Présgép gyártása: ebből nem lesz falra hányt borsó (csak diszperziós vakolat)

Iparág

Építőipar

Szakterület

Hidraulikus prés gyártás és automatizálás

Szolgáltatás

Egyedi megoldás – Hidraulikus berendezés gyártása

Év

2023

Mi volt a feladat - Építőipari hidraulikus présgép gyártása

A festék, vakolat és egyéb építőipari alapanyag gyártásában vannak olyan anyagok, amelyek annyira nehezen folynak, hogy szivattyúval sem lehet kiszedni a gyártó tartályból. Ehelyett, ezeket az alapanyagokat szó szerint ki kell préselni a tartályból, pontosan úgy, mint a fogkrémet a tubusból.

Ügyfelünk sokat próbált présgépe helyett kellett egy korszerűbb és hatékonyabb berendezést terveznünk és gyártanunk is, miközben meg kellett felelnünk azoknak az elvárásoknak, amit a régi gép felhasználása során tapasztalt partnerünk. Növelni kellett a teljesítményt, tovább kellett gondolnunk a fedél tömítését, valamint fontos szempont volt a magas nyomású vízzel való tisztíthatóság.

A cél végső soron egy olyan hidraulikus présberendezés tervezése és gyártása volt, amely alkalmas a nagy viszkozitású, nehezen folyó diszperziós vakolat kipréselésére a gyártótartályból, hogy aztán az anyag vödörbe kerülhessen.

A feladat során a meglévő ipari présgép erényeit használtuk kiindulási alapként, ezeket figyelembe véve fejlesztettük tovább és újítottuk meg a régi, jól bevált koncepciót.

Milyen kihívásokat tartogatott a hidraulikus présgép tervezése és gyártása?

A projekt során számos kihívással szembesültünk, amelyek megoldása kulcsfontosságú volt az elvárt eredmény eléréséhez. Ezen kihívások közül kiemelhető a nagynyomású hidraulikus rendszer, melynek feladata a préselő fedél tartása és mozgatása. Tervező kollégánk különös gonddal tervezte meg a rendszer elemeit, hiszen ha ez működés közben “eldurran”, akkor igen nagyot szól.

Másik fontos kitétel volt a munkafolyamatok hatékonyságának maximalizálása, hogy a berendezés hatékonyan működjön ipari környezetben. Ehhez elsősorban a ciklusidőket kellett felgyorsítanunk, ami azzal járt, hogy a megnövekedett terhelésnek kitett alkatrészeket erősebb, strapabíróbb tulajdonságokkal kellett újraterveznünk. Egyébként egy ilyen rendszer lelke mindig egy olyan acélszerkezet, ami “mindent elbír”, hiszen csak akkor működhet a berendezés pontosan, ha a váz kellően merev.

Ezen felül arra is kiemelt figyelmet kellett fordítanunk, hogy a berendezés üzemeltetése alatt a felhasználók biztonsága is garantált legyen, hiszen a legmagasabb fokú biztonsági előírásoknak való megfelelés ma már alapkövetelmény. Szintén izgalmas részlet volt az hogy hogyan tömítsük le a nyomófedelet úgy, hogy a préselés során csak a tartály alján jöjjön ki az anyag.

Milyen megoldást hoztunk a megrendelőnek a présgép gyártás kapcsán?

A hidraulikus prés precíz megtervezését követően megrendelőnknek egy összesen 770 literes tartály kitárolására képes hidraulikus berendezést szállítottunk, mely 210 bar nagyságú hidraulikus munkahengerrel van felszerelve.

Az impozáns méretek és kapacitás mellett számos fejlesztéssel láttuk el a kiindulásként funkcionáló alapgépet. Ilyen fejlesztés például az az ügyes megoldás, amely lehetővé teszi a berendezés egyszerű tisztítását és moshatóságát.

Ennek érdekében például nemcsak egy talpakon álló, vízálló hidraulika szekrényt alakítottunk ki, de a préselő fedelet is leszerelhetőre terveztük meg a karbantartási feladatok megkönnyítése érdekében. Azt is érdemes megemlítenünk, hogy az új gépen sikerült üzembe helyeznünk a hátsó ütközőt, amely a korábbi gépen nem volt üzemképes.

Milyen eredménnyel zárult a hidraulikus prés gyártás projekt?

A projekt eredményeként sikeresen elkészült a hidraulikus présberendezés, amely magas színvonalú termelési hatékonyságot biztosított és biztosít a mai napig ügyfelünknek.

Amire különösen büszkék vagyunk, hogy a prés rendkívül precíz működése és a biztonságos vezérlőrendszer egyaránt hozzásegíti ügyfelünket, valamint a berendezést üzemeltető kollégákat a hatékony és biztonságos termeléshez. Ezzel párhuzamosan megrendelőnk elégedettsége is növekedett az új technológia és az eredményekre optimalizált működési eljárás miatt.

770 liter nagyságú présgép tartály.
Korszerű és hatékony hidraulikus présgép tervezése és gyártása.