Minden vállalkozás célja, hogy fejlődjön, rentábilis legyen, hosszú évekig működjön, majd átkerüljön a következő generáció kezébe. Mi kell ehhez? Jó munkák, jó ügyfelek, jó cégér.


De hogyan lesznek jó ügyfeleink? Jó munkáink? Hogy mutassuk meg az ügyfeleknek, amit tudunk?

A hírnévhez nemcsak teljesítés kell, hanem érdemes tenni is azért, hogy megismerjenek bennünket mint gépgyártókat, hogy azokkal a megrendelőkkel dolgozzunk, akikkel szeretnénk. Egyáltalán nem mindegy, milyen munkákkal van tele a naptárad! Ezért van szükséged figyelemre! Fontos, hogy adj hírt a tudásodról!


A Gépipari Tudományos Egyesülettel összefogva a Chemplex 2022-ben is kiírta a Magyar Ipari Célgép Nagydíj versenyt, ahol a gépgyártók az online térben mutatják meg a tudásukat, az innovációikat, és állnak az érdeklődő közönség elé. A jó hír az, hogy még előtted van a lehetőség, 2022. március 31-ig nyitva van a nevezés, amit egy ebédkávészünet alatt elvégezhetsz.Sipos Sándor, a Magyar Ipari Célgép Nagydíj ötletgazdája, a Chemplex Kft. tulajdonosa


Az első Magyar Ipari Célgép Nagydíjon, 2021-ben 5 célgép nyert 5 kategóriában, és a szakmai zsűri egybehangzóan Pallósi Péternek ítélte „Az év célgéptervezője 2021” díjat, aki komplex autóipari gépsorával – zárt pályázaton – indult. A gépét nem ismerhetjük meg, de Sipos Sándor, a verseny ötletgazdája egy év elteltével beszélgetett Péterrel arról, hogy hogyan alakul az élete a rangos díj átvétele után.Pallósi Péter - Az év célgéptervezője 2021


Szerinted megállja a helyét az a gondolat, hogy gépgyártó is lehet rocksztár?


Van gitár a nappalimban, és rockzene is gyakran szól, a gondolat tehát nagyon jó, de száz százalékban nem tudok vele egyetérteni. Jó hívó szó lehet azok számára, akiket tényleg vonz a reflektorfény, vagy erőteljesebben építenék a marketingjüket. Én azonban azt gondolom, hogy egy gépgyártónak vagy tervezőnek mentesnek kell lennie a sztárallűröktől és a csapongásoktól. Idén már 16. éve célgéptervezek.


A jól elvégzett precíz, verejtékes és aprólékos munkában hiszek, ami nem feltétlenül egy rocksztárosan berobbanó gyors siker. Szerintem minden feladatnak meg kell adni a kellő alázatot és odafigyelést.


Milyen élmény volt számodra az, amikor téged szólítottak színpadra?


Lámpalázas voltam. Annak ellenére, hogy nagyon nem fekszik nekem a reflektorfény, azért nagyszerű élmény volt. Úgy gondolom, hogy az elmúlt években sokat dolgoztam azon, hogy fejlesszem a mérnöki pályához szükséges kvalitásaimat, a díj ennek a folyamatnak egy pozitív visszacsatolása volt. Egy sportoló sem egyből nyer egy olimpiát: vannak előzmények, minden projekt egy-egy verseny, ezek eredményei számomra együttesen vannak benne az elismerésben. Különösen szuper és profi volt az egész Gépész Szalon, jó volt látni, hogy végre Magyarországon is vannak ilyen kiváló rendezvények.Mi lehetett az a dolog, ami miatt így kiemelt téged a zsűri?


Az a saját tervezésű gép, amivel indultam, egy komplex autóipari szerelősor. Lehetőségem volt belegyúrni minden eddigi tapasztalatom és manapság az iparban divatos elvet és megoldást. Magas szinten robotizált, flexibilis, rugalmasan gyártható rajta többféle termék. Ipar 4.0 elvek alapján készült. A tervezés során a modell a kezdetektől egy digitális ikernek megfelelően felépített. Nagyon jól lehet szimulálni rajta különböző változtatásokat. Életem egyik fő művének tartom.


Nevezel az idén?


Egy új gép tervein dolgozom, mivel azonban egy ilyen projektnek a kifutása több mint egy év, az idei versenyt kihagyom. Egyelőre nagyon az elején vagyok, de úgy néz ki, hogy még szebb és összetettebb feladat lesz, mint az előző. Egyre határozottabban látható az a trend, hogy még inkább individuális és egyedi termékekre van igény mindenhol, nem csak az autóiparban. A mai célgéptervezés egyik nagy kihívása, hogy ezek a sokszínű termékpaletták egy gyártósoron készülhessenek úgy, hogy azokat ne bonyolítsuk túl, és megérje az automatizálás.Ki lehet azt jelenteni, hogy ez a díj változást hozott az életedbe, hatott a pályádra?


Kapcsolatépítés szempontjából pozitívan hatott a pályámra, kicsi ez a szakma, de mégis sokan voltak számomra ismeretlenek. Hiába a sok online közösségi tér, hiánypótló volt egy ilyen rendezvény. Jelenleg alkalmazottként dolgozom, ezért nem különösebben tudtam profitálni a nyereményekből, úgy, mint mondjuk egy vállalkozó. A kis szobor azért kint van az asztalomon.


Ha azt mondanám, hogy holnap ülj repülőre, és menj el bárhová, kinyílna számodra minden kapu, megnézhetnéd azt, ami az álmod, hová mennél?


Vicces, mert sokszor ülök repülőn, ugyanis sportrepülök és repülőoktatok. Van néhány német gépgyártó, akikhez szívesen betekintenék. Érdekes lenne megismerni azt, hogy a nagy múltú, sok-sok évtizede ezzel foglalkozó vállalatok hogyan szervezik a munkafolyamataikat több ezer emberrel. Szívesen tanulok az előttem járóktól, és nagy tisztelettel vagyok irányukba.


Sportrepülsz, gitározol, és hogyan lettél célgéptervező? Melyik volt a három közül a gyerekkori álmod?


Először minden fiúgyerek feltaláló és űrhajós akar lenni, aztán maradnak a képességeknek és a lehetőségeknek megfelelő realitások. Egyetem alatt egy véletlen folytán sikerült egy olyan célgépgyártóhoz bekerülni, majd sokáig ott dolgozni, ahol nagyon magas színvonalon folyt a munka, ez nagyban meghatározta a pályámat.


Ajánlod a Magyar Ipari Célgép Nagydíjon való részvételt? Ha igen, kinek és miért?


Persze! Itthon marketingben a gépgyártó cégek nagy része szerintem kevésbé erős. Ez számukra egy nagyon jó lehetőség. Sok az olyan 10–20 fős cég, ahol ott van a szakmai tudás és a szorgalom, de ezek mégsem láthatóak mindenki számára.


Arra a kérdésre, hogy valóban rocksztárnak kell-e lennie egy gépgyártónak, az a válaszom, hogy amennyiben van rá lehetősége, van közönsége és közössége ahhoz, hogy kiemelten ünnepeljék a tudását, a tehetségét – természetesen!


Ne várj tovább! Nevezz be a versenybe, mi visszük a híredet, és a díjátadó Gépész Szalonban, 2022. június 28-án remélem, te veszed át az egyik rangos díjat és te élsz a felkínált lehetőségekkel! Ott találkozunk!


Vagy keresd fel a www.gepedvanhozza.hu oldalt, a verseny hivatalos honlapját.


Sipos Sándor


A Magyar Ipari Célgép Nagydíj ötletgazdája

A hajtástechnikai szakértői sorozat korábbi részei

Kattints a címre!

Gépgyártó is lehet rocksztár?

Titkos összetételű kerámiát munkál meg az AQ Anton díjnyertes célgépe

Erre figyelj gépgyártóként

A sikeres generációváltás modellje

Minden egy kézben:A Linamar gépgyartó adja a fogás a markolókanálhoz, a turbinához és a kapcsolóhoz is

Hajtod, amíg megy, aztán lesz, ami lesz... Na, ne így! MIKSZ interjú

Ha szükséged van egy ipari célgépre, honnan indulsz?

Gépeket tervezel? Gépeket gyártasz?

I. Magyar Ipari Célgép Nagydíj 2021 - A jövőt építjük.

A higiénia új korszaka a gyártásban - Rozsdamentes villanymotorok, hajtásrendszerek

A kúpkerekes hajtómű hatásfoka jobb: Esettanulmány

Rugalmas tengelykapcsolóval szerelt hajtóműves villanymotorok a Chemplexnél

A hazai gépipar aknái - Gépipari problémakutatás

Vigyázz, mert bekavarok!

Bezzegelek egy kicsit! Kockás füzeted van legalább?

Ha fordítva ülsz a lovon az ág sem csaphat pofán! Avagy hogyan lehetsz etikus beszállító

Tudod mi a menő? Ha célgépépítő vagy és nem húzol szerelőnadrágot!

Építs pöpecül működő gépeket és formáld az ipart!

Te élvezed, amit csinálsz?

Ahhoz, hogy az álmodból gép legyen - kell egy szaki!

Merj nagyot álmodni - 2.rész

Merj nagyot álmodni - 1. rész

Mit tenne, ha látná, hogy billeg az autója a szerviz emelőjén?

Úgy kell az AC-fék a villanymotornak, mint az agyunknak egy jó ásítás

Hol van elemében igazán a csigahajtómű?