Ha gépzsír megy a füledbe

Gyerekkoromban imádtam a gépzsír illatát. Ma is fel tudom idézni azokat a pillanatokat, amikor otthon szereltem: biciklit, robogót, kistraktort. Azért a kistraktorra visszagondolva, ma is borsódzik a hátam.

Egy malőr folytán konkrétan felgyulladt a műhely, és hirtelen nem tudtam eldönteni, hogy tüzet oltsak vagy a tűzoltókat hívjam, de a fenyegetően csapkodó lángok látványa meggyőzött, hogy helyesebb oltani, mint telefonálgatni.

Homokot zúdítottam a lángoló masinára – teljesen feleslegesen, mert a lángok csak akkor adták alább, amikor a karburátorból kifolyt összes benzin elégett. Ez még akkor volt, amikor egy életre vásároltunk gépeket, nem évekre, és pláne nem arra, hogy majd a gyerek felgyújtja.

Gépzsír ipari podcast

De vissza a gépzsírra!

Az illata ma is az orromban van, szinte az ujjaimon érzem a selymességét, ahogy belenyúltam a tégelybe, kiszedtem egy kevés zsírt, amit óvatosan hol tengelyvégre, hol csapágyra vagy futófelületre kentem. Ahova éppen kellett. Persze mindig csak módjával, pazarolni nem volt szokás. Tudtam, hogy ha elfogy a gépzsírom, akkor vége, nem lesz helyette másik. És ez ma is így van. Ha kenni kell, akkor kenem, csak már lehet bőven, hadd jusson mindenhova, csak a fülembe ne. Pedig most a fülembe is fog, és ha velem tartasz, akkor a tiédbe is.

Gépzsír podcast

A Magyar Ipari Célgép Nagydíj szervezése során megismert tehetséges, sikeres szakemberekkel készítünk podcastsorozatot, ahol vezetőkkel és mérnökökkel beszélgetünk, hogy mélyebb bepillantást nyerj a műszaki alkotások és a gépgyártás világába.

Gépzsír EXTRA ipari podcast

Az adások mellett Gépzsír Extrát is találsz, amely kifejezetten feketeöves gépészmérnököknek szól. Formabontó műszaki megoldásokat, példás gyakorlatokat mutatunk meg, és beleássuk magunkat szakmai részletekbe is: mi tesz egy gépet sikeressé a piacon, milyen kihívásokkal kell megbirkózni a tervezés és a kivitelezés során.

Így azt mondom, hogy egyáltalán nem baj, sőt ne csinálj semmit, ha GÉPZSÍR megy a füledbe, mert jót tesz neked – örülj neki, és élj a lehetőséggel!

Sipos Sándor
a Magyar Ipari Célgép Nagydíj ötletgazdája

Vegyipari technológiák szakértője
Chemplex Kft.

Hasonló tartalmak

Próbáld ki a webshopot!
Kérj egyedi árajánlatot!
Kérdésed van?

Hívj bizalommal az alábbi telefonszámon:
+36 1 347 0682