Néha egyszerűbbnek tűnne igent mondani, de azok sajnos sokszor tévútra visznek. Céget vezetsz, izzadva próbálsz megfelelni minden elvárásnak, hogy előbbre juss, és néha azzal szembesülsz, hogy a befektetett energia nem hozott annyit, mint amennyi erőt elvitt tőled. Sokszor nem tudsz nemet mondani.


Pedig egy nem felszabadító lehet mind számodra, mind az ügyfeled, a munkavállalód számára.


Hol van a határ?

Hol van az a határ, amikor nemet lehet mondani, amikor máshogy lehet gondolkodni dolgokról, amikor ki lehet bújni a dolgok alól, és a saját fejed után menni, mégsem kockáztatva ezzel a céged hírnevét? Jó kérdés.


Megosztom veled a Chemplex határozott "nem" döntéseit

Hogy megtaláld a választ, megosztom veled a Chemplex határozott „nem” döntéseit. 18 éves lett a Chemplex. A cég látványosan fejlődött az elmúlt 18 év alatt, 2-300 millió forintos bevétellel indultunk, és már a milliárdot súroljuk.Ez egy kis cég életében őrült nagy eredmény. Feszes, kemény, fókuszált munka előzte meg. Nem állítom, hogy a kezemben van a siker kulcsa, hiszen oda számos ajtó vezet, talán neked sem azon az ajtón kell bemenned, amelyiken nekem, ezért inkább arról a 18 nemről írok neked, amelyekből nem engedünk. Gondolhatod, hogy hülyék vagyunk, kockáztatunk, punkok vagyunk, és gondold is ezt vérmérsékleted szerint.Az sem lényeges, hogy mivel foglalkozunk, koncentráljunk 18 értékes nem-re, mert ezek bármilyen cégben, szövetségben, csoportban és társaságban alkalmazhatók és érvényesek.


Koncentráljunk 18 értékes nem-re, mert ezek bármilyen cégben alkalmazhatók


1.

Nem a pénz hajt bennünket. A pénz fontos dolog, de igen alacsony motivációs szint. Akit a pénz hajt csak, az a betörő, a rabló, a kalóz. Az értékteremtés, az alkotás öröme, látni, ahogy a tervedből működő gép lesz, jóval nagyobb megelégedés. Amikor az értékért kapsz megfelelő cserét, az valami teljesen más történet.


2.

Nem csak a munkának élünk. Kifejezetten élvezzük a munkán túli életünket, és erre bátorítjuk a csapatunkat is. A feszes megvalósításban hiszünk, a lezárásban, ezzel biztosítjuk mindenkinek a munkán túli idejét.


3.

Nem a megszokott módon járunk el. Nálunk találkozhatsz furcsa megoldásokkal. Például ha nem ismerünk, lehet, hogy nem adunk azonnal ajánlatot, hanem előtte meggyőződünk arról, hogy mit szeretnél, és azt valóban mi tudjuk-e neked megadni. Ha kollégát keresünk, sosem az önéletrajz az első, amit megnézünk, és nem azzal kezdjük, hogy mennyiért jössz el hozzánk dolgozni és mi mennyire gondoltunk. Jobban érdekel minket a motivációd, a célod, és az, hogy hogyan tudsz értéket tenni a csapatunkhoz... Aztán valahogy mégis van itt huszoniksz kolléga, többen sok-sok éve.


4.

Nem bánjuk, ha nincs gyakorlatod, és úgy jössz hozzánk. Csillogjon a szemed, égj a tettvágytól, legyen meg a tudásod, mi minden másban segítünk, és vérbeli chemplexest faragunk belőled.


5.

Nem foglalkozunk a magánéleteddel. Azt csinálsz, amit akarsz, az vagy, aki lenni akarsz, ha jó vagy, és értékes, akkor a többihez semmi közünk. Egyszerűen hagyjuk azt, hogy mindenki önmaga legyen.


6.

Nem tartunk fenn klasszikus vállalati hierarchiát. A vezetők kooperálnak, minden kolléga aktívan fejleszti a céget, a tulajdonosok engedik virágozni a virágot. A tulajdonosnak olykor éppúgy olajos a keze és veszi fel a szerelőnadrágot, ha kell, ahogy bármelyik kollégánk. Inkább nem szerelek tulajdonosként, ha választhatok, de olyan is van, hogy inkább szerelek néha. Ezt biztosan érted, főleg, ha volt már olajos a kezed. Jó, mondjuk a szerelő kollégák ezt nem dönthetik így el, de azt igen, hogy mivel, hogyan és mikor szerelnek. A Chemplex a kollégák körében népszerű program szerint működik: határozott, jól érthető utasítások áramolnak a cél érdekében. És még egy érdekesség: nem csak vállalati céljaink vannak, hanem ki-ki a sajátjáért is hajt, amiben mi erős támogatást adunk.


7.

Nem ítélkezünk. Akkor sem, ha hibázol. Nálunk a hiba egy lehetőség számodra, amiből tanulhatsz. Nagyot esni úgysem engedünk. De itt senki nem fog megkövezni vagy fújni rád, ha tévedsz vagy vétesz.


8.

Nem élünk vissza az időddel. Ahogy a sajátunkat, a tiédet is védjük.


9.

Nem hencegünk a jól teljesítésünkkel. Nem kérkedünk, nem fitogtatjuk az erőnket, aki velünk szeretne dolgozni, az jól tudja, hogy miért – ő megtalál és tovább is ajánl.


10.

Nem vállalunk olyat, amit biztosan nem tudunk. A kihívást persze keressük. Igen, új területekre is megyünk, de ha látjuk, hogy neked nem éri meg velünk dolgozni, nem olyan lenne a végeredmény, időben szólunk, és ha tudunk valakit, aki azt nyújtja, amit elvársz, hozzá irányítunk.


11.

Nem biztos, hogy dolgozunk neked. Nincs az a pénz, amiért bármit elvállalnánk. Ilyen például az, amikor látjuk, hogy neked túl nagy foci lenne, ha tőlünk szereznéd be, ami kell. Ha van olcsóbb út, odaterelünk. Van olyan, hogy értelmetlen lenne a befektetésed, mert más megoldással jobban jössz ki.


12.

Megmondjuk, ha „nem”. Vagy elvállaljuk, vagy nem. Nem lebegtetjük a választ, pontosan tudni fogod, hogy mi vár rád, ha tőlünk kérsz megoldást.


13.

Nem égünk ki. Vigyázunk arra, hogy mindig legyen izgalom, öröm és siker az életünkben. Nem hajtjuk szét magunkat és nem fásulunk bele. Szerintem ezt az egyet legalább fogadd meg.


14.

Nem hagyjuk szó nélkül. Nincs szőnyeg alá söprögetés, nincs fúrás és hát mögötti pletyka, acsarkodás, kibeszélés. Felnőttek vagyunk, a konfliktusokat így kezeljük. Az ember nagy kincse a beszéd, maximálisan kihasználjuk. Ha mi hibáztunk, akkor sem sunnyogunk.


15.

Nem ismerjük a felelőtlenséget. Csak a felelősséget. (Felelősség definíciója a Wikiszótár szerint: Kitartó okozás, elszánt törekvés egy cél elérésére az ellentétes vagy eltérítő külső hatások ellenére is.) Mindig okozunk, a célt tartjuk szem előtt, bármilyen hatás ér minket.


16.

Nem vagyunk etikátlanok. Etikusak vagyunk. Minden kollégánk egyéni döntése és elhatározása ez, tehát a Chemplex egy etikus cég


17.

Nem toljuk rád a nyűgjeinket. Ha nem is érint téged, akkor pláne nem, de ha érint, akkor sem a nyűgről, hanem a megoldásról beszélünk, és arról, hogy milyen mértékben érint ez téged.


18.

Nem hagyunk békén, ha jó szakember vagy. Ha látjuk benned azt, amit jóllehet, magad sem hiszel el, addig macerálunk, amíg ki nem hozod azt, ami benned rejlik. Akár kolléga vagy, akár velünk kapcsolatban álló szakember, akár az ügyfelünk. Mindháromra volt már példa.Ezek nem könnyű nemek, de megéri. Még akkor is, ha néha egyszerűbbnek tűnne az ellenkezőjüket csinálni, de azok sajnos tévútra visznek. Ne hagyd, hogy gúzsba kössenek a helyzetek, amikor jobb lenne nemet mondani!


Sok sikert, használd ezeket a nemeket vagy dönts a sajátjaidról, és remélem, olvasok majd arról, amikor a céged hasonlóan nagy kort, netán sokkal nagyobbat ünnepel!


Barátsággal:


Sipos Sándor Chemplex Kft. tulajdonos


Jövőtervező mérnök


Az írásomban 60 alkalommal szerepel a nem szó – vajon ez előre jelez valamit? Ha megszámoltad, és nem ennyi, írj ide, és küldök neked egy meglepetést: online@chemplex.hu


Írásommal nyomtatott formában a Techmonitor szaklapban találkozhatsz: