, Nagy Miki mindent mutat a videóban:A kimenetet és a bemenetet ne keverjük össze, mert a frekvenciaváltónk meghibásodását fogja okozni.


Frekvenciaváltó programozása

Ha megtörtént a bekötés, akkor jöhet az alapvető paraméterek beállítása a frekvenciaváltón.


1. Gyári alapértékre való visszaállítás (reszetelás)

Az első, amit javasolni szoktunk egy “reszetálás”, gyári alapértékekre való visszaállítás. Érdemes mindig ezzel kezdeni a programozást, de ha elprogramoztuk a frekvenciaváltónk, akkor is tud segíteni.2. Motor áramkorlát beállítása az adattábla alapján

A reszetálás után a következő lépés a motorparaméterek megadása. A videóban láthatod, hogyan állítható be a motor névleges árama, a motor sebessége és a motor névleges feszültsége.


Egyfázisú frekvenciaváltóval dolgozunk, tehát ellenőrizd az adattáblát és a 230V-os, delta bekötéshez tartozó áramértékeket add meg.3. Fel- és lefutási idő beállítása

Itt arról van szó, hogy a villanymotorunk mennyi idő alatt éri el az általunk beállított frekvenciát. A gyári alapérték 10 másodperc, ha ez nem megfelelő az alkalmazásunk számára, akkor lehetőség van egyéni időtartamot megadni. A videóban megmutatja Nagy Miki hogyan:
4. Frekvenciaváltó indítása

A frekvenciaváltót saját kezelő felületéről és külső forrásból is van lehetőség elindítani.


A gyári alapbeállítás esetén a saját kezelőfelületéről a zöld Run gomb megnyomásával már el is indul.

- Frekvenciaváltó indítása külső kapcsolóról:

Mi a helyzet, ha pl.: a frekiváltó nem a gép mellett van, hanem távolabb tőle? A legtöbb esetben ez így van, vagy éppen szekrénybe van szerelve, amit macerás mindig nyitogatni.


Ilyenkor kapcsolót kötünk rá, vagy kiváltjuk egy relével, a lényeg az, hogy frekvenciaváltó meghatározott bemenetére egy záró kontaktust kell adnunk. Melyek is ezek a bemenetek?


Nagy Miki részletezi a videóban, a paraméterezéssel együtt:


5. Fordulatszám szabályzás

A motor fordulatszámának változtatásához - az alapbeállítás szerint - a frekvenciaváltó kezelőfelületén, a fel és le nyilakat használhatjuk. De legtöbb esetben nem a gép mellett van a frekiváltó, nem biztos, hogy a kezelő felülethez egyszerűen hozzáférünk. Saját potenciométeréről, illetve külső potenciométerrel is szabályozható a fordulatszám. Nagy Miki ezek paraméterezését is bemutatja a videóban:


3 mód, ahogy a fordulatszámot változtatni tudod:Reméljük tudtunk segíteni!

A legjobb frekvenciaváltókat itt találod:


https://chemplex.hu/webshop/


Ha bármilyen kérdés felmerül, szívesen segítünk!


Magyarországon minden gép működjön, de főleg a tied!