A géped feladata az, hogy szakaszosan mozgasson, továbbítson majd esetleg irányt váltson? Eleinte csak pár cseppet adagolt mellé, de éppen azért javítattad a napokban, mert a puding fele mellémegy? Netán egy komplett pohárnyit csúszik? Már megint?


Szakaszos mozgatás, irányváltás a feladat? Ezt tudtad?

Magasan automatizált üzemekben szakaszos mozgatásra vagy irányváltásra léptetőműveket alkalmazunk. A magasan automatizált üzem megtévesztő kifejezés lehet, mégis ezt használom és ezzel nem arra célzok, hogy nagy és hatalmas gyár, hanem arra, hogy egy kisebb üzemnek sem kell megijedni attól, ha megnő a termelés és meg kell tenni a szükséges lépéseket: léptetőművet kell beszerezni ahhoz, hogy bírja és jól bírja az iramot.

A léptetőmű elérhető és megtérülő befektetés akár kis- és középvállalkozás-méretű üzemek számára is. Ennek ellenére mégis gyakori az a jelenség, hogy villanymotor és frekvenciaváltó alkalmazásával modellezik ezt a funkciót. Többnyire azért, mert nem ismerik vagy mert túl drágának sejtik az erre a feladatra már létező, jól kitalált műszaki megoldást.

A klasszikus hajtómű-villanymotor-frekvenciaváltó hármas elvétve állja meg a helyét a pontos megállást igénylő alkalmazásoknál és még arra sem igazán jó megoldás, hogy a költségeket alacsonyan tartsuk. Képzeljük csak el azt, ahogy a használat során a fogaskerekek kopásával minimális pontatlanságok keletkeznek, amelyek összeadódva egy idő után nagy bosszúságot tudnak okozni. Nem tökéletes, műszakilag nem versenyképes és állandó állítgatásra, felügyeletre szorul.

Hogyan is éri el a léptetőmű a kívánt eredményt?


Belső szerkezeti kialakításában precízen megmunkált, szinte holtjátékmentesen összeállított vezérpályák és görgők helyezkednek el, amelyek felülete kopásálló, így akár a több tízezer üzemórás működés során biztosítják a megfelelő beállási pontosságot.

Képzeld csak el egy palackozóüzem töltősorát! A léptetőmű feladata ebben az üzemben az, hogy az üres palackot a töltőfejhez juttassa, lépjen pontosan, hogy az üveg nyílásába érkezzen a termék és csak akkor léptessen tovább, amikor az üveg megtelt. Elég konkrét igény. Az egyedi gyártástechnológiának köszönhetően a léptetőművek mindig hajszálpontosan ugyanabban a helyzetben állítják meg a gépet az idő előrehaladtával is.


Hogyan tudod professzionális készülék alkalmazásával megtölteni a palackjaidat és a hatékony termelést éveken át fenntartani?


Először is be kell szerezned egy prémium minőségű léptetőművet, amely ma már nem kihívás: a Chemplex Kft. segítségével akár 2 héten belül saját üzemedben termelésre foghatod.
Jó hír, hogy a már meglévő gyártósorodba is beilleszthető, mert a gép más mozgó részeivel összehangoltan együtt tud működni, mindez csak beállítás és összehangolás kérdése, ne aggódj, melletted leszünk.

A léptetőműveknek további hozzárendelhető kiegészítői vannak, amelyekkel a nagyon preciz függőleges vagy a vízszintes anyagtovábbítást is meg lehet oldani. Ebben is segítünk neked. Nézd, micsoda paletta:Hogyan válaszd ki a számodra megfelelő léptetőművet?A Chemplexnél soha nem hagyunk magára senkit a választással. Azért vagyunk, hogy szakmai tapasztalatunkat a termelésed javára fordítsuk, hogy azzal foglalkozhass, amiben igazán jó vagy! Együtt körvonalazzuk az elképzeléseidet, de a készülék kiválasztását bízd ránk. Első lépésként alaposan meg kell ismernünk a termelési igényeidet és magát a technológiát. De van szemünk hozzá, ez is gyorsan megy, ne aggódj! Műszaki kollégáid részéről az adatszolgáltatás sem vesz sok időt igénybe: jól tudjuk, mit kérdezzünk.


Léptetőműre van szükség - minél gyorsabban! Mit tegyél?


Ha eleged van már a selejetekből, mert a mostani berendezésed pontatlan és kiszámíthatatlan, akkor lépd meg a kihagyhatatlan lépést és kérj tőlünk műszaki megoldási javaslatot a saját termelési igényeidre!
Olvass tovább hajtástechnikai témában!

Kattints itt a listában a cikkem címére, vagy ugorj a Chemplex hajtástechnikai blog nyitóoldalára: https://chemplex.hu/blog

Merj nagyot álmodni! – 1. rész

Megspórolok neked egy telefont. Ja, nem! Egy villanymotort

Lesz belőle masina? ...avagy hogyan ne trollkodjunk szét egy ipartörténeti remeket

Az a fránya megszokás! Így kösd be inkább a villanymotort!

Vezérelj vezeték nélkül!

Vigyázz magadra: olasz mérnök esett össze a műszak végén

Golyósorsós aktuátor fékkel ellátott motorral

Te mire teszed a tétet?

Hajtóműves villanymotor: kompakt vagy moduláris kivitel és miért?

Így vágd haza a géped - megszokásból!

Programozd percek alatt

Hajtástechnika 2018

Legyen résen, mert most teljesen összezavarom!

A fesztivál legjobb nője

Úgy kell az AC-fék a villanymotornak, mint az agyunknak egy jó ásítás

Bepillantás a hajtástechnika jövőjébe

Mit tenne, ha látná, hogy autója billeg a szerviz emelőjén?

Régi villanymotor, új frekvenciaváltóval

A kúpkerekesen nem fog ki semmi

Használjunk bátrabban kúpkerekes hajtóművet!

A megfelelő hajtómű kiválasztásának lépéseiről

Hol van igazán elemében a csigahajtómű?

A csigahajtómű alkalmazásainak lehetőségeiről és korlátairól:

Hogyan törjük össze a csigahajtóművet pár nap alatt?