Mely berendezéseknél és miért van szükség karbantartásokra?

FIGYELEM! KARBANTARTÁS SZÜKSÉGES!

Hajtómű, elektromos motor, frekvenciaváltó, speciális hajtómű – termelőgépei, berendezései és azok alkatrészei élettartamának és teljesítőképességének meghosszabbítása érdekében különös figyelmet érdemes fordítani az ápolásra, karbantartásra.

  1. Nincs, vagy nagyon kevés az olyan termelőegység (hajtómű, villanymotor, frekvenciaváltó), aminek ne lenne szüksége karbantartásra. Egy berendezés minél összetettebb, minél kiterheltebb, annál nagyobb jelentősége van a rendszeres, tervszerű és megelőzésre törekvő karbantartásnak a folyamatos és megbízható termelés biztosításához.
  2. Mivel a legtöbb gép elektromos meghajtással üzemel, a gépek lelkét leginkább elektromos motorok, hajtóművek, orsósemelők, lineáris aktuátorok, frekvenciaváltók stb. alkotják. A mozgó alkatrészek esetén ráadásul a kopással is számolni kell. A rendszeres, jól végzett ápolással és karbantartással igyekszünk kitolni, kiszámíthatóvá tenni egy gépalkotó élettartamát.
  3. Hogy miért van szükség karbantartásra?
    A rendszeres karbantartás akár 10-15%-kal meghosszabbítja a berendezés élettartamát. A tisztán tartott, rendszeresen felülvizsgált gépek folyamatosan jól üzemelnek, és a tőlük elvárt optimális teljesítményt nyújtják. Azzal pedig, hogy a hajtómű, mely a gép, vagy akár egy egész termelési gépsor „szíve és lelke”, gondozottan üzemel a termelés is optimális és költséghatékony.
  4. A karbantartás során feltárt apró javítások, olajozások, tisztítások, beállítások lényegesen kisebb költség- és időráfordítást igényelnek, mint az elodázás miatt bekövetkező meghibásodások és termeléskiesés.
  5. Néhány alapszabály:
    Karbantartás esetén a hangsúly a rendszerességen, a tervszerűségen és a megelőző jellegen van. Ne akkor cselekedjünk, amikor már baj van! A megelőzés legtöbbször sokkal olcsóbb. A karbantartási tevékenységet építsük be az üzemünk életébe, legyen az tervezett és rendszeres. Ekkor a karbantartást végző szakemberek előre fel tudnak a munkára készülni, és tudják azt időzíteni, ebben a kijelölt időpontban célszerű végigellenőrizni az üzemben található összes villanymotort, hajtóművet, frekvenciaváltót heti rendszerességgel.
  6. Az esetleges hajtómű, villanymotor meghibásodásról, az elvégzett munkákról (tisztítás, olajzás stb.) vezessünk naplót. A naplózással a hajtóművek, villanymotorok és egyéb berendezések gyenge pontjai néhány karbantartási periódus alatt megmutatkoznak: fel tudunk készülni pl. egy várható hajtómű meghibásodásra. A hajtóművek, elektromos motorok javításához szükséges kisebb komponensek (tömítések, csapágyak stb.) akár előre beszerezhetőek és raktározhatók is.
  7. Hívja fel a gépkezelők figyelmét arra, hogy ha rendellenességet tapasztalnak, azonnal jelezzék a műszaki karbantartó kollégáknak! Ne várják meg a műszak végét az információk átadásával, mert könnyen lehet, hogy addigra a probléma visszafordíthatatlan károkat okoz.

Ha olyan feladata van, aminek megoldásához hajtómű, elektromos motor, frekvenciaváltó szükséges, látogasson el erre az oldalunkra: Hajtómű katalógus

Speciális fogaskerekes hajtástechnikai megoldásokról itt tájékozódhat: Speciális hajtások árai

Egyenesvonalú mozgásokkal kapcsolatban ezen az oldalunkon találhat nagyon sok szakmai információt:Lineáris mozgás termékek

Ha gyorsan, (már másnap!!) meg szeretné kapni a megrendelt villanymotor, hajtómű, frekvenciaváltó berendezéseket rendeljen az ország első prémium webshopjából:

További tájékoztatásért böngéssze át honlapunkat vagy tegye fel kérdéseit munkatársunknak!

A honlapon – az ország első hajtóműves webshopjában – nem csak több száz féle hajtóművet és motort találhat meg, hanem sok-sok hasznos információt, piaci híreket, műszaki leírásokat, új fejlesztéseket!

Hasonló tartalmak

Próbáld ki a webshopot!
Kérj egyedi árajánlatot!
Kérdésed van?

Hívj bizalommal az alábbi telefonszámon:
+36 1 347 0682