...és nagyot csattant a padlón. Széthajtotta magát a szállítási határidő miatt. Még ebédelni sem volt ideje: a lasagne al forno-ra rádermedt a sajt a kockásabroszosban, mert Lucia, a felszolgálólány már jó előre kikészítette neki, hogy meg ne égesse a nyelvét a sistergő tésztával. Pont, ahogy szereti. De ő nem jött, egyszerűen inkább széthajtotta magát...


Láttál már ilyet? Én nem. Az olaszok azok, akik egyáltalán semmiért nem hajlandóak alább adni az igényeikből és ezzel a hozzáállásukkal sokat képesek adni a világnak is.Kényelem az iparban: vezeték nélküli vezérlések

Tisztelettel és ámulattal vagyok olasz mérnök ismerőseim felé, akik az innovációkon dolgoznak. Mielőtt összeesnének (vagy kihagynának egy sziesztát!) egy kiszállítás miatt, megtervezik és megvalósítják azokat a kényelmi eszközöket, amelyek az ipari igényeken túl az embert is támogatják. Mindig mosolygok, amikor azon kapom őket, hogy egy új fejlesztést, ha úgy teszik egy új találmányt, a mentalitásuk és a temperamentumuk diktál ki belőlük. Nézd, milyen átéléssel teszik ezt.
Az olasz ember találékony, intelligens és túlélő. Olyan eszközökön dolgozik, amikre valódi ipari igény van: ügyfelem is egy ilyen berendezésben talált megoldást a frissen kialakult termelési igényére. Az üzemében egyetlen keverőberendezéssel egyféle folyadékot készítettek eddig, de a megrendelője számára az eddigitől eltérő viszkozitású folyadék készítését is elvállalta volna; ehhez azonban gyorsan -és kis bekerülési költséggel- meg kellett oldani, hogy ugyanez a berendezés alkalmas legyen a feladatra.


Beszélgetésünkből kiderült, hogy a keverőelem fordulatszámának az alkalomszerű, gyors változtatása megoldaná a gondját és bővíthetné a késztermék palettáját.


Hagyományos frekvenciaváltó - gondoltál a kábelezésre?

Természetesen egy frekvenciaváltós fordulatszámszabályzást ajánlottam ügyfelemnek, aki meghívott az üzembe, hogy nézzek szét. Azt tudtam, hogy már rég kinőtte a helyet, ahol dolgozik, de ekkora zsúfoltságra nem számítottam. Csoda, hogy tudott dolgozni.

  • Értem! Szóval nem akarsz kábelekkel, potméterekkel vacakolni? - kérdeztem.
  • Csodálkozol? - Nem csodálkoztam, de eszembe jutottak a kényelmes olaszok.
  • Nah, idefigyelj: tudom mi kell neked! Mit szólnál, ha csak a keverőgépedet hajtó elektromos motort kellene kicserélned és nem kellene semmit sem kábelezned, sőt, a fordulatszámot a telefonod segítségével tudnád szabályozni?
  • És nem kell sem a kapcsolószekrénnyel, sem a kábelezéssel vacakolnom? Csak a motort kell bekötnöm?
  • Megmondj, hogy mit, hogy csinálj és lehet, hogy nem kell szerelő. Kétféle vezérlési megoldás közül választhatsz...


Wifi és bluetooth kommunikációs inverteres motorok

A wifi-s és a bluetooth technológiás inverteres motorok gyorsan és önállóan beszerelhetők, mert a motorhoz tartozó vezérlőszervek és azok szerelvényeinek tervezését és szakember által történő beüzemelését kihagyhatjuk a folyamatból. Ráadásul jól alkalmazható nehezen megközelíthető terepen, nedves-poros környezetben is, hiszen a vezérlőjel vezetékek helyett rádiófrekvencián jut el a motorra szerelt frekvenciaváltóba, ami IP65-ös védettségű. Ebben az üzemben porból volt bőven :). Az azonnali telepítési lehetőség további jelentős idő- és költségmegtakarítást jelentett számára.


Miben bízik a termelőüzem tulajdonosa?

Természetesen a saját szakértelmében, a technológiájának az ismeretében. A kiegyensúlyozott termeléshez olyan eszközt választ, aminek a kezelését gyorsan megtanulja és érti minden funkcióját. Mert így nyugodt.

Ügyfelem a bluetooth technológia mellett döntött, mert ennél a berendezésnél a vezérlőegység a saját mobiltelefonja lehetett. A gyártó által biztosított applikációval a készülékek párosítása gyors és egyszerű, a paraméterezést és a vezérlés beállítását is érthetően és könnyen el tudta végezni.

És a megoldás kiválóan szerepelt: a napokban jelzett vissza, hogy házon belül, a saját szakembereivel végezték el a beüzemelést és a rendszer remekel, a termelése sokoldalúbb és kiszámíthatóbb lett.

Mivel itt a nyár, tudom, hogy te is inkább lazítanál és semmiképpen nem bonyolítanál, ezért azt gondolom, hogy jó, ha tudsz erről.


Sok pihenést és szép nyarat kívánok! - és természetesen azt, hogy Magyarországon minden gép működjön! A tiéd is. Észszerűen és megbízhatóan.Olvass tovább hajtástechnikai témában!

Kattints itt a listában a cikkem címére, vagy ugorj a Chemplex hajtástechnikai blog nyitóoldalára: https://chemplex.hu/blog

Golyósorsós aktuátor fékkel ellátott motorral

Te mire teszed a tétet?

Hajtóműves villanymotor: kompakt vagy moduláris kivitel és miért?

Így vágd haza a géped - megszokásból!

Programozd percek alatt

Hajtástechnika 2018

Legyen résen, mert most teljesen összezavarom!

A fesztivál legjobb nője

Úgy kell az AC-fék a villanymotornak, mint az agyunknak egy jó ásítás

Bepillantás a hajtástechnika jövőjébe

Mit tenne, ha látná, hogy autója billeg a szerviz emelőjén?

Régi villanymotor, új frekvenciaváltóval

A kúpkerekesen nem fog ki semmi

Használjunk bátrabban kúpkerekes hajtóművet!

A megfelelő hajtómű kiválasztásának lépéseiről

Hol van igazán elemében a csigahajtómű?

A csigahajtómű alkalmazásainak lehetőségeiről és korlátairól:

Hogyan törjük össze a csigahajtóművet pár nap alatt?