A fékes motort nem érdemes kiváltani egyéb megoldásokkal, mert könnyen többe kerülhet a barkácsolás, majd a hibák elhárítása és javítása, mint maga a megfelelő fékkel ellátott villanymotor. De vajon alkalmazható-e a fékes motor szélsőséges körülmények között és ha igen, akkor hogyan?  

A fékes villanymotor tisztítása, karbantartása

A fékes villanymotor élettartama is jelentősen növelhető némi odafigyeléssel és rendszeres, szakszerű ápolással. A Chemplex fékes motorjait alapvetően könnyű tisztíthatóság jellemzi, de poros környezetben való üzemeltetés esetén a sűrített levegővel történő kifúvatás sokat segít a fék élettartamának növelésében és a túlmelegedés megakadályozásában is. Érdemes ezt a tisztítást a napi rutinba beilleszteni. A fékkel ellátott villanymotor elenyésző karbantartási igényű alkalmazás, hiszen a beépített rugók a kopásból eredő, növekvő légrést sokáig kiegyenlítik. A rugóerő szabályozása csavarokkal egyszerűen elvégezhető.

Szélsőséges környezeti viszonyok esetén így használja a fékes elektromotort!

A fékkel ellátott motor megbízható, problémamentes gépelem, de van néhány külső körülmény, amit a helyes méretezéskor és kiválasztáskor figyelembe kell venni. Poros környezetben a fékek működtetése bizonytalanná válhat. Vizes, párás környezetben korrózió léphet fel, ami megváltoztathatja a súrlódási viszonyokat, károsíthatja a féktárcsa anyagát, ezzel kiszámíthatatlanná téve a fék működését. Durva esetben a korrózió akár meg is akadályozhatja a mozgó alkatrészek megfelelő mozgását vagy akár zárlatot is okozhat. 

A fenti jelenségek némi odafigyeléssel jól kiküszöbölhetők, vagy a fékes motor meghibásodásának esélye a megfelelő kiegészítőkkel jól csökkenthető. Lehetőség van a fékes villanymotor rozsdamentes alkatrészekkel való szerelésére. A por ellen a villanymotort porvédő gumival és zárt ventilátor burkolattal védhetjük meg. Igény esetén akár egyedi kialakítású zárófedeleket, tömítéseket stb. választhatunk, amelyek még hosszabbá tehetik a fékkel ellátott villanymotor élettartamát.