Régóta foglalkoztat az, hogy hogyan tudnánk a magyar műszaki szakma elismertségét emelni. Sok tehetséges és már sokat bizonyított műszaki szakember, gépészmérnök, villamos­mérnök, gépgyártó van Magyarországon, még sincsenek a köz­tudatban.


És nem csak hogy szakemberek nincsenek köztudat­ban, de nincsenek (alig vannak) olyan fórumok, események, szemlék, ahol kapcsolódhatnak egymással azok a műszaki sza­kik, akik a mindennapokban, a terepen képviselnek bennünket, mérnököket.


I. Magyar Ipari Célgép Nagydíj


Munkám során (hiszen magam is gyakorló gépészmérnök vagyok, olyannyira, hogy vegyipari gépek és technológiák gyártásáért vállalok nap mint nap felelősséget) gyakran találko­zom olyan mérnökökkel, akik egy-egy szűkebb területet igen magas szinten művelnek. Ismerik a választott szakterületeik kihívásait, a felmerülő műszaki problémák megoldásait, csak őket ismerik igen kevesen.


Nekünk, mérnököknek kell ezeket a lehetőségeket megterem­teni magunknak. Ki végezné el ezt a munkát helyettünk?


Az én válaszom az, hogy senki. 2021 tavaszán kerül megrendezésre az I. Magyar Ipari Célgép Nagydíj. Ez a verseny egy bemutatko­zási lehetőség azoknak a szakembereknek és gépépítő cégek­nek, akik szeretnék megmutatni, hogy mire képesek.


A ver­senyt a Gépipari Tudományos Egyesülettel közösen rendezi meg a Chemplex Kft. (én is itt dolgozom, az egyik tulajdonos vagyok). A versenyt úgy hoztuk létre, hogy szinte bármilyen ipari célgéppel lehet nevezni, így mindenki esélyt kap és szá­mít.A nevezés folyamata egyszerű és gyors. A pályaműveket elismert szakmai zsűri fogja elbírálni. Már most is számos neve­zés van fent az oldalon (Nevezett célgépek), és biztos, hogy a határidő zárásának közeledtével még sokkal több lesz. (Nevezési határidő: 2021.04.21.)


A versenyt a szakma nyári ünnepének szánt Gépész Szalon zárja. Ez már egy valódi rendezvény lesz, ahol személyesen fogunk találkozni – ami jóllehet, a mostani körülmények között nem tűnik reálisnak. Manapság (is) nagy szükség van az optimizmusra és a derűlá­tásra. Mi, szervezők, bízunk abban, hogy 2021 június 14-én személyesen fogunk találkozni és ünnepelni.


I Magyar Ipari Célgép Nagydíj 2021 és a Gépész Szalon médiatámogatói:Neked most csak annyit kell tenned, hogy 15 percet rászánva, benevezel az I. Magyar Ipari Célgép Nagydíjra azért, hogy te is megmutasd magad, és azt, hogy mire vagy képes! Gyere, várunk! A jövőt építjük. GÉPED VAN HOZZÁ?


Sok sikert kívánok!


Sipos Sándor


Jövőtervező mérnök


Cikkemmel nyomtatott formában a Techmonitor vezércikkeként találkozhatsz: