A villanymotor élettartama nyomában: miért fontos a rezgésdiagnosztika?

A villanymotorok olyan eszközök, amelyek szinte már észrevétlenül működnek körülöttünk, mégis hatalmas szerepet játszanak a mindennapjainkban. Legyen az gyártósor vagy keverőgép, ezek a motorok rendületlenül dolgoznak a háttérben, biztosítva azok hatékonyságát, teljesítményét a gördülékenyebb munkavégzéshez. De mit tehetünk mi a villanymotorok élettartamának növelése érdekében? Itt jön képbe a rezgésdiagnosztika.

Egyszerű a képlet: amennyiben ki akarjuk használni a villanymotorunkban és így a termelőegységben, gyártósorban, egyéb villanymotor hajtotta eszközben rejlő potenciált, gondoskodnunk kell annak rendszeres és megfelelő karbantartásáról. A rezgésdiagnosztika szerteágazó folyamata ennek a megelőző, preventív tevékenységnek a része.

Mi az a rezgésdiagnosztika?

A rezgésdiagnosztika, avagy rezgésvizsgálat az egyik leghatékonyabb karbantartási és állapotfelmérési módszer, amit szinte bármikor bevethetünk. A vizsgálat arra az alapvetésre épül, hogy komplett szerkezetek működését, de akár egy-egy szerkezeti elem működését is hanghatások, zajok, illetve különféle mértékű rezgések jellemzik.

Ezek a rezgések és zajhatások az értő fülek és szemek számára rengeteg hasznos információt hordoznak. Nemcsak a pillanatnyi állapotról és az adott működésmódról árul el sokat, de az eszköz elhasználódásának mértékéről és az esetleg fellépő működési rendellenességekről is.

Akció közben: folyamatban lévő rezgésdiagnosztikai munkálat.

A rezgésdiagnosztika egyik további előnye egyébként az is, hogy segítségével az adott eszköz szerkezeti elemeire bontása nélkül végezhető el a karbantartás. Minden további tennivaló nélkül megállapítható az eszköz károsodásának mértéke, az eszköz vagy egy elemének aktuális állapota, a kockázatok, amikkel ajánlott számolnunk, illetve természetesen az adott eszköz vagy szerkezeti elem várható élettartama is.

A rezgésdiagnosztika rövid története

Mi sem mutatja meg a karbantartás és a műszaki diagnosztikák jelentőségét jobban annál, hogy az első lépéseket a műszaki elemzések terén már az ipari forradalom korában is felismertek és aktívan tettek a cél érdekében. Igaz, akkoriban a mechanikus rendszerek állapotának felmérése még alapvetően vizuális megfigyeléseken alapult.

A modern rezgésdiagnosztika gyökerei az 1960-as évekre nyúlnak vissza, amikor az ipari létesítményekben és repülőgépekben alkalmazott gépek egyre bonyolultabbá váltak. Ebben az időszakban kezdték el fejleszteni az első rezgéseket vizsgáló szenzorokat és azokat a technikákat, amelyek lehetővé tették a gépek rezgéseinek mérését és elemzését.

Az 1970-es években és az azt követő évtizedekben számos kutatás és fejlesztés zajlott a rezgésdiagnosztika terén. A számítógépek elterjedése lehetővé tette az adatok gyors és hatékony feldolgozását, így a rezgést elemző szenzorok és mérők mellé szoftvereket is fejlesztettek.

Miért fontos ez a lépés? Többek között azért, mert a villanymotorok egy kicsit speciálisabb „nyelvvel2 rendelkeznek, amit nem mindig értünk meg: ez nem más, mint a rezgés. Amikor meghalljuk a rezgés szót, könnyen lehet, hogy először valami negatívra gondolunk. Pedig ez a rezgés valójában annak a kulcsa, hogy megőrizzük és maximalizáljuk a villanymotorok teljesítményét és élettartamát. Ekkor nyúlunk a rezgésdiagnosztika kínálta lehetőségekhez.

Hogyan működik a rezgésdiagnosztika? 

Amikor a motorok működnek, egyedi rezgési mintázatokat hoznak létre, amelyek információkat adnak át. Ezek az üzenetek lehetnek jók, jelezve a motor kiváló működését; vagy rosszak, jelezve esetleges problémákat vagy károsodásokat.

A rezgésdiagnosztikai készülék segítségével kinyert analizálható eredmény.

Ahhoz azonban, hogy olvasni tudjuk a fentebb említett „speciális nyelvet”, speciális eszközökre és szakértőkre van szükségünk. A rezgésdiagnosztika olyan technika, amely során érzékelők segítségével rögzítjük és elemzik a motorok által létrehozott rezgéseket.

A választott rezgésérzékelők a rezgést annak 3 jellemző aspektusának, a kitérésnek (s), a sebességnek (v) és a gyorsulásnak (a) időbeli változásán keresztül írják le. Például kis frekvenciájú alkotóelemek esetén érdemes a kitérést helyezni a vizsgálat fókuszába, míg a gyorsulás mérése során a nagyobb, magasabb fekvenciaszámú összetevőket kerülnek előtérbe.

A rezgésdiagnosztikai folyamatábrája, az első lépésektől az elemzés összetételéig.

A szakszerű rezgésdiagnosztika 4 legelterjedtebb módszere

Talán már a fentiekből is látható, hogy attól függően, milyen rezgésjellemző kerül nagyító alá, többféle módszert is alkalmazhatunk a rezgésdiagnosztika során, amire többféle okból is sor kerülhet, hiszen a tervezéshez szükséges modellvizsgálatok mellett, az egyes gépek átadása-átvétele során, preventív karbantartás miatt és a forgógépek beállítási célú vizsgálatai miatt is sort keríthetünk rá. De az okok palettája legalább olyan széles, mint az igénybevehető módszereké. Íme:

  • Rezgésszint ellenőrzés

A rezgésszint vagy más néven a rezgéssebesség mérése az egyik leggyakoribb vizsgálati módszer, ha a diagnosztika célja a karbantartás és megelőzés. Jellemzően a forgó gép csapágyazási helyei között, 100-1000 Hz közötti frekvenciatartományban kerül rá sor, mindhárom rezgésirányban.

  • Lökésimpulzus módszer

Ezt a módszert leginkább akkor alkalmazzák, ha a cél a gördülőcsapágyakban keletkezett károk felmérése. A módszer azon az elven alapul, hogy a pályahibák hatással vannak a két test ütközése során keletkező lökéshullám nagyságára, így a szakértők ennek csúcsértékéből tudnak következtetni a csapágy műszaki állapotára.

  • SEE technológia 

A rövidítés a Spectral Emitted Energy kifejezésből származik, ez a módszer gyakorlatilag az akusztikus emissziós vizsgálatok egyik fajtája. Annyiban hasonlít a lökésimpulzus módszerhez, hogy ezt is a gördülőcsapágyak vizsgálata érdekében fejlesztették ki. Segítségével olyan problémákat mutathatunk ki, mint a csapágyak felületén keletkezett repedések és törések, méghozzá a csapágy fordulatszámától független módon. 

  • Burkológörbe módszer

A burkológörbe módszer az eddigiektől eltérően a rezgésgyorsulás szűrését alkalmazza, ennek segítségével tudjuk kiszűrni a gép működése közben tapasztalható ismétlődő jelenségeket.

Összességében mind a négy módszernek megvan a maga célja és alkalmazási területe. Bármelyiket alkalmazzuk is, a vizsgálatok során kapott adatokat a szakértők elemzik annak érdekében, hogy kiderüljön, a motorok hogyan működnek és esetlegesen mi a hibaforrás, ha van.

A rezgésdiagnosztika előnyei: miért érdemes rászánni az időt?

1.    Előrejelzést biztosít

A rezgések elemzése segíthet az esetleges meghibásodások vagy problémák korai feltárásában, még mielőtt azok akár komolyabb károkat okoznának.

2.    Optimalizálhatjuk vele a teljesítményt

Azáltal, hogy láthatjuk a motorok rezgési mintázatait, hangolhatjuk működésüket, maximalizálva teljesítményüket és ezáltal hatékonyságukat.

3.    Hosszabb élettartamot biztosít

A rendszeres (!) rezgésdiagnosztikai vizsgálatok segítik a motorok hosszabb élettartamát és megbízhatóságát, csökkentve a váratlan leállások és javítások számát. Hiszen senkinek sem érdeke, hogy hosszú órák essenek ki a termelésből csak azért, mert a karbantartáson és állapotfelmérésen spóroltak.

Rezgésdiagnosztika Chemplex-módra

Ahogyan azt már fentebb említettük, a készülékek képesek érzékelni és elemző módon értékelni a rezgéseket, amelyek a motorokban fellépő különböző problémákat jelezhetik.

Ezek a készülékek általában rezgés-szenzorokkal és összetett szoftverekkel vannak ellátva, amelyek segítségével Kollégánk meg tudja határozni a motorok rezgéseinek okát és intenzitását.

A rezgésdiagnosztikai készülékek általában mérési és analitikai funkciókat kínálnak, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy részletes információkat szerezzenek a motorok rezgéseiről. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget te sem! Óvd meg hajtásodat és keress meg minket, hiszen jó pár munkaórát és álmatlan éjszakát megspórolhatsz velünk!

Hasonló tartalmak

Próbáld ki a webshopot!
Kérj egyedi árajánlatot!
Kérdésed van?

Hívj bizalommal az alábbi telefonszámon: +36 1 347 0682, +36 70 625 2363