3 karbantartás típus+1 a jövőből (IV. rész)

 Gépek, amelyek szinte önálló életet élnek és önmagukat karbantartják. Egy új világ, ahol a mesterséges intelligencia és az Ipar 4.0 megoldások olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekről korábban csak álmodoztunk.

Képzeld el, hogy a hagyományos karbantartási eljárások szinte feleslegessé válnak a jövőben, mégis biztos lehetsz abban, hogy az ipari gépeid maximális stabilitással fognak működni, akár 24/7! Nem, ez nem mese, és nem is egy science fiction! Ez a jövő és szinte már csak karnyújtásnyira van tőlünk!

Cikksorozatunk előző fejezeteiben a reaktív, a megelőző , valamint az állapotfüggő karbantartást mutattuk be, azok előnyeivel és hátrányaival.

Mit tartogat számunkra a jövő? Vegyük elő a jövőbelátó távcsövünket, és folytassuk felfedezésünket a karbantartás evolúciójában!

A végén pedig ne felejtsd el begyűjteni az ingyenes útmutatót, bónusz ellenőrző listával, hogy neked is egyedi és hatékony iparigép karbantartásod legyen!

KARBANTARTÁS 4.0 és a MESTERSÉGES INTELLIGENCIA: ha az iparágad úttörője vagy és az előrelátás nagymestere

A 21. századra az egyik legnagyobb érték az idő lett. Minden felgyorsult körülöttünk: a versenyképesség kulcsa a pontos határidők betartása és a termelékenység lett. Az ipari cégeknek egyre rövidebb teljesítési idővel kellett előállítaniuk az egyre speciálisabb megrendeléseket. A termelésbiztonság és kiszámíthatóság elsődleges szemponttá vált, amelynek a legnagyobb ellensége a nem várt gépleállás és meghibásodás. A COVID-19 pedig csak tovább fokozta a kialakult helyzetet azzal, hogy az iparban soha nem tapasztalt működési zavar jelentkezett a globális ellátási láncokban. A járvány mindenkire és mindenre hatással volt: egyes gyártók bezártak, mások leállították termelésüket, vagy komoly finanszírozási problémákkal találták szembe magukat. Érezhető volt, hogy változásra van szükség, egészen pontosan a kialakult helyzethez történő alkalmazkodásra: új fejlesztések validálásához és gyakorlatba ültetéséhez. Az ipar 4.0-es megoldásokra mint egyfajta kitörési pontra tekintettek, hiszen egyre inkább felértékelődtek ennek a technikai innovációnak az előnyei.

Nézzük meg közelebbről, mit is értük Ipar 4.0 alatt?

Az Ipar 4.0 egy új ipari paradigmát jelent, amelyben az ötödik generációs technológiák, például az internetes dolgok (IoT) és a mesterséges intelligencia (MI) integrálódnak az ipari folyamatokba.

Az Ipar 4.0 célja, hogy növelje az ipari folyamatok hatékonyságát és rugalmasságát, valamint elősegítse az új termékek és szolgáltatások innovációját. Magába foglalja a szenzorok és más állapotmonitorozási megoldások alkalmazását, amelyek révén az ipari gépek és berendezések üzemállapota és karbantartási igénye folyamatosan nyomon követhető. A kulcsszó jelen esetben a valós idejűség, hiszen a módszer az IoT-eszközök adatainak valós időben történő feldolgozására épül, friss és releváns információt biztosítva a gépek aktuális állapotáról és karbantartási igényeiről, mellyel gyakorlatilag a hagyományos értelembe vett üzemek intelligens gyárakká (Smart Factory) alakíthatóak át. 

Ezzel pedig már el is érkeztünk egy kicsit a jövőbe, úgyhogy nézzük, jelenleg mely karbantartási trendek bírnak a legnagyobb jelentőséggel:

  • big data adatgyűjtés és elemzés: a széleskörűen hozzáférhető adatok elemzése elősegítheti a minél gyorsabb, jobb és pontosabb döntéshozatalt, mellesleg ezt az irányt, mint a jelen gazdasági helyzetből való kilábalás zálogaként tartják számon a gépi tanulással (ML) egyetemben. Ezekkel ugyanis olyan fontos mintázatok fedezhetőek fel a hatalmas adatrengetegben, melyek a hagyományos eljárások mentén gyakorlatilag soha vagy nagyon sokára lennének csak felismerhetőek.
  • virtuális technológiák és MI (mesterséges intelligencia): alkalmazásukkal gyakorlatilag a világ bármely pontjáról elérhetővé és irányíthatóvá válnak a gépek, berendezések és felügyelhetővé a valós idejű karbantartási folyamatok, miközben a sokáig még velünk maradó társadalmi távolságtartás követelményeinek megfelelnek.  A gépek és a berendezések a magukról gyűjtött adatokat feldolgozva készítenek majd jelentést és javaslatot. Önállóan dönthetnek majd a karbantartási folyamatok módjáról és idejéről, és adott esetben akár el is végezhetik azokat. Ezzel pedig meg is érkeztünk a preskriptív karbantartási metodikához, amely a prediktív módszerhez hasonló ugyan, de a teljes folyamat automatizálása révénl eggyel magasabb szintre lépve a karbantartás jövőjét jelentheti.

  • McKinsey & Company által végzett kutatás megállapította, hogy Amerikai vezető ipari vállalkozásainak közel 75%-a már megkísérelte alkalmazni a mesterséges intelligencia és az adatelemzés különböző vívmányait, azonban mindössze 15%-uk könyvelhetett el kimutatható sikereket. Ugyanakkor 2022 októbere vízválasztó lehet ebből a szempontból, tekintve hogy a mesterséges intelligencia gyakorlatilag berobbant a köztudatba és elindult hódító útjára.
  •  A jövő tehát számos izgalmas lehetőséget tartogat számunkra, ipari szereplők számára.
  • Az már most pontosan látható, hogy az állásidő tovább csökkenthetővé válik, ahogyan a nem várt gépleállások száma is. Ezzel párhuzamosan pedig az ipari gépeink monitorozása hozzájárul majd a sokkal átláthatóbb és kiszámíthatóbb működéshez.
  • Ha ezek a nagyon új karbantartás-üzemeltetési technikák még nem is érhetőek el a számodra, de a gépeid állapotát a klasszikus eljárásokkal is sokáig megóvhatod, meghosszabbítva ezzel az élettartamukat. 
  • Bízd az ipari berendezéseid javítását tapasztalt, professzionális szervizcsapatra!

Töltsd le ingyenes útmutatónkat karbantartás tervezéséhez, bónusz ellenőrző listával!

A karbantartás típusokat bemutató 4 részes cikksorozatunk végéhez érkeztünk. Amennyiben még nem tetted, olvasd el a korábbi fejezeteket is, amelyek:

Ha pedig még ezek után is úgy gondolod, nincs szükség a berendezéseid szervizelésére, akkor itt olvashatsz 10 atombiztos érvet az iparigép karbantartás mellett!
Ne maradj le a szakmai újdonságokról! Iratkozz fel hírlevelünkre!

Forrás:

Hasonló tartalmak

Próbáld ki a webshopot!
Kérj egyedi árajánlatot!
Kérdésed van?

Hívj bizalommal az alábbi telefonszámon:
+36 1 347 0682