Félipari lineáris aktuátor

LMR lineáris aktuátor sorozat

Az LMR jelölésű lineáris aktuátor az egyik legnépszerűbb félipari lineáris aktuátor termékkínálatunkban. Népszerűsége elsősorban kompakt kialakításának, univerzális felhasználhatóságának, kedvező árának és rövid szállítási határidejének köszönhető.

Az LMR lineáris aktuátor jellemzői

– Az IP 65 tömítettségi besorolása -plusz védelemmel- lehetővé teszi akár a kültéri alkalmazást is.
– Ideális megoldás 50-500 mm közötti, alacsony ciklusú, egyenes vonalú mozgatási feladatokhoz.
– Lineáris aktuátor készülékeink egyenáramú motorral kaphatóak, 12, 24, vagy 36 V DC motoros kivitelben.
– Az LMR sorozatú lineáris aktuátor kiváló megoldás alacsonyabb ciklusú (legfeljebb 15%, tehát pl. 10 perc tiszta üzemidőből maximum másfél percig üzemelhet folyamatosan a lineáris aktuátor) ipari alkalmazásokhoz is.
– Mivel az elektromos motorokhoz enkódert is tudunk biztosítani, bizonyos precizitásig pozicionálási feladatokat is meg tudunk oldani ezzel az univerzális lineáris aktuátorral.
– Terhelhetősége eléri a 6000 N-t, egyes áttételek egyenes vonalú haladási sebessége pedig 50 mm/s is lehet.

ATL kompakt lineáris aktuátor sorozat

Az ATL sorozat lineáris aktuátora egy iparibb kivitel az LMR sorozathoz képest, így akár 800 mm, de egyes esetekben akár hosszabb lökethossz is elérhető általa és a terhelhetősége is közel annak a duplája.

Az ATL kompakt lineáris aktuátor jellemzői:
– AC egy- és háromfázisú, valamint DC motoros meghajtással is rendelhető, mindhárom típus esetében fékes kivitelű motorral is, tovább bővítve a felhasználás lehetőségeit.
– A megengedett ciklusidő magasabb (legfeljebb 30%, tehát pl. 10 perc tiszta üzemidőből maximum három percig üzemelhet folyamatosan a munkahenger). Alacsonyabb terhelés mellett a 30% feletti ciklus sem elképzelhetetlen, így ezt a lineáris aktuátor sorozatot könnyebb ipari alkalmazásokhoz ajánljuk.
– Terhelhetősége eléri a 11000 N-t, egyes áttételek egyenes vonalú haladási sebessége pedig 93 mm/s is lehet.
– Mikrokapcsolós, és reed szenzoros végállás érzékelővel ellátott változatban is kapható.

CLA kompakt lineáris aktuátor sorozat

A CLA kompakt sorozat ideális megoldás kültéri, vagy környezeti hatások tekintetében enyhén terhelt (pl. enyhén poros vagy párás környezet) egyenes vonalú mozgatási feladatokhoz. Ennél a sorozatnál elérhető akár az IP 65 tömítettségi besorolás, ezáltal alkalmas kültéri használatra. A végállás- és pozíció érzékeléssel ellátva még biztonságosabb szabadtéren való alkalmazása.

A CLA lineáris aktuátor jellemzői:
– Egy- vagy háromfázisú váltóáramú aszinkron motorral vagy egyenáramú motorral, DC motoros kivitel esetében IP 65 tömítettségi osztály is elérhető.
– A CLA kompakt sorozatú lineáris aktuátor használatával a megengedett ciklusidő -váltóáramú motor esetében- viszonylag magas (legfeljebb 30%, tehát pl. 10 perc tiszta üzemidőből maximum három percig üzemelhet folyamatosan a munkahenger), de DC motorral is 15%, maximális terhelés mellett.
– A végállás- és pozícióérzékelő berendezések egy tömített házban kerültek elhelyezésre a hajtásház tetején, így ezek a lineáris aktuátorok különösen alkalmasak kültéri, vagy környezeti hatásokkal enyhén terhelt (enyhén párás, vagy poros) rendszerekhez.
– Terhelhetőségük eléri a 10000 N-t, egyes áttételek egyenes vonalú haladási sebessége pedig 100 mm/s is lehet.
– Mikrokapcsolós végállás érzékelők mellett a CLA sorozat aktuátoraihoz analóg (potenciométeres) pozícióérzékelést is tudunk biztosítani.

Félipari golyósorsós lineáris aktuátorok

A BSA és a CLB sorozatú lineáris aktuátorok külső megjelenésüket tekintve megegyeznek a trapézmenetes szárral szerelt alapváltozatokkal, az előbbiek műszaki paraméterei jóval kedvezőbbek. Az alacsonyabb súrlódási tényezőnek köszönhetően az azonos terheléshez szükséges motorteljesítmény alacsonyabb, a maximális terhelés mellett elérhető ciklus pedig magasabb (akár 100%), mint a trapézmenetes változatok esetében jellemző értékek. Még egy fontos szempont: a golyósorsós lineáris aktuátorok élettartama elég nagy pontossággal meghatározható, míg egy trapézmenetes rendszer élettartama nem. Ez olyan alkalmazások esetében fontos információ, amelyeknél a nem tervezett állásidő aránytalanul nagy veszteségeket okozhat. (A korábbiakban bemutatott ATL kompakt és CLA kompakt sorozat lineáris aktuátorai is elérhetőek golyósorsós kivitelben.)

A félipari golyósorsós lineáris aktuátorok jellemzői:
– Kiváló megoldást kínálnak magas ciklusszámú, illetve – pl. a lineáris aktuátorok száma miatt – energiafelhasználás szempontjából kritikus alkalmazások esetében.
– A félipari golyósorsós lineáris aktuátorok esetében a megengedett ciklusidő az elképzelhető legmagasabb értéket is felveheti (100 %, tehát pl. 10 perc tiszta üzemidőből 10 percig üzemelhet folyamatosan az aktuátor).
– A golyósorsós rendszerek nem önzáróak, amennyiben fontos az önzáró kivitel (statikus pozíciótartás), abban az esetben alkalmazásuk fékes motorral lehetséges, megrendelésnél ezt külön jelezni szükséges.
– A golyósorsós lineáris aktuátor rendszerek élettartama jól kalkulálható, így különösen alkalmasak a váratlan leállások szempontjából kritikus alkalmazásokhoz.
– Számos kiegészítő, végállás érzékelő, dugattyúvég, stb. elérhető a félipari golyósorsós aktuátorhoz is, mint a hagyományos trapézmenetes lineáris aktuátorokhoz. Az egyedi igények ismertetése, a munkakörnyezet leírása segíti kollégánkat az Ön szakszerű tájékoztatásában.

Speciális félipari lineáris aktuátorok

Ebbe a kategóriába sorolunk minden olyan egyéb speciális Linearmech lineáris aktuátort, amelyek a korábban bemutatott kategóriákba valamiért nem illeszthetők be, mert vagy valamilyen speciális feladat ellátására terveztettek, vagy extrém magas lineáris haladási sebességükkel, esetleg különösen kompakt beépítési méreteikkel hívják fel magukra a figyelmet. A speciális félipari aktuátorok olyan alkalmazásokhoz kínálnak megoldást, melyekre a hagyományos lineáris aktuátorok közül nem, vagy csak aránytalan kompromisszumok árán találnánk megfelelő lineáris mozgató egységet.

A speciális lineáris aktuátor jellemzői:
– Néhány példa a különleges kialakításra, műszaki tulajdonságokra: extrém magas lineáris haladási sebesség, kompakt beépítési méret, napelemtábla mozgató aktuátor, extrém alacsony lineáris haladási sebesség, teljesen egyedi kialakítás, amely a rendelési mennyiség függvényében biztosítható.
– A speciális aktuátorok esetében is elérhetőek a hagyományos modellek kiegészítői.
– Egyes modellek (pl. extrém magas lineáris sebességű lineáris aktuátor) golyósorsós kivitelben is készülnek.

Lineáris aktuátorok csatlakozó elemei

Csatlakozó elemek esetében elsősorban a dugattyúrúd végződésekre kell gondolnunk. Az előbbiek mellett a lineáris aktuátor motor-oldalán lehetőség van egy elforduló csappal csatlakozó támasztóperem (SP) beszerelésére.

A kisebb terhelhetőségű lineáris aktuátor berendezéshez kizárólag keresztfuratos dugattyúvéget tudunk kínálni, azonban a nagyobb aktuátorokhoz (jellemzően 2000 N terhelhetőség felett) az alábbi megoldások választhatóak:
– keresztfuratos (bronzperselyezett) dugattyúvég (ROE)
– villás dugattyúvég (FO)
– gömbcsuklós dugattyúvég (TS)
– peremes dugattyúvég (FL).

Lineáris aktuátorok végállás-érzékelői és pozícióérzékelői

Az lineáris aktuátorok mindegyike ellátható végállás-érzékelővel. Ezeknek az eszközöknek a használata abban az esetben is hasznos, amikor az egyes véghelyzetek elérését valamilyen külső érzékelővel, vagy kapcsolóval jelzi a rendszer. A végállás-érzékelőket az aktuátor sorozatához szükséges kiválasztani, mert ezek típusonként változóak.

– LMR sorozat: FC2 / FC2X – mikrokapcsolós végállás-érzékelő. A munkahossz (hasznos löket) függvényében akár köztes érzékelők is alkalmazhatóak. Az FC2X változat közvetlenül a motort kapcsolja, így a lineáris aktuátor működtetéséhez már csak az elektromos motor pólusváltását kell biztosítani.
– FCM – reed relés érzékelő, amelynek pozícióját a külső héjazatra erősített bilincs oldása után könnyedén tudjuk állítani. A működést az érzékelőbe szerelt led fénye jelzi vissza.
– FCE – mikrokapcsolós végállás-érzékelő, az ATL sorozat munkahengereihez. Működési elvét tekintve nagyon hasonlatos az FC2 típushoz, azonban az ATL sorozat aktuátorai esetében a kapcsolót működtető gyűrű pozícióját egy rúdon mozgatva tudjuk beállítani a rögzítőcsavar segítségével.

Lineáris aktuátor pozícióérzékelői

A dugattyúrúd pozíciójának folyamatos érzékelését a lineáris aktuátorok esetében több megoldás segíti. A pozícióérzékelés tekintetében a legfontosabb kérdések, hogy analóg vagy digitális jelet tud-e az adott rendszer könnyebben feldolgozni, illetve, hogy milyen pontossággal kell a dugattyúvég pozícióját meghatározni.

– Enkóder: a legtöbb lineáris aktuátor berendezéshez elérhető az enkóder vagy jeladó. A félipari aktuátorokhoz kétféle felbontás kapható. A GI 21 típus egy impulzust ad behajtó motor fordulatonként, míg a GI 24 típus négyet. Az egyenes vonalú elmozdulásra vetített impulzusok száma ezen kívül függ még az áttételtől, azonban kijelenthető, hogy ezzel a technológiával egyes esetekben tizedmilliméteres pontosság is elérhető.
– Potenciométeres analóg pozícióérzékelő: Kifejezetten a CLA sorozatú lineáris aktuátorokhoz ajánlott ez a megoldás, ahol egy megfelelő áttétel segítségével a potenciométer épp 340 fokot fordul a teljes löket megtétele alatt. Jellemző, hogy ezeknek a rendszereknek a pontossága nem éri el a digitális rendszerekkel megvalósítható szintet, azonban mérlegelni kell, hogy valóban szükség van-e tizedmilliméteres felbontásra.

Egyéb opciók elektromos lineáris aktuátorokhoz

A félipari lineáris aktuátor készülékeket plusz lehetőségekkel tudjuk az Ön üzemi körülményeihez tökéletesíteni, ezek mellett azonban számos egyedi megoldás elképzelhető:
– fékes motor, AC és DC motorok esetében is
– motorral ellentétes oldali kihajtó tengely – kézi üzemhez, beállításhoz
– dugattyúrúd-elfordulás ellen biztosított anya

– enkóder/jeladó (többféle felbontásban kapható): az EH 53 típus 100, vagy 500 impulzus / behajtó fordulat felbontással elérhető. Az egyenes vonalú elmozdulásra vetített impulzusok száma függ ugyan az áttételtől, mégis kijelenthető, hogy ezzel a technológiával egyes esetekben századmilliméteres pontosság is elérhető.
– potenciométeres analóg érzékelő: a CLA és CLB sorozatú munkahengerekhez. Egy megfelelő áttétel segítségével a potenciométer épp 340 fokot fordul a teljes löket megtétele alatt. Ezen rendszerek pontossága nem éri el a digitális rendszerekkel megvalósítható szintet, mérlegelni kell, hogy pl. egy 800 mm-es löket esetében van-e szükség milliméteres felbontásra az adott alkalmazásnál.

Letölthető dokumentumok

Árajánlat a Chemplextől

Nézd meg ezeket a videókat, mielőtt ajánlatot kérsz tőlünk!
Pár percet vesz igénybe és segít abban, hogy tisztán lásd, hogy mire számíthatsz az együttműködésünk során.

Ajánlatkérés

Azonnal megveszem, irány a webshop!
Egyedi ajánlatot kérek!
Kérdésed van?

Hívj bizalommal az alábbi telefonszámon:
+36 1 347 0682