Tisztatéri feladat kiváló eredménnyel

Iparág

Gyógyszeripar

Szakterület

Folyadékkeverés

Szolgáltatás

Gépfelújítás, átalakítás

Év

2023

Mi volt a feladat?

8 éve működő nyugat-európai forrásból származó keverőállomás keverőgépeinek az átalakítását kérte tőlünk a gyógyszeriparban tevékenykedő ügyfél.

Milyen kihívásokat tartogatott a projekt?

Az eredetileg ajakos tömítéssel ellátott keverőgépek tömítését adott műszaki paramétereknek megfelelő, szárazon futó csúszógyűrűs tömítésre kellett cserélnünk 4 db keverőgépen. Ahhoz, hogy a feladatot el tudjuk végezni a meglévő hüvely helyére egy új inox hüvelyt kellett a helyszínen hegeszteni minden keverőgépre.

A hegesztéseket, a cseréket a helyszínen kellett elvégeznünk, gyógyszeripari tisztatéri környezetben, a magas követelményeknek megfelelő minőségben, időnyomás alatt, az üzemi órákon túli időablakban, 100%-os műszaki biztonsággal.
A keverőberendezések legyártásához meg kellett felelnünk a szokásosnak mondható, gyógyszeripari menetrendnek. Az alkatrészeket még a műhelyben meg kellett feleltetnünk a FAT-nak, a telephelyre való érkezéskor SAT-nak, telepítéskor és beüzemeléskor pedig az IQ és OQ dokumentációk elkészítésével támogattuk a megrendelőnket.

Az eredmény SATisfaction :). A háromhetes időkeretből a 6 különböző keverőberendezés cseréjét, felújítását mindössze 5 munkanap alatt elvégeztük, úgy, hogy a fent említett mérföldköveket is sikeresen teljesítettük. A több, mint 1000 oldalas dokumentáció, ami a fent említett, szigorú, minőségellenőrzési procedurában való megfeleléshez kellett, tartalmazta a felületérdességmérés eredményeit, a mérőműszerek, a használt szerszámok (pl.: nyomatékkulcs) kalibrációs jegyzőkönyvét, a hegesztők minősítését, valamint a penetrációs megfelelőségi tanúsítványon át a berendezés minden alkatrészének specifikációját is. A szárazonfutó csúszógyűrűs tömítések időszakos tisztításához kiépítettünk egy gerincvezetéket is szűk 1 nap alatt, amelynek eredményeképpen azok könnyen tisztíthatóak, valamint esztétikus burkolattal láttuk el az öntöttvasházas ATEX-es hajtóműves motorjainkat, hogy illeszkedjenek az impozáns üzemképbe.

Milyen megoldást hoztunk a megrendelőnek?

 

A keverőgépek átalakítását elvégeztük, a szükséges IQ és OQ dokumentációt elkészítettük. Az idejétmúlt műszaki megoldást aktualizáltuk egy high-end gyógyszergyári minőségbe - ezzel garantálva, azt, ami ebben a helyzetben a legfontosabb számukra, azaz ne kerülhessen semmi szennyeződés a tartályba.

Milyen eredménnyel zárult a projekt?

A keverőgépek az elvárt módon, kiváló eredménnyel elkészültek. Konkrétan azt mondta a megrendelő, hogy a végeredmény jobb lett, mint amire számított és nem is ismer ránk, hogy ezúttal nem éjszakázunk és nem véletlen, hogy vannak olyan feladatok, amiket kizárólag a Chemplex kezébe mernek adni és ma sem bíznák másra. Itt is köszönjük az elismerő szavakat!