Tisztatéri emelhető keverőberendezés

Iparág

Gyógyszeripar

Szakterület

Gyógyszeripar

Szolgáltatás

Egyedi keverő berendezés gyógyszeripari környezetbe

Év

2020

Mi volt a feladat?

Gyógyszeriparban tevékenykedő ügyfelünk egy keverőgép kapcsán kereste meg cégünket. A feladat az volt, hogy a kiválasztott gyógyszergyári keverő megfeleljen a gyógyszeriparra érvényes, speciális tisztatérre vonatkozó szabályozásoknak és szabványoknak.

Milyen kihívásokat tartogatott a projekt?

A projektre elsősorban a tisztatéri követelmények teljesítése miatt fordítottunk több figyelmet, hiszen ezeknek a berendezéseknek számos különleges paraméternek kell megfelelniük.

Az ipari tiszta terek kialakításának célja az hogy a levegőben lévő különböző szennyeződések és más részecskék számát szabályozza, olyan paraméterek figyelembevételével, mint a helyiségre jellemző nyomásviszonyok, a levegő hőmérséklete és páratartalma.

Nemzetközi viszonylatban többféle szabvány alakult ki a tisztatéri előírásokra vonatkozóan, ilyen például az ISO 14644 szabvány, vagy épp a GEMP EU vagy az US FED. Esetünkben az ISO szabványban előírtak vonatkoztak a keverőgép és a tisztatéri helyiség működésére is.

Milyen megoldást hoztunk a megrendelőnek?

A legfontosabbak amire figyelni kell, hogy a tisztatéri berendezéseknek könnyen tisztíthatónak kell lenniük. Ennek elősegítésre érdekében eleve úgy kell megkonstruálni és legyártani a berendezést hogy a szennyeződések minél kevesebb helyre és minél kevésbé tudjanak lerakódni. 

A bonyolultabb geometriájú gépelemeket, mint hajtóművek, villanymotorok leburkoltuk. A burkolatokat úgy alakítottuk ki hogy azok karbantartások esetén könnyen leszerelhetőek legyenek. Figyeltük az illesztésekre és a csavarfejek kialakítására, illetve elrejtésére, hiszen ezek mind szennyeződés gyűjtőhelyek lehetnek. 

Izgalmas részlet volt a keverő berendezés emelő szerkezetének kialakítása. Itt egy tisztatéri alkalmazásra megfelelő rugó előfeszítésű ipari PTFE rolóval zártuk azt a rést, ahol a keverőgépnek függőlegesen mozognia kell. 

Milyen eredménnyel zárult a projekt?

A Chemplex Kft. részéről a projekt egyik érdekessége az volt, hogy a megrendelővel történő együttműködés során bővítettük a tisztatéri berendezés szállítására és telepítésére vonatkozó tapasztalatainkat, illetve tovább tudtuk csiszolni az eddig is már működő konstrukciókat. A közös munkával a megrendelő is  elégedett volt, hiszen a nap végre nemcsak egy szép, de hatékony keverőgéppel lett gazdagabb ügyfelünk gépparkja.

Tisztatéri keverőgép gyógyszeripari környezetben
Tisztatéri keverőgép rozsdamentes burkolattal
Tisztatéri keverőgép gyógyszeripari felhasználásra