Élelmiszeripari óriás porkeverő és poradagoló

Iparág

Élelmiszeripar

Szakterület

Egyedi gépgyártás

Szolgáltatás

Porkeverés, poradagolás

Év

2023

Mi volt a feladat?

A megrendelőnk búza feldolgozásával foglalkozik. A termékei gyártása után visszamaradó korpát és cefrét hasznosítaná fel, egy új terméket gyártva belőlük: értékes tápanyagokkal teli állateledelt, sertések számára. A megrendelés egy 8m3-es poradagolóra és egy 8m3-es, folyamatos üzemű porkeverő berendezésre érkezett.

Milyen kihívásokat tartogatott a projekt?

Gyártottunk már jónéhány nagyméretű porkeverőt, de ekkorát és ilyen összetettet nem nagyon gyártanak hazánkban. A közeg ráadásul csintalan: ragad, tapad, tömbösödik, szeret meglepetést okozni. A porkeverő, amelyet a megrendelőnk várt tőlünk, egy folyamatos üzemű keverő, amellyel kapcsolatosan több kihívás is felmerült: egy szivattyú folyamatos áramlással érkezteti a tartályba a feldolgozandó zagyot (jelen esetben cefrét), amelyhez gyártanunk kell egy portárolót és egy poradagolót, amely megfelelő mennyiségben szintén folyamatosan adagolja a port a zagyhoz (jelen esetben a korpát).

Fontos, hogy nem batch alapú keverésben kellett gondolkodnunk, hanem ahogy bejön a porkeverőnk elején a korpa+cefre, a végén egy teljesen homogén keveréknek kell kijönnie. Ahhoz, hogy ezt biztosítani tudjuk a megrendelőnek, azt javasoltuk, hogy kezdjünk egy pilot projekttel, amiben 1:6 arányban lekicsinyített modellben teszteljük a folyamatot és a tapasztalatok alapján építjük meg a nagy modellt.

Milyen megoldást hoztunk a megrendelőnek?

Elsődleges szempont, hogy a megrendelő elégedetten és hosszú távon használja a Chemplex-gépet. A biztonságot szem előtt tartva, javaslatunkra, miszerint az éles megvalósítás előtt teszteljük kicsiben a folyamatot, a megrendelőnk nyitott volt. Szükségét láttuk az offline szimulációnak, mivel az elérhető szimulációs szoftverek ilyen jellegű feladatra (folyadék és szilárd anyag keverésének szimulációja, folyamatos üzemben, úgy hogy a szilárd anyag felszívja a folyadékot) nem alkalmasak, ezért megterveztük és megépítettük a majdani gép kicsinyített verzióját. Létrehoztunk egy úgynevezett "kicsinyített mást", amivel kis mintán tudtuk tesztelni a keverést.

Így a feladat két lépcsőben valósult meg: pilot projektben terveztünk egy kicsinyített modellt és a tapasztalatokat kinyerve terveztük és építettük a nagy, termelésbe állítható gépet. Biztosak voltunk abban, hogy a kis mintán történő szimuláció során meggyőződhetünk arról, hogy az alapanyagokat a gép folyamatosan jól kezeli majd és a termék az elvárt minőségben távozik a gépből.

Milyen eredménnyel zárult a projekt?

Az offline szimuláció nagy segítség volt: a kicsinyített máson addig módosítottunk, míg megbizonyosodtunk arról, hogy a gép tökéletesen végzi az alapanyagok folyamatos üzemben történő megkeverését és kellően homogén lesz a massza. A tesztek segítségével kiderült, hogy változtatni kellett az eredetileg tervezett keverőelemek kialakításán. A méretüket módosítani kellett, a keverőtengely szögét is finomhangoltuk, és még a keverőelemek elrendezését is optimalizáltuk, hogy az anyagtovábbítás tökéletes legyen, de közben pont annyi ideig maradjon a keverőtérben az anyag, hogy kellően összekeveredjen. A teszt arra is jó volt, hogy a berendezés tisztíthatóságát ellenőrizzük, hiszen a teszt kiadott egy pár holtteret, ahol felgyűlt volna és bomlásnak indulhatott volna az alapanyag.

Az offline szimuláció elvégzése után vágtunk bele a nagy gép megépítésébe és néhány hét alatt leszállítottuk a berendezéseket. A kész gép természetesen élelmiszeripari előírásoknak megfelel, FDA tanúsítvánnyal rendelkező alkatrészek kerültek beépítésre, élelmiszeripari zsírt alkalmaztunk a csapágyakhoz, hajtóművekhez, a porkeverő belső varratait visszacsiszoltuk, holttereketől mentesen alakítottuk ki.

Ebből az esetből is láthatod, hogy ha van olyan feladat, amit nem nagyon csinált még más, mi vállaljuk a tesztelést és a fejlesztést is. A megrendelő ötletéből, a szokásos K+F tevékenységet lerövidítve egy kézi skicc alapján elkészítettük a mini modellt, ahogy azt az ismereteink alapján megfelelőnek véltünk, így a nagy gépnél már tízest tudtunk dobni és szépen végzi a dolgát, mindenki nagy örömére.