Szökik a levegő, szivárog az olaj?

EZ TÖRVÉNYSZERŰ VAGY INKÁBB GYANÚS?

A pneumatikus és a hidraulikus munkahengerek helyett az ipar egyre gyakrabban használja azok fejlettebb megfelelőit; az elektromechanikus tolómotorokat (más néven lineáris aktuátor, vagy munkahenger), amelyek ma már egyre több alkalmazás esetében kínálnak vonzó és versenyképes alternatívát a hagyományos egyenesvonalú mozgatási igényekre.

Vajon melyiket célszerűbb választani? Mi lehet az elektromechanikus tolómotorok titka, amivel így állják a versenyt?

A pneumatikus munkahenger azokban az esetekben jelent jó megoldást, amikor a kedvező ár mellett a magas haladási sebesség elérése a legfőbb szempont. A hidraulikus munkahengerek gigantikus terheket tudnak emelni, így ott, ahol hatalmas tömegeket kell lineárisan mozgatni, a hidraulika egy bevett megoldást biztosít.

Van azonban olyan eszköz, ami ezt a két igényt egyszerre képes kiszolgálni: ebben rejlik az elektromechanikus tolómotorok nagy előnye. Elektromos tolómotorral az egyenes vonalú mozgást igénylő feladatok -az egyszerűektől egészen a komplex rendszerekig- könnyen megvalósíthatóak. Ezek a tolómotorok képesek alacsony, vagy magas haladási sebességre, kicsi, vagy nagy tömegek mozgatására, alacsony vagy magas ciklusidőkre és precíz pozicionálásra.

Az elektromechanikus tolómotor számára nem kihívás a teher pozicionálása és precíz pozíciótartás sem, míg a pneumatikus- és/vagy hidraulikus munkahengerek esetében a levegő összenyomhatósága és a gyakori szivárgások miatt a teher pozícióban tartása főleg az idő előrehaladtával sokszor okoz üzemeltetési problémákat.


Hibaforrások, a rendszerek elemei

Az elektromechanikus tolómotor szinte minden tekintetben túlszárnyalja a korábbi megoldásokat. Ugyanazokkal a technikai paramétereikkel is csak minimális vezérlést és elektromos betáplálást igényelnek, míg a pneumatikus és hidraulikus megoldások működési feltétele egy-egy komplett rendszer (a hidraulika esetében: tápegység, csővezetékek, szelepek, szabályzók stb. – a pneumatikánál pedig: kompresszor, levegő előkészítők rendszer, szabályzók, szelepek stb.) Ezek minden eleme önmagában is hibaforrás lehet, a beszerzési költségeikről nem is beszélve.

Jellemzően fontos szempont a munkakörnyezet tisztasága is. A hidraulikus rendszereknél előbb-utóbb biztosan számolni kell az olajveszteséggel, olajfolyással, ami jellemzően a rendszer teljes leállításával, a meghibásodott alkatrészek cseréjével orvosolható. Az elektromechanikus tolómotorok esetében a környezet ilyen jellegű szennyezése nem fordulhat elő: a munkakörnyezet tiszta, a karbantartási folyamatok jól tervezhetőek, az esetleges meghibásodások ritkák, a termelés leállásából adódó veszteségek alacsonyak.

Az elektromos tolómotor használatához nincs szükség további csövezésre, segédberendezésekre (pl. a pneumatikus és hidraulikus rendszerek esetében szükséges csövek, szelepek, nyomásmérő stb.). Nincs bosszantó olajfolyás, levegőszivárgás, kompresszor-meghibásodás sem.

Honnan és hogyan érdemes választani?

Magyarországon a Chemplex Kft. magas színvonalú kiszolgálást nyújt a lineáris mozgatás területén: képzett, nagy tapasztalattal rendelkező szakembereink segítenek abban, hogy érdeklődőink kompromisszumok nélkül találják meg a megfelelő megoldást, ha elektromechanikus tolómotort vagy egyéb lineáris mozgatóegységet keresnek.

A Chemplex – Magyarországon egyedülálló hajtóműkínálatából – a legkisebb tolómotorok DC motorral hajtott egységek, néhányszáz N terhelhetőséggel, a nagyobb, jellemzően AC 3 fázisú motorral, vagy szervo-hajtással akár 80kN teherbírással is beszerezhetők. A lineáris haladási sebesség a néhány mm/s – 500 mm/s között van, de egyes speciális golyósorsós tolómotorok által az 1000 mm/s is elérhető!

Árajánlat a Chemplextől

Nézd meg ezeket a videókat, mielőtt ajánlatot kérsz tőlünk!

Pár percet vesz igénybe és segít abban, hogy tisztán lásd, hogy mire számíthatsz az együttműködésünk során.

Lineáris palettánkon az elektromechanikus tolómotor mellett orsósemelők, trapézmenetes orsók és golyósorsók találhatóak.

Még egy dolog! Mi vagyunk a beszállítód, ha nagyméretű lineáris hajtásokban, szériagyártásban gondolkodsz. Nem mi vagyunk azonban, ha háztartási alkalmazásra keresel megoldást (pl.: kapunyitók, pinceajtó emelő stb.). Erre vannak nagyszerű szakemberek. Mi a nagyobb teljesítményű berendezésekben tudunk segítségedre lenni, ezekben viszont megbízhatóan számíthatsz ránk!

Hasonló tartalmak

Próbáld ki a webshopot!
Kérj egyedi árajánlatot!
Kérdésed van?

Hívj bizalommal az alábbi telefonszámon:
+36 1 347 0682