Mennyivel lennél előrébb, ha ismernéd a hozzád hasonló vállalatvezetők, ipari döntéshozók, mérnökök minden­napos gondjait? Vajon te hogyan profitálnál belőle? Mit tennél, hogy elkerüld a nehéz helyzeteket, és megspó­rold magadnak a felesleges köröket? Az okos ember más kárán tanul, a másik a sajátján se.


Gépipari problémakutatásunk rálátást ad arra, hogy mik a legnagyobb kihívások ma a gépiparban, a gépgyártó vállalatok vagy a gépeikkel termelők mindennapjaiban. A kérdésekre vezető QR-kódot a novemberi lapszám cím­lapján tettük közzé. Lehet, hogy te is válaszoltál a kérdé­sekre, de a válaszokat még nem láthattad. Nézzük meg, mi lett az eredmény!


Probléma minden ipari területen van


A válaszaitokból kiderült, hogy az ipar legkülönbözőbb ágazataiban tevékenykedtek. A roppant széles palet­tán olyan feladatok kaptak helyet, mint például az alu­öntvények, impregnálás, szerszámgyártás, tömítés, műanyagfröccsöntés, palackozóüzemi automatizmusok, bányászati felhordók, fűrészüzem. Sokan hallattátok a hangotokat, amit ezúton is köszönök.


A válaszokból az is kitűnik, hogy a kitöltők 27%-a önál­lóan vállal felelősséget a munkájáért, míg a többiek jel­lemzően erős csapatot tudnak maguk körül.Rendkívül pozitívnak értékeltem, hogy olyan mélységű kérdések is érkeztek, mint hogy mit javaslok a különböző típusú hajtóművek és villanymotorok kiváltására, beszer­zésére vagy folyamatszervezési nehézségek orvoslására vonatkozóan. Sokatok számára fájó pont a speciális terü­letek szakirodalmának hiánya, nemhogy magyar, de még angol nyelven is.


De mi az, ami mellett te sem mehetsz el szó nélkül? Két fajsúlyos és érdekes motívumot emelnék ki, amik rendre elém kerültek a válaszokban.


Az egyik a szakképzett munkaerő hiánya. Nehézséget okoz a végzettséggel rendelkező, azaz papíron hozzáértő, azonban a valóságban tapasztalatlan, a gya­korlatban aligha bevethető kollégák integrálása. Ők értékelhető tudás birtokában vannak, mégis sokszor képtelenek összefüggéseiben szemlélni a feladatot, a rajzok értelmezése sem egyszerű számukra, és a prob­lémamegoldó képességük egyértelműen fejlesztésre szorul. De nézzük más szemszögből a dolgot: a jó hír az, hogy vannak elérhető kollégák a piacon! Neked már csak az a kihívás marad, hogy hogyan állítsd őket haté­kony munkába – gyorsan és gazdaságosan.


Van megoldási javaslatom a számodra, ha ezek­kel a kihívásokkal küzdesz. Létezik egy módszer, ami energiabefektetést igényel (ezt nem úszod meg), de a segítségével gyorsan hadba állíthatók a frissen végzett kollégák is. A ChREM üzleti reggelik során részletesen elmondok mindent. Ne hagyd ki a következő alkalmat! A cikk végén keresd a vonatkozó informá­ciót, ha téged különösen érint ez a dolog.


(Csak kattints rá és nézd meg!)


A másik látványosan kiugró téma, hogy gépgyártóként a kész­terméket javítgatjátok, noha a cél az lenne, hogy eleve a tökéleteset szereljétek össze. Azt éreztem ki a szavai­tokból, hogy hiányoznak a folyamataitokból a gyakorlott konstruktőrök és technológusok, akik kiszúrnák a hibale­hetőségeket. Nem gazdaságos a kísérletezgetés, ezért ha nincs belső szakembered, állíts magad mellé egy külsőst!


Átérzem a problémát. Már szállítani kellene, ketyeg a köt­bér, és ti még mindig a tömítéssel vesződtök. A jó hír, hogy számodra is van javaslatom: gyere el a ChREM üzleti reggelire, ahol pontosan azok a szakemberek érhetők el ebben a tudásmegosztó közösségben, akik önzetlenül adják át neked a legjobb tapasztalataikat és leghasznosabb tanácsaikat. Találkozhatsz itt folyamatmérnökkel, hajtástechnikai szakértővel, de rendszerintegrátorral is. A lényeg, hogy tudod, kitől és hol kérdezz – ez már félsiker!


Ha a válaszadók kifognák az aranyhalat

Akkor egybehangzóan szakemberért, jó ötletekért könyörögnének hozzá. Lefordítom: azt kívánnátok, hogy találjatok jó folyamatmérnököt, jó technológust, tapasz­talt konstruktőrt, műszaki szakit, aki kispecifikálja, hogy milyen hajtóműáttétel, milyen villanymotor, de azt is, hogy egyáltalán léptetőmű vagy frekvenciaváltó szüksé­ges-e az adott gépbe.Ha nekem lenne aranyhalam, én azt kívánnám, hogy bár­csak itt lennétek egy szempillantás alatt egy kupacban, átnézném a rajzaitokat, és tapasztalt, hozzáértő csapa­tommal kidolgoznánk a lehetséges megoldásaitokat. Azt akarom, hogy oké legyen a géped, a technológiád, a ter­melésed, ezáltal te magad is!


Nem vagyok sem mártír, sem futóbolond: az önzetlen tanácsadás korlátozott számban áll rendelkezésre. Bolond akkor lennék, ha megtartanám magamnak a tapasztala­taimat, és fütyülnék a világra! A ChREM második szezonja indul, 3 tavaszi alkalommal, ahová maximum 15 olyan ipari döntéshozót várunk, akiknek segítünk kihozni a helyzeté­ből a legjobbat. (Azért ennyit, mert egy reggeli során kb. ennyi emberrel tudunk minőségi időt tölteni.) Gyere el, és ne felejtsd otthon a rajzodat! De várunk akkor is, ha átad­nád a tudásodat egy finom reggeli mellett, és örömmel lennél a tagja egy tudásmegosztáson alapuló mérnöki közösségnek! A jó kapcsolatok viszik előbbre az ipart (is)!


Számtalan nehéz helyzetben mentett már meg az, hogy pontosan tudtam, kit hívjak fel, és kinek tegyem fel a kulcskérdést. Hiába is cáfolnánk, a mérnöki pályán is az lesz sikeres, akinek értékes élő kapcsolatai vannak.


Mi az a ChREM? Chemplex Reggeli Etikus Mérnököknek

A tudásmegosztáson alapuló mérnöki közösségépítő reggelik keretében idén tavasszal három alkalommal találkozunk, és egy finom reggeli elfogyasztása mellett személyesen is törődünk a téged foglalkoztató kérdésekkel. Mindhárom eseményre hívtunk külsős szakembert, és nagy büszkeséggel tölt el, hogy mindannyian azonnal igent mondtak, mert látják, hogy a cél jó. Gyere el, jelentkezz mielőbb, mert az ő tudásukat sem éred el bárhol, bármikor.


Biztatlak, hogy csatlakozz hozzánk, ha mérnök vagy, illetve ha mérnöki folyamatokért felelsz. Mert a ChREM reggelik által része lehetsz egy közösségnek, ahonnan minden alkalommal a munkádhoz szükséges inspirációt és tudást vihetsz haza – amik egyébként a személyes sikereidben is hasznodra válnak.


Jelentkezni itt tudsz: www.mindengepmukodjon.hu


A második évad eseményei

2020. 02. 27. csütörtök

Belső képzés – belső erő?

Mivel tudod azonnal kipöccinteni a képzett munkaerő hiányából, a fluktuációból és az új kollégák integrálásából adódó problémákat? Megosztjuk a módszert, ami nálad is egész biztosan működni fog: azt, hogy mi hogyan küszöböltük ki egyszerű és hatékony lépések¬kel azt, hogy ne kerüljünk többé ilyen helyzetbe.

Vendégelőadónk: Tomán József hatékonyságnövelési specialista

Előadónk: Sipos Sándor folyamatmérnök

2020. 03. 26. csütörtök

Folyamatok letisztázása, tudásmenedzsment

Lásd tisztán, hogy hol akad meg a flow! Hogyan szervezd rendszerbe a feladatokat? Ültesd át a gyakorlatba az ötleteidet!

Vendégelőadónk: Gyulay Tibor tudásmenedzsment szakértő

Előadónk: Nagy Miklós, Chemplex Kft.

2020. 04. 30. csütörtök

Kiégés helyett válassz más utat!

Mit tehetsz abban a helyzetben, ha belefáradtál? Hogyan motiváld magadat és a kollégáidat a hatékony munkára?

Vendégelőadónk: Csatlós Csilla business coach

Előadónk: Sipos Sándor - A magánéleti célok és a munka összhangja, a Chemplexnél hogyan működik ez?


Ha érdekel a kezdeményezés és szeretnél részt venni, akkor csak kattints ide:
A hajtástechnikai szakértői sorozat korábbi részei

Kattints a címre!

Egy teljesen más hang

Kívántasd magad!

Talán nem gondoltál rá, de minden ilyen esetven lopsz!

Vigyázz, mert bekavarok!

Bezzegelek egy kicsit! Kockás füzeted van legalább?

Ha fordítva ülsz a lovon az ág sem csaphat pofán! Avagy hogyan lehetsz etikus beszállító

Tudod mi a menő? Ha célgépépítő vagy és nem húzol szerelőnadrágot!

Építs pöpecül működő gépeket és formáld az ipart!

Te élvezed, amit csinálsz?

Ahhoz, hogy az álmodból gép legyen - kell egy szaki!

Merj nagyot álmodni - 2.rész

Merj nagyot álmodni - 1. rész

Mit tenne, ha látná, hogy billeg az autója a szerviz emelőjén?

Úgy kell az AC-fék a villanymotornak, mint az agyunknak egy jó ásítás

Hol van elemében igazán a csigahajtómű?