Amikor a Gépzsír meglódul: az első 3+3 podcast adás már elérhető

Azóta, hogy 2023 októberében elindítottuk a Chemplex gépgyártásra és az iparra fókuszáló podcast sorozatát, a Gépzsírt, már 3 normál és 3 extra epizód is helyet kapott az éterben. 2024 elejét pedig nem is kezdhetnénk mással, mint egy röpke magyarázattal arról, miért is gondoltuk úgy, hogy érdemes útjára indítani ezt a hiánypótló podcast sorozatot.

Kiss László és Sipos Sándor

Amikor a Chemplexnél belevágunk valami újba, vagy az iparági normáktól eltérő ötletünk támad, az egyik leggyakoribb kérdés, amit kapunk, az a miért. Hol értetlenkedő, hol szörnyülködő hangnemben. Ez volt a helyzet a Magyar Ipari Célgép Nagydíj koncepciója kapcsán is, hiszen többször is faggattak már arról, hogy miért akartunk összehozni egy ilyen komplex megmérettetést, versenyt? Sokan nem értették, hogy miért vágtunk bele anno egy ilyen kaliberű rendezvénysorozatba, pedig…

A célunk akkor is és a Gépzsír podcast adással is egy volt: a párbeszéd indítása az iparági szereplők között

A magam részéről mindig is úgy véltem, hogy a műszaki terület egy méltánytalanul alábecsült terület a hazai értelmiség és a szakmák között. Főleg ahhoz képest, hogy a munkánk, nélkül nem lenne mosószer a közértben vagy ruha a fogason. 

Ha visszatekintünk a rendszerváltást követő évtizedekre, világosan látszik, hogy az iparági szereplők mindegyike a saját kis buborékjában tevékenykedett, alig-alig ismerjük egymást és így nem jött létre olyan kollektíva, ami együtt sikeresen tudná az iparág érdekeit képviselni. Persze nem állítom, hogy a Gépzsír podcast (vagy a Magyar Ipari Célgép Nagydíj), ezen varázsütésre változtat. 

Azonban úgy gondolom, hogy egy újabb platformja annak, hogy megismerjük egymást, kapcsolatot építsünk és olyan izgalmas témákat vitassunk meg szakmai keretek között (de természetesen könnyen fogyasztható, közérthető stílusban), mint az automatizálás, a gépgyártás, illetve a legújabb iparági trendek és megoldások. 

Ez a podcast sorozat tehát elsősorban a gépgyártásban dolgozó és gépekkel termelő vállalkozások vezetőinek és gépgyártó szakembereknek szól. Ugyanakkor a közérthetőséggel és a jó hangulatú beszélgetésekkel nem titkolt célunk, hogy a laikus, hétköznapi hallgatók számára is kicsit érthetőbbé, szerethetőbbé és megbecsültté tegyük a műszaki területet.

Ezért podcast és nem egy újabb blog

Őszintén szólva, szerintem ma már annyira felgyorsult a világunk, hogy ritkán találni elég időt arra, hogy az összes blogcikket elolvassuk, ami megfelel az érdeklődési körünknek. Ráadásul egy-egy podcast adás hosszúsága minimum 5-6 oldalnyi olvasnivalót jelentene, ami lássuk be, nem reális.

A podcast formátum sokkal reálisabb, hiszen Spotify-csatornánkon akár vezetés közben is meghallgathatod és akkor állítod meg, majd térsz vissza hozzá, amikor csak szeretnél. Ha hiányzik, hogy lásd is a beszélgető feleket, akkor a YouTube lesz a tereped.

Amit a Gépzsír adásokról még tudnod kell

A Gépzsír igazi bullshit mentes övezet. A podcastet tulajdonostársammal, Kiss Lacival együtt vezetjük és minden adásban egy hiteles, innovatív iparági szereplőt mutatunk be. 

Az első 3 adásban iparágunk elismert, innovatív szereplőivel készítettünk 1-1 interjút és extra tartalmat. Az első adásban például Bakos Istvánnal, a Bimatik Kft. ügyvezető igazgatójával és gépészmérnökkel beszélgettünk eddigi életútjáról, de  arról a különleges töltőgépről is esett néhány szó, amivel a 2023-as Magyar Ipari Célgép Nagydíj vegyipari kategóriájában első helyen végzett. 

A második adásban Tóth Pétert, a Tometh Kft. alapítóját kaptuk mikrofonvégre, aki értékes gondolatokat osztott meg a 25 000 Ft-nyi tőkéből alapított vállalkozása felépítéséről, valamint a speciálisan ipari szükségletekre tervezett egyedi megfogó, zsírzó spray és adagoló termékeiről is.

Tóth Péter, Kiss László és Sipos Sándor a stúdióban

A Gépzsír podcast harmadik epizódjában sem adtuk alább, akkor a 2023-as Magyar Célgép Nagydíj győztesével, Iker Tiborral beszélgettünk pályafutásáról és cége, az ST-Automatika Kft. legizgalmasabb kihívásairól. Tudtad például, hogy legújabb alkotásuk, amit Tibor tervezett egy zárt rendszerben is kiporzásmentes porbebontásra képes egység?

Az általunk kitalált podcast koncepció teret enged a személyes témáknak és a szakmai vonalnak is, mivel két részre bont minden adást: az első, hosszabb interjúban az interjúalany pályafutása, inspiráló történetei és jelenlegi kihívásai kerülnek bemutatásra, míg a második, némileg rövidebb verzió egy-egy izgalmas gép vagy technológia bemutatására szolgál. 

Ez utóbbi adásokat extra tartalomként osztjuk meg  podcast csatornáinkon. Az első 3 adásban például doboz felállító gépről és egyedi fejlesztésű lineáris egységekről; zsírzó adagoló és megfogó gépekről; illetve kiporzásmentes porbebontó berendezésekről beszélgettünk.

Te mely szakemberek és gépipari cégvezetők sikertörténetére vagy kíváncsi? Milyen gépekről, technológiákról hallanál még szívesen a Gépzsír podcastben? Beszéljük meg, írd meg nekünk itt és ha tetszettek az adások, oszd meg őket a kollégáiddal, barátaiddal is. Terjedjen a Gépzsír!

Sipos Sándor
a Magyar Ipari Célgép Nagydíj ötletgazdája, vegyipari technológiák szakértője, a Chemplex Kft. tulajdonos

Hasonló tartalmak

Próbáld ki a webshopot!
Kérj egyedi árajánlatot!
Kérdésed van?

Hívj bizalommal az alábbi telefonszámon:
+36 1 347 0682