Így adagold a (citrom)savadat

Iparág

Élelmiszeripar

Szakterület

Adagolás, beoldás

Szolgáltatás

Tervezés, gyártás, kivitelezés, jótállás.

Év

2023

Mi volt a feladat?

Élelmiszeriparban tevékenykedő ügyfelünk egy komplex megbízással keresett meg minket: tervezzünk meg és gyártsunk le a hozzá 1000 kg-os big bag zsákokban érkező citromsav por kitárolására és beoldására szolgáló big bag kitároló rendszert PLC-s vezérléssel. 

Természetesen úgy, hogy az megfeleljen az élelmiszeriparra vonatkozó speciális szabályozásoknak valamint a munkabiztonsági előírásoknak egyaránt. Feladatunk ebben a folyamatban azon a ponton ért véget, amikor a beoldótartályból a citromsav oldat szivattyúzással eljutott egy gyártótartályba, ahol aztán további felhasználásra került. 

Milyen kihívásokat tartogatott a projekt?

A citromsavra, mint por állagú alapanyagra jellemző tulajdonság, hogy szállítás és tárolás során hajlamos a big bag zsákban összeállni. Emiatt általánosságban véve egy nehezen adagolható közegként tartjuk számon. Ezt a tömörödésre és összetapadásra való hajlamot a big bag ürítő rendszer kialakításánál fokozottan figyelembe kellett venni. 

Szintén körültekintően kellett eljárnunk a szerkezeti anyagok kiválasztásánál, valamint a keverőgép és a keverési intenzitás meghatározásánál, mivel a beoldó tartályba a big bag zsákból behordott anyag intenzív kevertetést igényel.

Milyen megoldást hoztunk a megrendelőnek?

A projekt sikerének egyik kulcsmomentuma az volt, hogy megrendelőnkkel együttműködve fektettük le a feladatok műszaki tartalmát, hogy a megvalósult rendszer majd mindenben megfeleljen az üzem igényeinek. 

Az big bag zsák mozgatására a megrendelővel egyetértve egy elektromos emelőrendszert választottunk ki, ahol a kezelő egy egyszerű függőkapcsolóval tudja a zsák mozgatását végző futómacskát irányítani. Természetesen a big bag ürítő rendszer tartószerkezete rozsdamentes acélból készült.

A poradagolás egyszerűbbé tétele érdekében az állvány alá egy rozsdamentes keverő tartályt telepítettünk, amibe a big bag zsák kioldása után gravitációsan behullik a nagy mennyiségű citromsav. A keverő tekintetében többféle műszaki megoldás is felmerült, ami a keverési feladatot illeti, például egy hosszabb tengelyű, szögben álló, direkt hajtással ellátott JET-keverő.

A big bag ürítő rendszer végül egy egyedi, hibridnek mondható keverőgép megoldást kapott. Az eredeti tervekhez képest magasabb fordulatszámú, szögben álló élelmiszeripari oldalkeverő-berendezéssel biztosítottuk a citromsav beoldását az általunk gyártott 2m3 hasznos térfogatú beoldó tartályban. A keverő fordulatszámát a kezelő a gép mellett lévő PLC-vezérlésről szabályozhatja, az adott folyamatnak megfelelően.

Milyen eredménnyel zárult a projekt?

Az élelmiszeripar területéről érkező vevőnk számára gyártott egyedi big bag ürítő állomás segítségével biztonságosan átállhatott a citromsav big bag zsákos beszerzésére.

Ennek az eredménynek köszönhetően gyorsítani tudta a citromsavhoz köthető gyártási folyamatait, amivel a poradagolás hatékonyabbá tétele érdekében hozott befektetési célja megvalósult.

 

Big Bag ürítő állomás élelmiszeripari gyártóüzemben
Big Bag ürítő állomás rozsdamentes keverő tartálya, PLC vezérléssel
Big Bag ürítő állomás élelmiszeriparban
Big Bag ürítő állomás rozsdamentes keverő tartálya, PLC vezérléssel