Mi kell ahhoz, hogy profitábilis legyen a vállalatod? Ahhoz, hogy növekedjen a termelés? Talán pénz? Nem árt. De mi kell még? Megmondom. Te! Pontosabban a hozzáállásod, ami a növekedést ösztönzi.

A kulcs a vezetői attitűdöd!

Az a határozottság, amivel a sikeres vezető beleáll a fejlesztésekbe és nem riad meg az újtól, a változástól, ezért tud rugalmasan reagálni a piac igényeire. Kevesebben vannak azok, akik ezt érvényesíteni tudják és jóval többen tunyulnak bele a “nagyjából jó” állapotba, ahonnan nehéz továbblépni, mert a piac elhúz, mint a gyorsvonat és akárhogy igyekeznek, többé nem érik utol.


Fejlesztened kellene, mégis tétovázol? Bizonytalan vagy? Kevés az előtted álló példa. Az lehet az oka. Nem látsz a döntésed meghozatalához elegendő sikert magad körül - talán azért.


Amit érdemes követni

Adott egy elismert vegyipari szereplő, aki az országban egyedüliként - de régiós szinten is kiemelkedően - karbamid-formaldehid gyanta gyártással foglalkozik. A céget progresszív vállalatvezetési politika, hatékony folyamatok jellemzik, ami a nagy könyv szerint egyenes út a növekedéshez.


A gyár folyamatait eddig is jól szervezettség és a letisztultság jellemezte, azonban még jobbat akartak. A legutóbbi közös projektünkben a termeléshez szükséges alapanyag -a melamin- feldolgozást kívánták automatizálni és konkrét lépésre szánták el magukat az üzemi- és a termékminőség fejlesztése érdekében.


A meglepő húzás

Adott volt az ötlet és a terv, ez a cég azonban nem ebben húzott meglepőt! A feladatot sok verejték és fáradozás árán talán maguk is meg tudták volna oldani, de jobbnak látták - külső szakértő bevonásával - egy kézben tartani a folyamatot.


Hányan esünk abba a hibába, hogy nem azzal foglalkozunk amiben a legjobbak vagyunk, hanem bevállalunk felesleges kihívásokat?! “Majd én megoldom”, “valahogy még belefér” - ismerősen hangzik? Ezekkel az átgondolatlan döntésekkel olyan élethelyzetbe lavírozzuk bele magunkat, amikor észre sem vesszük azt, hogy már régen nem azzal foglalkozunk amihez kedvünk lenne, amihez igazán értünk. Egyenes út a belefáradáshoz, a kiégéshez.


A vegyipari cég vezetősége bölcs döntést hozott: egy percig sem vesztve a fókuszt, a teljes kivitelezést hozzáértő, technológiai folyamatok kivitelezésében nagy tapasztalattal rendelkező társaságra bízták, majd nyugodtan hátradőltek és fél szemüket a munkán tartva, továbbra is azzal foglalkoztak amiben a legjobbak. Ehhez kell ám fegyelem!Mindent egy kézbe!

Műszaki, technológiai fejlesztés esetében, különösen nagy beruházás esetén óriási könnyebbség csökkenteni a kockázatot és a kivitelezést egy kézbe adni, olyan kézbe, amelyik felelősséget vállal a kulcsrakész kivitelezésre.


Nah és sikerült a projekt?

Hogyne sikerült volna! De oda kellett tenni magát mindenkinek!

Vegyük a tényeket! Nézzük meg, mivel dolgoztunk!


A melamin egy elég nehezen kezelhető por. Tapad és porzik. Ott tapad be, ahol porzania kellene és ott porzik, ahol egyáltalán nem kellene. A gyártulajdonosnak ebből lett elege.


A gyár a szállítmányt korábban big-bag zsákokban kapta, amelyeket aztán egy daruval emeltek a reaktor tartály fölé, ahol a zsák tartalmát a tartályba ürítették. Ezt a helyzetet meg kellett szüntetni, mégpedig úgy, hogy az alapanyag a teherautókból közvetlenül a tartályokba kerüljön, megakadályozva a por légtérbe jutását. A manuális munkaerőket felszabadítani és rövidebb idő alatt végezni az egész procedúrát.


Eddig egyszerű és logikus, igaz?


16 éve támogatjuk a piaccal lépést tartó vállalatvezetőket folyadék és porkeverési feladataikban.

Te is lépést tartasz a piaccal? Mutasd a feladatod és adunk egy ajánlatot a kulcsrakész kivitelezésre!

info@chemplex.hu


Műszaki megoldás egy rakoncátlan anyag kezelésére


A melamin por alattomos szokása -a porzás mellett- az, hogy nem csak a felületekre tapad fel makacsul, hanem a tartályba érkezve is hajlamos beboltozódni, ezért a teljes folyamatot úgy kellett megalkotni, hogy se a kiporzás, se összetapadás ne fordulhasson elő.


Tervezői oldalról egybehangzóan azt a műszaki megoldást választottuk, hogy egy tökéletesen zárt rendszert építünk, ahová a teherautókból közvetlenül, pneumatikus szállítással kerül át az anyag egy -a gyárépületbe beépített- 50m3 űrtartalmú tartályba, ahonnan szabályozottan, a termelési szükségleteket alapul vevő pontos adagolással kerül a melamin a reaktortartályokba. Akkor, amikor kell és annyi, amennyi kell.


Kezdjük rögtön egy kedélyes gyerekjátékkal!


Ehhez persze be kellett emelni a már meglévő gyárépületbe a tetőn keresztül több tíz méter magasan az 50m3-es silót. Azért az elképzelhető, hogy nem volt mindennapi mutatvány és nem is tartozik a felelőtlen gyerekjátékok közé. Konkrétan egy tartógerendát is ki kellett emelni és statikailag megerősíteni a létesítményt.


Ha azt hiszed, hogy ezzel vége a kihívásoknak, tévedsz! A tartály már bent volt, az pipa. Arra is megvolt a terv, hogy a pneumatika hogyan juttatja bele a port, de még mindig fennállt az anyagösszetapadás veszélye. Fluidágyas rázófenék beépítésével mentünk szembe a rafinált alapanyaggal, ami szakaszosan, a megfelelő rezonanciával mondhatni 0-24-ben mozgásban tartja azt.


Az ezután következő mérnöki kihívás a levegő -szabályozott körülmények közötti- elvezetése volt, hiszen az érkező, lisztszerű por hamar eltömíthette volna a levegőt kivezető szűrőket. Speciális pneumatikával, extra levegőlökésekkel, egyfajta folyamatos tisztítást iktattunk be a szűrőberendezésekre. Ez is megoldódott.


A technológiai feladatsor egy része elkészült. Megoldottuk a melamin por optimális tárolását a silóban, a betermelés pedig szállítócsigával és késes tolózárral tökéletesen szabályozható lett.


Azaz a bigbag zsák a múlté!

Csak odaáll a teherautó, rácsatlakozik a pneumatikus szállítóberendezésre és automatizált, zárt rendszer juttatja el az alapanyagot a reaktortartályhoz. Megszűnt a ki- és átpakolás, a kiporzás, a beboltozódás: nincs felesleges erőforrás pazarlás!


Ez a projekt egy kiváló folyamatábrája annak, amikor valaki komolyan veszi a növekedést és végrehajtja a szükséges fejlesztéseket!


Ahogy a történetben szereplő cég, úgy a megvalósult fejlesztés sem a képzelet szüleménye. A példás stratégiában gondolkodó vállalat a Dynea Hungary Kft., az álommegvalósító kivitelező pedig a Chemplex Kft. Folyadék- és Porkezelési Folyamatokat tervező és kivitelező mérnökirodája.


Folyadék és porkeverési fejlesztéseidet add biztos kezekbe!


https://chemplex.hu/keverogep


Olvasd el a cikk eredeti verzióját, ami a Techmonitor áprilisi számában jelent meg! Kattints a kép alján a kétirányú nyílra és megnyílik nagyban!