Korábban arról írtam, hogy a hazai gépgyártásnak, gépiparnak óriási szüksége van a figyelemre, és ennek érdekében a Gépipari Tudományos Egyesülettel összefogva kiírtuk a Magyar Ipari Célgép Nagydíj versenyt.
Ismerős az a helyzet, amikor a jól teljesítő szakember, jelen esetben a gépgyártó, a tervezőmérnök, az igazán erős megrendelők előtt valahogy valamiféle szürke zóná­ban reked?


Ez a szakember, bár méltó az áttörésre, arra, hogy nagyobb, komplexebb megrendelései legyenek, mégsem tud továbblépni. Hiszen nem marketinges, nem PR-szakember, sokszor még ajánlást is nehezére esik kérni, vagy már el van foglalva a következő célgép kihívásaival.


A gépészmérnök alázattal és kíváncsisággal viszonyul a többi gépgyártóhoz, kíváncsi a gépe piaci értékére, és fej­lődni szeretne. Elszántan akarja az új szakmai és üzleti kap­csolatokat, játékos és konstruktív versenyszellemmel van megáldva, és jelen akar lenni. Pláne egy ilyen versenyen.A Magyar Ipari Célgép Nagydíj 2021 versenyen gyűl­nek a pályaművek. Már több, mint 50 hazai gépgyártó sze­retné megmutatni a gépét a világnak. Még nyitva áll a regisztráció, nem maradtál le semmiről: 2021. április 21-ig pályázhatsz a gépeddel. A feltöltött pályaművek a gepedvanhozza.hu oldalon láthatóak, ugyanitt adha­tod le a nevezésedet is. Hogy miért volt igazam? Mondják el helyettem a pályázók maguk!


Miért szeretnél részt venni a Magyar Ipari Célgép 2021 versenyen?


„Nagyon sok egyedi és kisszériás gép készül Magyarországon, lelkes kis műhelyekben. Üdvözöljük az ötletet, hogy nem csak a megrendelő ismerheti meg a bennük lévő ötletet és kreativitást.”


„Az ilyen események nagyszerű alkalmai a szakmai és üzleti kapcsolatterem­tésnek. Nyilván inspirál a verseny maga is, de ez nem a szokásos piaci harc körülményei közötti megmérettetés, hanem sokkal könnyedebb versengés. Egy kicsit ki tud zökkenteni a jelen helyzetben minden eddiginél sivárabbá vált hétköznapokból.”


„Azért szeretnék részt venni a nagydíjon, hogy az általunk fejlesztett kor­szerű gyártástechnológiákat, robotrendszereket tudjuk bemutatni a Magyar Ipari Célgép Nagydíj pályázatában.”


„Ez a gép lehetőséget nyújt a környezetünket súlyosan szennyező műanyag hulladékok újrahasznosítására.”


„Úgy gondoljuk, hogy az a magas szintű fejlesztési munka, amit a témában az elmúlt évben végeztünk, méltó egy ilyen szakmai megmérettetésen való indulásra. Továbbá kapunk egy konkrét és objektív visszacsatolást is a mun­kánkról, ami nagyban segít abban, hogy reálisan ítéljük meg magunkat és helyezzük el a mai hazai területen.”


„A mérőgépünk több év fejlesztés eredménye, melyet érdemesnek érzünk a Magyar Ipari Célgép Nagydíjon való elindításra. A tavalyi évben elnyertük Magyarország legrangosabb design különdíját, a Magyar Formatervezési Díjat.”


„Hogy be tudjam mutatni az általam fejlesztett gépet, és így igazolni lehes­sen azt, hogy magyar géptervezés és gépgyártás még mindig van.”Nézd meg a nevezett célgépeket itt: https://www.gepedvanhozza.hu/nevezett-celgepek/


Mit vársz a Magyar Ipari Célgép Nagydíjtól?

„Ez egy érdekes eseménynek ígérkezik, ahol legalább távolról megismerhe­tek néhány gépet, ill. azok rövid történetét. Mindig is érdekeltek a kreatív megoldások és maguk a gépek is.”


„Szeretnék képben lenni a saját teljesítményemmel, és tanulni a legjobb tervezőktől!”


„Pezsgést!”


„Segítséget a cégem megismertetésében és a termékeim piacra vezetésé­ben. Elismerést a versenyen való helytállással.”


„A miénkhez hasonló, előremutató és nemzetközi szereplésre is alkalmas gépek megismerését. Ezek a gépek legtöbbször nem érik el a találmány vagy a szabadalom szintet, viszont tartalmazzák azt az egyedi látásmódot, amit mi, magyarok tettünk és tehetünk a világ technológiai fejlődéséhez.”


„Hogy az érdeklődők megismerjék az általunk fejlesztett, korszerű gyártástechnológiákat, robotrendszereket. Szeretnénk bemutatni azt, hogy magyarországi cég is foglalkozik ilyen jövőbe mutató fejlesztésekkel.”


„A szakmai körökben még nagyobb ismertséget, elismertséget. Egyáltalán annak az információnak a szélesebb körben való megismertetését, hogy robotos alkalmazások fejlesztésével és gyártásával is foglalkozunk. Új szak­mai kapcsolatok kialakításának lehetőségét. Más fejlesztések megismerésé­vel szakmai tapasztalatot és ismeretszerzést.”


Ha megnézed az oldalt, láthatod, hogy napról napra gyűl­nek a gépek. Vannak közöttük kisebb és nagyobb válla­latok, önállóan dolgozó gépépítők. Van, aki már nemzet­közi piacokon is hódít, van, akinek a prototípusát, a rajzát, az ötletét megtalálod a pályamű-katalógusban. A verseny mindenki előtt nyitva áll, és a nevezés díjmentes. Mert mi a jövőt építjük. Neked GÉPED VAN HOZZÁ?


gepedvanhozza.hu


Sok sikert kívánok!


Kiss László


Hajtástechnikai szakértő


Cikkemmel nyomtatott formában a Techmonitor lapban találkozhatsz.


A hajtástechnikai szakértői sorozat korábbi részei

Kattints a címre!

Gépeket tervezel? Gépeket gyártasz?

I. Magyar Ipari Célgép Nagydíj 2021 - A jövőt építjük.

A higiénia új korszaka a gyártásban - Rozsdamentes villanymotorok, hajtásrendszerek

Vigyázz! Grillzombik a kert alatt!

Nem tudom, te hogy vagy vele, de én ritkán műtöm meg a vakbelemet

Útvonalterv ezeröcsivel Moszkvába - és vissza

A hazai gépipar aknái - Gépipari problémakutatás

Vigyázz, mert bekavarok!

Bezzegelek egy kicsit! Kockás füzeted van legalább?

Ha fordítva ülsz a lovon az ág sem csaphat pofán! Avagy hogyan lehetsz etikus beszállító

Tudod mi a menő? Ha célgépépítő vagy és nem húzol szerelőnadrágot!

Építs pöpecül működő gépeket és formáld az ipart!

Te élvezed, amit csinálsz?

Ahhoz, hogy az álmodból gép legyen - kell egy szaki!

Merj nagyot álmodni - 2.rész

Merj nagyot álmodni - 1. rész

Mit tenne, ha látná, hogy billeg az autója a szerviz emelőjén?

Úgy kell az AC-fék a villanymotornak, mint az agyunknak egy jó ásítás

Hol van elemében igazán a csigahajtómű?