Vegyipari üzem gyorsan, kulcsrakészen

Iparág

Vegyipar

Szakterület

Folyadékkeverés

Szolgáltatás

Háztartási vegyipari termékek gyártására szolgáló kisüzem

Év

2023

Mi volt a feladat?

Hogyan gyártsunk tisztítószer üzemet mindösszesen 5 hónap alatt? 

Egyik ügyfelünknek lehetősége nyílott a meglévő termékpalettáját szervesen kiegészítő új termékpalettával piacra lépni. A kihívása az volt hogy tud-e olyan gyorsan reagálni a kínálkozó alkalomra, hogy ne szalassza el a lehetőséget? Két út állt előtte: a bérgyártás vagy a saját gyártókapacitás és infrastruktúra megteremtése. 

Mindkét megoldás mellett számos érv szólt. Ügyfelünknek azonban volt helye az új üzemre, rendelkezett a megfelelő engedélyekkel, és megvoltak azok a szakemberei, akikkel azonnal neki tudott vágni a piaci rés betömésének. Egy dolog hiányzott: az új termékek gyártására alkalmas üzem. Ekkor jött a képbe a Chemplex.

Milyen kihívásokat tartogatott a projekt?

A projekt során az egyik legnagyobb kihívást a rendkívül nyomott határidő jelentette, mindössze 5 hónapunk volt arra, hogy teljesen a nulláról kulcsrakész állapotban tudjunk prezentálni egy tisztítószer gyártás során zökkenőmentesen működő üzemet.

Ennek okán megbízónk olyan gyártót keresett, aki egymagában el tudja vállalni a teljes munkát. A kivitelezővel szembeni követelmény egyértelmű volt: a tervezéstől kezdve, a tesztelésen, gyártáson át a telepítésig mindennek egy kézben kellett összpontosulnia, mivel nem volt ideje arra, hogy egy belső szakember által fogja össze és vigye végig a folyamatot.

A partnerrel szemben támasztott kompetenciák a következők voltak:
- tervezési képesség,
- gyártási képesség,
- műszerezési képesség,
- vezérlési képesség,
- telepítés, beüzemelés és oktatás,
- a szükséges dokumentációk biztosítása.

Mivel a Chemplex Kft. ezekkel a képességekkel vegyipari üzemek esetén rendelkezik, ideálisan találkozott a kereslet a kínálattal.

Milyen megoldást hoztunk a megrendelőnek?

Egy tisztítószer gyártó üzem létrehozása szinte teljesen a nulláról mindig komplex megközelítést kíván, főleg akkor, olyan szűk határidők állnak rendelkezésre, mint ebben a projektben. Emiatt az ilyen jellegű munkákhoz mindig az összkép megalkotásával vágunk bele, mert első körben a legfontosabb kérdéseket kell tisztázni.

Egy vegyipari üzem tervezésekor tisztázni kell, hogy milyen termékeket milyen mennyiségben, milyen gyártási technológiával szeretnének gyártani. Fontos kérdés az automatizáltság foka, vagy hogy csatlakozni kell-e valamilyen már meglévő rendszerhez, stb. Ezek mellett természetesen az új üzemnek megfelelően illeszkednie kell a meglévő környezethez, valamint alkalmazkodnia kell a meglévő termelési kultúrához is, hiszen minden vegyipari üzem más és más. Miután a kirakós darabjai a helyükre kerülnek, összeáll a nagykép, amiből le tudjuk vezetni a részleteket is. A szűkre szabott 3-4 hónapos határidő miatt itt napi szinten együtt dolgoztunk az ügyféllel és szándékosan nem kész koncepciókat, hanem inkább koncepció vázlatokat mutattunk meg.

Egyébként a feladatunk része volt nemcsak az üzem, hanem a kiszolgáló környezet megtervezése is, az anyagáramokkal együtt. Vagyis azt is mi terveztük meg, hogy honnan hova áramlanak a termelés során az alapanyagok, valamint azok göngyölegei, majd a késztermékek és a csomagoló anyagok útját a raktár felé.

A koncepció elfogadása után már láthatóak a vegyipari üzem tervezésének a részletei. Meg tudtuk mondani, hogy hány tartályos keverőt kell majd gyártanunk és azok mekkorák lesznek, de azt is, hogyan fognak az anyagok áramlani, milyen összelektromos teljesítménnyel kell számolni stb. A teljes tervezés során figyelembe vettük, hogy gyors tempójú gyártási folyamatra volt szükség, ezért az alapanyagok rendelésével nem vártuk meg a kész terveket, hanem fagyasztottuk a részleteket, ahol csak tudtuk, majd a továbbiakban alkalmazkodtunk a körülményekhez.

Milyen eredménnyel zárult a projekt?

Szokták mondani, hogy a puding próbája mindig az evés, nincs ez másként egy tisztítószer gyártó üzem esetén sem. Igaz, esetünkben a sikeres próbát az elégedett beruházó jelenti. Nem mindig készül el minden tökéletesen elsőre, így itt is kellett apróbb utómunkákat végezni.

Azonban a pontosan felvázolt és megértett nagykép alapján sikerült a részleteket is jól megtervezni, így a gyors beüzemelést gyors próbaüzemek követték. Majd a tervek szerint, határidőre megindult a termékek sorozatgyártása is.

Keverőtartály vezérlése kényelmesen, praktikus és funkcionális tervezéssel.
Keverőtartály az újonnan beüzemelt tisztítószer üzemben.
Nemcsak az üzem, hanem a kiszolgáló környezet, például az anyagáramok megtervezése is a Chemplex Kft. feladata volt.
Tisztítószer üzem megtervezése és felépítése a nulláról.