A jövőt építjük! Kooperálunk?

A megnövekedett ter­melési igény miatt üze­mi fejlesztésre készülsz, új célgépre van szük­séged. Az igényed spe­ciális, a feladat egye­di. Kicsi az esély arra, hogy létezik rá célgép, ezért terveztetned és gyártatnod kell.


Ho­gyan találod meg a fel­adatra legalkalmasabb tervezőt és kivitelezőt?
Kutatsz az interneten, esetleg megkérdezel szakmabelieket, akik rálátnak a gépgyártó szektorra. A kérdésedre érkezhet jó válasz, amellyel megtalálod a megfelelő kivitelezőt – vagy nem.


Jólle­het, kerül egynéhány kontakt, de hogyan fogsz meg­győződni arról, hogy valóban közülük kerül majd ki a gyárad, üzemed megépítője?


A hazai gépgyártás számos vállalkozása és területe nem érhető el a világhálón. Több mérnökirodában csak terve­zés történik, más felel a gyártásért. Gondolj bele abba, hogy mekkora segítség lenne számodra, ha valaki átadna egy kiváló célgéptervező és célgépgyártó kontaktlistát, hogy tessék, őket ma Magyarországon biztosan meg­keresheted a feladatoddal, mert tapasztalt, bizonyított szakemberek. Olyan célgépgyártók, ahol egy kézben van a tervezés és a kivitelezés.Mekkora a hazai gépgyártó szektor?

A Magyar Ipari Célgép Nagydíj 2021 verseny kiírásakor többen azt jósolták, hogy 20-25 célgépet biztosan bene­vez majd a gépészszakma, hiszen nem olyan nagy ez az iparág, hogy ennél több gépet jelöljenek. A Gépipari Tudományos Egyesülettel és Sipos Sándorral, az üzlet­társammal, a verseny ötletgazdájával azonban másban hittünk.


Tudtuk azt, hogy kiváló célgépgyártók vannak Magyarországon, jóval több, mint amennyit meg lehet tippelni, és különleges műhelyekben különleges célgé­pek készülnek. Őket szerettük volna elérni és bemutatni mindenkinek, aki érdeklődik a gépgyártás iránt, vagy nagy tapasztalattal rendelkező gépgyártót keres egy feladatára.A pályaműveket április 21-ig vártuk, és a határidőig összesen 74 célgépet neveztek be. A zsűri átvette a pálya­műveket és megkezdte a munkát, szigorú titoktartással kezelve minden adatot.


2021 legjobb célgépeinek az elbírálása megkezdődött


Metál Attila, a Gépipari Tudományos Egyesület Konstrukciós Szakosztályának titkára, a Magyar Ipari Célgép Nagydíj zsűrielnöke, és dr. Takács János, a Gépipari Tudományos Egyesület elnöke az adatok meg­ismerése után így nyilatkozott:


„A nevezési időszak lezá­rult, 74 pályázat érkezett: a nevezett célgépek mérete, funkcionalitása, összetettsége hihetetlenül széles skálán mozog, átfogva rengeteg iparágat. Színvonalas pályáza­tok és gépek születtek, előzetesen elmondhatjuk, hogy szinte »szépirodalmi« élmény volt olvasni a különböző konstrukciós megoldásokról.


Az egyik célunk az volt, hogy mindenki, aki a hazai iparnak gépet tervez és gyárt, megmutathassa magát, legyen büszke az egyedi alko­tására. Úgy véljük, ezt maradéktalanul sikerült elérni, a pályaművekben megmutatkozott, hogy ugyanolyan része a gépészéletünknek egy fazekas korongozógép, egy paplantöltő gép, mint egy robotizált autóipari gyártó gépsor. A pályázatok diverzitása és az egyes kategóri­ákba érkező nevezések erősen eltérő száma miatt úgy döntöttünk, hogy az előzetesen meghirdetett kategóriák további finomításra kerülnek.”
A pályaművek a www.gepedvanhozza.hu oldalon mutat­koznak be, ahol a gépek online katalógusában informáci­ókat, elérhetőséget és videókat is találsz a nevezett cél­gépekről. A zsűri értékelése mellett kíváncsiak vagyunk a szakma minden érdeklődő szereplőjének a vélemé­nyére is, erre létrehoztuk az elektronikus közönségszava­zás lehetőségét, amellyel újabb 3 díj kerül kiosztásra az 5 szakmai díjon felül.
Kíváncsiak vagyunk, szerinted melyik a legjobb célgép a pályaművek közül.


Ha szakmai szem­mel tudod vizsgálni a nevezett pályaműveket, és meg­találod közöttük a legérdekesebbet, támogasd a pálya­művet egy szavazattal! Ezen a honlapon adhatod le a voksodat: www.gepedvanhozza.hu.


A tét nagy: a közönségszavazás nyertese elnyeri „Az év célgépe 2021” díjat, és vele együtt a saját vállalatom fel­ajánlását, azaz a Chemplex Kft. által biztosított 1 000 000 Ft értékű hajtástechnikai eszközbeszerzési keretet.Az eredményhirdetés és a szakmai, valamint a közönség­díj átadása 2021. június 14-én, a Gépész Szalonban lesz.


Kooperálunk tehát? Én felajánlom a díjat, te pedig szavazz arra a cél­gépre, amelyiknek véleményed szerint jár „Az év célgépe 2021” díj.


Kiss László


Hajtástechnikai szakértő


Cikkemmel nyomtatott formában a Techmonitor lapban találkozhatsz.


A hajtástechnikai szakértői sorozat korábbi részei

Kattints a címre!

Gépeket tervezel? Gépeket gyártasz?

I. Magyar Ipari Célgép Nagydíj 2021 - A jövőt építjük.

A higiénia új korszaka a gyártásban - Rozsdamentes villanymotorok, hajtásrendszerek

Vigyázz! Grillzombik a kert alatt!

Nem tudom, te hogy vagy vele, de én ritkán műtöm meg a vakbelemet

Útvonalterv ezeröcsivel Moszkvába - és vissza

A hazai gépipar aknái - Gépipari problémakutatás

Vigyázz, mert bekavarok!

Bezzegelek egy kicsit! Kockás füzeted van legalább?

Ha fordítva ülsz a lovon az ág sem csaphat pofán! Avagy hogyan lehetsz etikus beszállító

Tudod mi a menő? Ha célgépépítő vagy és nem húzol szerelőnadrágot!

Építs pöpecül működő gépeket és formáld az ipart!

Te élvezed, amit csinálsz?

Ahhoz, hogy az álmodból gép legyen - kell egy szaki!

Merj nagyot álmodni - 2.rész

Merj nagyot álmodni - 1. rész

Mit tenne, ha látná, hogy billeg az autója a szerviz emelőjén?

Úgy kell az AC-fék a villanymotornak, mint az agyunknak egy jó ásítás

Hol van elemében igazán a csigahajtómű?