​FILOZOFÁLOK, DE EZ NEM OKOZ FENNFORGÁST, SŐT

Ahogy te, én is tájékozódom a külvilág eseményeiről. Ilyenkor keresem azokat az összefüggéseket, amelyek hatással lehetnek a hazai műszaki életre. Végül szinte mindig azt a következtetést vonom le, hogy amire nem vagyok hatással, azon nem bosszantom fel magam, és történjen bármi, mi, műszaki emberek a legjobban úgy járunk el, ha tesszük a dolgunkat. A cikkeim is ezen gondolatok mentén születnek.


Alkotunk, kreatívak vagyunk, törekszünk arra, hogy minden napból a legjobbat hozzuk ki, és az új nap végén jobbak legyünk, mint az előzőn. Most a külvilágból érkező és mindannyiunk életére hatást gyakorló inputból van bőven. Említést tehetünk a jelenleg 20%-os inflációról, a még mindig bizonytalan alapanyagárakról, a kaotikus szállítási határidőkről, a legtöbb fizetőeszközhöz képest megbicsakló bokájú forintról, a szomszédunkban dúló háborúról vagy arról, hogy lesz-e mindenhol fűtés télen…

Voltál kollégista? Laktál albérletben? Főztél már vacsorát a hűtő alján vagy a kamra hátsó polcán talált dolgokból? Olyanokból, amelyekre minden szakácskönyv kapásból azt mondja, hogy ezekből lehetetlen értelmes ételt készíteni. És most ne arra gondolj, amikor parmezán helyett trappistát reszeltél, hanem amikor alig találtál két értelmes alapanyagot, és azért nem mentél ki a boltba, mert lusta voltál… ismerős a helyzet? És mégis lett belőle étel.

Ma már nem foglalkozol ezzel a történettel, pedig van benne érték: egy kis száraz kenyér, amiből remek pirítóst lehet csinálni, vagy az utolsó darab szalonna, amihez bedobsz némi fonnyadt krumplit a sütőbe. Volt ilyen? Volt. És finom volt. És a szakácskönyv? Köszöni, jól van. A lustaságod kreatívvá tett. Legyél hálás érte.

Jusson eszedbe ez a történet, vedd elő ezt a túlélő kreativitást akkor is, amikor abból alkotsz majd műszaki alkotóként, ami van. Nem biztos, hogy észszerűen meg tudjuk rendelni távoli országok kiváló komponenseit, de nem kell ettől félni. Ha minden rendelkezésre áll, szinte bárki meg tud csinálni bármit. Erőnket szűkösség idején mutathatjuk meg leginkább. Egy gondos, kreatív, alapos elme abból is tud csodákat építeni, ami másnak hulladék.

Sipos Sándor

Vegyipari gépek, folyadék- és porkezelési technológiák szakértője

a Chemplex Kft. tulajdonosa

Írásommal remélem, hogy inspiráltalak. Nyomtatott formában a Techmonitor vezércikkeként is találkozhatsz vele:

Hasonló tartalmak

Próbáld ki a webshopot!
Kérj egyedi árajánlatot!
Kérdésed van?

Hívj bizalommal az alábbi telefonszámon:
+36 1 347 0682