Nemrég egy autóipari megmunkáló berendezéshez adtunk át egy gondosan kiválasztott léptetőművet. Gépgyártó kollégám tudta mire van szüksége, de azt is, hogy a pontos specifikációban rám számíthat.Hajtástechnikai szakértőként az egyik kedvencem a léptetőmű. Pontos, precíz, kötött ciklusidejű forgatásra, mozgatásra is alkalmas.

Bizonyos kivitelek esetén a ciklusidő is rugalmasan változtatható, amennyiben például szervomotorral történik a meghajtás. Szeretem az ilyen lépéselőnyt biztosító megoldásokat.

Szakaszos mozgatásnál, ahol irányváltásra és azzal párhuzamosan más üzemi részfeladatokra is szükség van, ebben érdemes gondolkodni.


Na, de egy léptetőmű működés közben érdekes! Itt egy rövid videó az említett megmunkáló berendezésről, amelyre a partnerünk körasztalt épített:Azóta is kiválóan működik egy neves autógyártónál.


Mikor van szükség léptetőműre / indexerre?

A léptetőmű nem csak magasan automatizált üzemekben, hanem kisebb vállalkozásoknál is jól jön, ha megnő a termelési igény. Rendkívüli előnye, hogy hosszú távon is precízen működik.


Akár palackozástechnika, csomagoló- és címkéző gépek vagy autóipari gyártósorok működtetése a feladatod, mindenre létezik megfelelő indexer kialakítás, a speciális fázisoknak megfelelően. Itt meg is lehet nézni a részleteket: https://chemplex.hu/specialis-hajtas/leptetomu


Mi az osztómű titka?

A léptetőmű belső szerkezeti kialakítása precízen megmunkált, szinte holtjátékmentesen összeállított kopásálló vezérpályákból és görgőkből áll, akár több tízezer üzemórás működés után is a megfelelő beállítási pontossággal dolgozik.Nem úgy, ahogy a helyettesítő megoldások pl.: villanymotor és frekvenciaváltó kombinációjával: a hajtómű-villanymotor-frekvenciaváltó hármas - pontos megállást igénylő alkalmazásnál- nem igazán állja meg a helyét.


Vegyük egy palackozó üzem töltősorát, ahol az a feladat, hogy a töltőfejhez jussanak az üvegek, és csak megtöltés után történjen továbblépés.


A fogaskerekek kopásával minimális pontatlanságok keletkeznek, amelyek idővel összeadódva arrébb csepegtetésektől komplett féretöltésekig fajulhatnak. Állandó állítgatásra, felügyeletre szorul a gyártósor, műszakilag egyáltalán nem versenyképes.


Léptetőművel lépéselőnyben

A Chemplex Kft-től hamar termelésbe állítható léptetőművel tudjuk támogatni a munkád. Első lépésben megismerjük a pontos termelési igényt. Tudjuk mit kérdezzünk, hogy a lehető legjobb kialakítást adhassuk a kezedbe.


A jó hír, hogy meglévő gyártósorba beilleszthető osztóművet is tudunk ajánlani. Értünk hozzá, hogy a gép más mozgó alkatrészeivel összehangoltan működjön, ez csak a beállítás és összehangolás kérdése.


A léptetőműveknek további hozzárendelhető kiegészítői vannak, amelyekkel a nagyon precíz függőleges vagy a vízszintes anyagtovábbítást is meg lehet oldani. Ebben is tudunk segíteni:Milyen területeken gondoljunk elsőként léptetőműre?


  • pohár- és palacktöltők
  • flakonfúvó gépek
  • csomagológépek
  • címkézőgépek
  • hegesztőrobotok
  • palettázó- és rakatképző egységek
  • izzógyártás
  • gyógyszeripari készülékek
  • autóipari szerelőállomások
  • orvosi/gyógyászati segédeszközgyártás


Ha ilyen területen fejlesztenél, akkor csak nézz körül itt: https://chemplex.hu/specialis-hajtas/leptetomuTöbb, mint 20 éves hajtástechnikai tapasztalattal számíthatsz rám és a Chemplex csapatára!


Kiss László

Hajtástechnikai szakértő