Egy termék vezető piaci pozícióját nehéz sokáig fenntartani. Van azonban olyan, akinek mégis sikerül. Hogyan lehet tartósan élvonalban maradni? Működő tanácsok Önnek, egy valós szakmai útról. Kiss László, az ország legelismertebb hajtástechnikai szakértője írta, a Műszaki Magazin hasábjaira.

UMEB│BEMUtató


Egy robbanásbiztos termékkarierről


Nagymúltú vállalat, magabiztos, mosolygós hölgyek és urak a pult mögött. Kedvesek, készségesek. Az utóbbi időben ahány nemzetközi szakmai rendezvényen, kiállításon megfordultunk, minden színvonalas helyszínen összefutottunk Bogdan Calin-nal. Az UMEB kereskedelmi igazgatója kivétel nélkül az összes kiállításon ezzel a hangulattal jelent meg. Partnerükként állíthatom, hogy a vállalat sikere elvitathatatlan, csillaga még javában felmenőben van. Megkértem Bogdant, aki azt mondta, szívesen mesél Önöknek a vállalat sikeréről. Lejegyeztem.


Bogdan Calin-nal és az UMEB robbanásbiztos motor monstrumával


Két külföldi út között, egy rohanás a beszélgetésünk, de a mondatai magabiztosak, nem keresi a választ semmire. Spontán, mint mindig.


Az UMEB egyedülállóan sikeres gyártó a keleti régióban. Partnereink számára is jól jöhet néhány ösztönző, praktikus ötlet, van ilyen?

Persze! Üzlettársaitoknak is hasznára válhat, ami nálunk jól működik. Természetesen a „titkos hozzávaló” a sikeres vállalkozás szuper receptjéhez, a termékminőség. Mi, az UMEB-nél komolyan vesszük a feladatainkat és jellemzően „nem adjuk fel”, míg el nem értük a célunkat. Ahhoz, hogy kelet-európai vállalatként a célpiacunk nyugat-európai lehessen, állandóan bizonyítanunk kell. A termékeink magas minőségűek, sőt egy ideje már sok esetben jobbnak is bizonyulnak a nyugati termékeknél.


Hogyan lehet hosszútávon tartani ezt a kiemelkedően magas minőséget?

Gyártásoptimalizálási rendszereket használunk, amelyek éve óta jól beválnak: a Lean Manufacturing és az FMEA folyamatai jelentősen megkönnyítették a munkánkat. Igazán pozitív eredményekről tudok beszámolni, hiszen megnőtt a gyártófolyamatok monitorozása, jelentősen lerövidültek a kiszállítási terminusok. Mondanom sem kell, hogy csökkent a késés és kevesebb a termelés során ki nem szúrt hiba is. Nagyjából ezek a kritikus jelenségek, amelyek megnehezíthetik a hosszú távú, jó partneri együttműködést.


Termékeitek partnereink körében is egyre kedveltebbek. Már célirányosan keresnek bennünket az UMEB robbanásbiztos motorok kapcsán. Mi okozza a termékek népszerűségét?

Ennek igazán örülök és üdvözlöm a magyar felhasználókat, termelőket! J Mitől népszerűek? Az UMEB robbanásbiztos villanymotor hosszú múltja már eleve bizalmat szavaz a terméknek. 1948 óta már sok bizonyítási lehetőségünk volt. A legjelentősebb, hogy 1979-ben, Németországban az UMEB elnyerte a robbanásbiztos motorokra az ATEX minősítést, amely egyfajta garancia arra, hogy az UMEB villanymotorok valóban kiváló minőségűek. És ha egy termék kiváló minőségét azzal kombináljuk, hogy a vállalat „megtartja a szavát”, akkor máris több, mint egy termékkel, konkrétan egy specialitással van dolgunk. Borzasztóan fontos az, hogy ha a társaság ígéretet tesz valamire (szállítási határidő, minőség, technológiai részletek, ár stb.) azokat biztosítani és szigorúan tartani is tudja, ellenkező esetben a megbízhatatlan jelző hamar hozzátapad a nevéhez...


Mi a helyzet a többi európai robbanásbiztos motorgyártó termékeivel? Nyilván nem minősítést várok, hanem inkább rálátnék arra, hogy kivel versenyeztek az európai régióban?

A konkurencia nagy, a küzdelem eddig eredményes: Olaszországban, Németországban, Franciaországban, Svédországban, Lengyelországban, Horvátországban is vannak robbanásbiztos villanymotor gyártók, de arra törekszünk, hogy jobbak legyünk, és hogy folyamatosan projekteket és partnereket nyerjünk. Ebben az iparágban a komolyság a fő sikerfaktor, és az UMEB olyan cégekkel konkurál, mint az ABB, a SIEMENS.


Milyen ágazatok, iparágak jutnak jelentős előnyhöz az UMEB robbanásbiztos motorok használatával? Miért érezhetik a Chemplex partnerei az UMEB különleges bánásmódját a saját termelésükben?

A partnereink főként olaj és gázkezelő vállalatok, bányászattal foglalkozó cégek és vegyipari termelők. Motorjainkat elsősorban kulcsrakészen telepítve kérik szivattyúkhoz, kompresszorokhoz, ventilátorokhoz, keverőgépekhez és hőcserélőkhöz –meglehetősen szigorú ügyfelek. Ebből kifolyólag kellő odafigyeléssel kell minden paraméternek megfelelni és az összes felmerülő elvárást teljesíteni kell, ahogy ezt teszitek ti is, ha jól tudom. A Chemplex extrém kéréseit is rugalmasan figyelembe vesszük, ezt tapasztalhattad!


Mit kezdjünk a leendő ügyfelek kérdéseivel? Kérlek, tárd fel az előnyöket és a hátrányokat –mi a Chemplexnél ez utóbbiakat nem ismerjük, de van bármilyen gyenge pontjuk az UMEB robbanásbiztos motoroknak?

Inkább arra hívjátok fel a figyelmet, hogy mit nyernek partnereitek, ha veletek dolgoznak: az UMEB Motors and Services rengeteg előnyt kínál a megrendelőknek, de megpróbálok összegezni néhányat. Az ATEX minősítés azt jelenti, hogy az UMEB robbanásbiztos villanymotorok veszélyes környezetben is biztonságosan üzemeltethetőek. A minőséggel, amit garantálunk, a felhasználók jelentős karbantartási költségeket takarítanak meg. A testreszabásra vonatkozó ajánlatunk tapasztalaton alapul: valóban bármilyen projekthez tudunk terméket gyártani. A gyors kiszállítással számotokra is elkerülhető a nagy raktári tételek felhalmozása. Ezáltal rövidebb idő alatt biztosíthattok megoldásokat a megrendelőknek. A versenyképes árak szolidabb kiskereskedelmi árakat eredményeznek, amivel partnereink komoly projekteket nyernek el, akár jókora előnnyel.

Hátrányul, igazán nem tudok mit felsorolni, hiszen ha ennyi év tapasztalattal hátrányokat kellene sorolnom, akkor nyilván a korábbi kérdéseknek nem lenne létjogosultsága… Az UMEB hosszúlejáratú kizárólagossági viszonyban állt nyugati társaságokkal, amelyek a termékeinket saját márkanevük alatt forgalmazták. Ez nyilván annak ellenére is hatással volt a brandre, hogy ezek az együttműködések minőségi kritériumokon, szállítási terminusokon és kommunikáción alapultak, de ezek inkább előremutató tapasztalatokat hoztak.


A magabiztos válaszok érzékeltetik a termékben rejlő erőt, ugye? Magyarországi partnerként mi is kizárólag pozitívan tudunk nyilatkozni az UMEB robbanásbiztos villanymotorokról. Sok év tapasztalata, a minőségre és az üzleti etika betartására vonatkozó törekvés meghozza a gyümölcsét!


-KISS LÁSZLÓ-


A cikk, ahogyan a Műszaki Magazinban megjelent, itt látható: A robbanásbiztos termék


Kisfilmünk az UMEB-ről a YouTube csatornánkon - kattintson a film megnézéséhez: A robbanásbiztos villanymotor gyártója

Az UMEB robbanásbiztos elektromos motor oldala, bővebb információk: Robbanásbiztos motorok a Chemplexnél

Várjuk kérdéseit az info@chemplex.hu címen, e-mailben.