Kompakt háztartásvegyipari gyártóállomás

Iparág

Háztartásvegyipar

Szakterület

Por- és folyadékkeverés

Szolgáltatás

Tervezés és gépgyártás, szakértői támogatás

Év

2020

Mi volt a feladat?

Ügyfelünk álma egy keverőállomás volt, egy olyan gyártórendszer, amelynek segítségével kis helyen többféle terméket tud gyártani. A gyártás során szilárd és folyékony halmazállapotú alapanyagokat egyaránt használni kívánt, a hígtól a viszkózus, pasztaállagú termékig mindent gyártani akart egyetlen keverőállomáson, egyetlen beruházással.

Milyen kihívásokat tartogatott a projekt?

Egy keverőállomást kellett úgy megterveznünk és készre gyártanunk, hogy az többféle termék elkészítésére képes legyen. A feladat azt jelenti, hogy számolnunk kell különféle keverőberendezésekkel, amelyek eltérő viszkozitású folyadékot folyadékkal, port folyadékkal kevernek majd.

Elvárás volt, hogy a gyártáselőkészítést egy vízszűrő berendezéssel lássuk el, mert a termékek gyártásához tisztított vizet kívánnak alkalmazni, amelynek az előkezeléséről és annak puffereltetéséről is gondoskodnunk kell és a technológiai folyamatban legyen egy olyan pont, ahol egy bizonyos ideig előmelegíthessék a folyadékot, hogy a por komponens könnyebben beoldódjon .

A teljes rendszerrel szembeni elvárás az volt, hogy kompakt legyen, férjen el az adott területen, ugyanakkor legyen biztonságos és átlátható. Logikus elrendezést kértek, amely jól szolgál a receptúrák változtatása esetén is. A folyamat vége a leeresztőnyílás, amelyen keresztül a késztermék leereszthető/kiszivattyúzható és tovább szállítható a kiszerelőgépek területére.

Milyen megoldást hoztunk a megrendelőnek?

Első körben felmértük a feladatot: meg kellett ismerkedünk az összes termék receptúrájával, a technológiai igényekkel, majd a helyszíni környezettel, amely nagyban befolyásolja az elvárások szerinte kompakt állomás tervezését és gyártását. Az ismeretek alapján felvázoltuk az elképzelésünket.

Megrendelőnk az első skiccekre igent mondott, ezt követően megkezdődhetett az előtervezés. Az előtervekkel hozzávetőlegesen pontos kalkuláció készülhetett, amely alapján ügyfelünk meg tudta hozni a döntését.

A kompakt keverőállomást a következő berendezésekkel javasoltuk megvalósítani: 2 db 4,5 m3 tartály (egyik fűtött, OD2000mm magasság ~2000mm), 2db, az előzőknél kisebb tartály (amelyből az egyik egy univerzális keverő), egy kisebb 300literes, fűthető keverőberendezés és egy szalagos porkeverő valósítotja meg a gyártást.

A teljes technológiát egy 8 m hosszú 3 m magas pódium szervezi egységgé, amelynek az emelete és az alsó terület is műveleti területként van kezelve. Az alső régióban, azaz a pódium alatt kapott helyet a vízrendszer, amely a víz előtisztítását és tárolását biztosítja. Innen történik a por állagú alapanyag beadagolása, illetve a kiszerelés, továbbá itt találhatók a tartályok alső részei, hogy az üzem magasságát ki tudjuk használni, a tartályok a pódiumba vannak süllyesztve.

Az alsó szinten, azaz a munka megkezdése előtt egy kapcsolószekrényben elhelyeztünk funkciókat, amelyekkel a technológia áramellátását biztosítjuk és indítható a feladat. Az emeleten az egyes tartályok külön vezérlésekkel vannak ellátva és innen történik az alapanyagok beadagolása is. Sampon, mosószer, szappan, felmosószer, padlóápolók készülnek majd a különböző tartályokban.

Milyen eredménnyel zárult a projekt?

A keverőgépeket a helyszínre szállítottuk, a pódiumot megépítettük, felhegesztettük a korlátokat, az egészet lefestettük, majd a helyére illesztettük a porkeverőt és a folyadékkeverőket. Amikor már technológiai állomás kinézete volt a konstrukciónak, akkor következett a csövezés, a csapok behegesztése, a mérlegcellák elhelyezése, majd a villamossági feladatok elvégzése.

A pódium komfortos helyet ad a kétszintes munkavégzéshez, a keverők ergonomikusan szolgálják ki a különféle gyártási folyamatokat. A berendezéseket előzetesen egyenként teszteltük, azonban a teljes technológiát egyben a helyszínen tudtuk kipróbálni és finomhangolni. A technológia tesztelése során apróbb elemeket ergonomikusabbra cseréltünk, hogy az állomáson dolgozó kollégák "kezére álljanak" a nyílások, reteszek, zárak, biztonsági fedelek és indítópultok. A kétszintes pódium foglalja magában a teljes gyártást a beadagolástól a kiadagolásig és már 3 éve biztonságosan és megbízhatóan termel és folyamatban van a keverőállomás kibővítése, amelyről a későbbiekben beszámolunk.

Kompakt háztartásvegyipari gyártóállomás